-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » Bilgisayar virüsleri

ads
ads
"Bilgisayar virüsleri", gerçek virüslerden ilham alınarak ortaya atılan bir tabirdir. Bazıları onların "canlı" olduğunu zannederler, halbuki bu virüsler sadece ve sadece bir tür programdır; ortalığı karıştıran bir program. Gerçek virüsler nasıl hücrelerin yapısını bozuyorlarsa, bilgisayar virüsleri de benzer şekilde hafızada mevcut olan programların yapısını bozarlar.
Birkaç yıl öncesine kadar, ortaya çıkan bilgisayar virüslerini imha etmek zor değildi, fakat artık bu virüs programları o kadar kompleks bir şekilde hazırlanmaktadır ki radara yakalanmayan bir savaş uçağı gibi her tarafa sezdirmeden sızabilmektedirler. Bünyelerindeki husûsî komutlar yardımıyla kendilerini temizlemeye çalışan antivirüs programlarından gizlenebilmekte, hasara uğrayan kesimlerini onarabilmekte (yani kendini tedavi edebilmekte) ve her an farklı bir kimliğe bürünerek takip edilemez hale gelmektedirler. Onlardaki bu "kendini değiştirme" kabiliyeti, AIDS virüslerinin husûsiyetine benzemektedir. AIDS'e karşı tesirsiz kalan aşılar da, yeni nesil virüsler karşısında çaresiz kalan "aşı programlarını" hatırlatmaktadır.

Bilgisayar virüslerinin ortaya çıkışı hakkında enteresan tahminler mevcuttur. Bazılarına göre bunlar can sıkıntısıyla "değişik" ve "heyecanlı" şeyler arayan programcıların hazırladığı özel programlardır. Bazılarına göre de program korsanlığına karşı alınan caydırıcı bir tedbirdir. 1986'da virüs sayısı sadece bir düzine iken 1992'de bu sayı 1000'e ulaşmıştır. Birkaç yıldır en çok virüsün Bulgaristan'dan kaynaklanması ise, çok ilgi çekicidir. Haftada en az iki virüsün bilgisayar ağlarına salıverildiği bu ülkede virüs üretmek yasak değildir. 1980'li yıllarda bilgisayar teknolojisinde söz sahibi olmak için girişimlerde bulunan, ama başarılı olamayan Bulgaristan, farklı bir sahada ilerleme (!) göstermiştir. Yabancı programların şifrelerini çözme konusunda uzmanlaşan Bulgar gençler, "deha" seviyesine gelen bilgi ve tecrübe birikimlerini kullanabilecek uygun bir saha bulamayınca, meşhur olma hevesiyle harıl harıl virüs programları üretmeye başlamışlardır. Bu dahiler ordusunun böyle faydasız, hatta büyük zararlara yol açabilecek işlerle uğraşması gerçekten çok acıdır.
Bilgisayar virüslerinin bütün dünyaya bir anda yayılmasının iki teme! sebebi vardır: Korsanlık, ve ağlar. Programların izinsiz çekimi günümüzde o kadar yaygındır ki hazırlanan bir virüs, yasak kopyalama yoluyla kısa bir zamanda milyonlarca kişinin bilgisayarına yerleşebilir. Öte yandan bilgisayar ağlarının sağladığı büyük imkânlardan virüs programcıları da istifade etmişlerdir. Yazılıp ağa gönderilen gizli bir virüs, programların arasına saklanarak bir anda yine milyonlarca kullanıcıya ulaşabilmektedir. Bu virüslerin hastahanelerdeki kayıtlardan seyahat acentalarının rezervasyon programlarına, büyük şirketlerin malî hesaplarından istihbarat teşkilatlarının gizli bilgilerine kadar her türlü hayatî malumatı tehdit etmesi ise dehşet vericidir. Bilgileri silmediği için "zararsız" görülen virüsler de aslında zararlıdır. İşlemleri aksatacak şekilde yayılmasını önlemek üzere sistemlerini kapatıp bu virüsleri temizletmek için uğraşan bir şirkette işler yaklaşık bir hafta aksamıştır. Bu da şirkete en az 1 milyon dolara mâlolmuştur.

Virüslerin ideolojik yönü çok ibret vericidir. Meselâ "Jews" (Yahudi) virüsü, "Yahudiler hiçbir zaman teslim olmazlar" mesajını ekranda görüntüler. Hırsızlık için ise birebir virüsler mevcuttur. "Gp1" (Get Password 1) adlı virüs, bilgisayar ağları için özel olarak geliştirilmiştir. İletişim ağı içinde dolaşıp kullanıcıların şifrelerini toplar. Bu şifrelerle en gizli bilgilere bile ulaşmak mümkündür. Bazı virüsler ise daha az zararlıdır. Meselâ "keypress" virüsü, basılan bir tuşu tekrar ettirir. Bazı virüsler ekranda top dolaştırırken, bir tanesi de günün belirli saatinde Yankee Doodle şarkısını çalar. "Sunday" virüsü biraz daha muziptir. Pazar günleri ekrana, İngilizce "Bugün pazar, neden bu kadar çok çalışıyorsun?" mesajını yazar. AIDS virüsünün mesajı ise, "Bilgisayarınızın şimdi AIDS'i var" şeklindedir. Türkiye'de yazılan nadir virüslerden "şair" virüsünün 1994 mayısından itibaren, rastgele zamanlarda, ekrana:

"Ben garip bir virüsüm
Disket disket gezerim
Bugün kısmet sendeymiş
Yarın kim bilir kimdeyim?"

mânisini yazacağı tespit edilmiştir.
Virüs programlarını hazırlayan tiplerin ruhî durumları tatili! edilmeye değer. Bilgisayarınızın ekranında bir o yana bir bu yana gidip gelen ufak bir top çıktığında, saatlerce emek vererek yazdığınız bir makale ekranda harf harf eridiğinde, dosyalarınız bir anda gözden kaybolup size bir oyun oynamanızı, eğer oyunu kaybederseniz dosyalarınıza da bir daha ulaşamayacağınızı söyleyen bir programla karşılaştığınızda neler hissedersiniz? Bu virüs programlarını hazırlayan "şakacı gençler" hakkında ne düşünürsünüz? Çoğu genç olan bu virüsçüler, tam bir ekol teşkil etmişlerdir. Metal müziğin, popüler kültürün, Amerikanvari bir espiri anlayışının tesiriyle "macera" peşinde koşan bu gençler, batı kültürünün ödemek zorunda olduğu ağır bir fatura çıkarmışlardır. Ama şöhret, hırs ve rekabet hisleri kabaran bu dahilerle başa çıkmak için ter döken insanların sayısı hiç de az değildir. Büyük ünvanlara sahip insanların, bu gençleri tahrik edici iddialarda bulunmaları ise ortalığı daha da karıştırmaktadır. Meselâ bir öğretim görevlisi, uzun EXE dosyalarına virüs programlarının tesir edemeyeceğini iddia edince gençler inat olsun diye böyle bir program hazırlamışlardır. Kendilerine ait bir de ağ kuran bu gençler, kullanıcıların ağdaki bütün virüslerden istifade edebilmeleri için yeni bir virüs vermelerini şart koşmuşlardır. Bu arada ortaya çıkan anti-virüsçüler ise, virüsleri temizleyen programları herkese ulaştırmaya gayret ederek başlattıkları savaştan galip çıkmaya çalışmaktadırlar. Anti-virüs programlarını hazırlayan şirketlerin kâr hanelerinin her yeni virüsle arttığını hatırlamakta da fayda vardır.

Zararlı bilgisayar virüslerine karşı tedbir olarak teklif edilen şey ise, donanımda yeniliklere gitmektir. Mevcut techizat, her türlü programı kabul edecek şekilde olduğu için virüslere karşı muafiyet sistemi çok zayıftır. Ondaki bu bağışıklık sistemini geliştirecek yeni donanım ve yazılımlar hazırlamak da uzmanların plânlan arasındadır.
Bilgisayar güllerini sevenler, virüs dikenlerine şimdilik katlanmak zorunda. Gelecekte bilgisayarları nelerin beklediği meçhul. Diğer sahalarda olduğu gibi bu sahada da insanlığı terbiye ile faaliyetleri ıslah edecek bir kadronun yetişmesi her zamanki temennimiz.

KAYNAKLAR

- Buharalı, Mehmet (1989). "Bilgisayar Virüslerinin İstilası", Sızıntı,Cilt:11,Sayı:126.
- Mungo, P.B. Clough (1993). The Bulgarian Connection", Discover, February.
- O'Mailey, C. (l993)."Stalking Stealth Viruses", Popüler Science, January.
- Özbay, B. (1992). "Bilgisayar Virüsleri", Panzehir, Sayı: 24.

Yusuf Bayram

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

7 yorum:

  1. Bence günümüz bilgisayar virüsleri tamamen antivirüs üreticilerinin işi,yani ticari amaçla kullanılıyor,bu çok açık.

    YanıtlaSil
  2. bu tür virüslerle artık bilgisayar ortamında birçok işi yapabilir hale geldiler.

    YanıtlaSil
  3. Bende katılıyorum arkadaşlara.milletin işi gücü yok virüs , trojen falan mı yapacaklar.Virüs proğram yazıcılarının yaptığını düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  4. Ben Avast yazılımını kullanıyorum memnunum tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  5. Nefret ediyorum bu virüslerden. Kaç defa format atmak zorunda kalıp bilgilerimi kaybettiğim oldu, bu yüzden sürekli dosyalarımı yedeklemeye çalışıyorum.

    YanıtlaSil
  6. vallahi yıllardır virus programı kullanmıyorum hiç bir sıkıntı yaşamadım açıkcası oldum olasıda gereksiz gelmiştir bana

    YanıtlaSil
  7. Günümüz de ilaç sektörünü ayakta tutmak için nasıl normal hastalıklar uyduruluyorsa bilgisayarlar içinde durum aynı şekilde, virüs programı firmaları piyasaya kendi yaydıkları virüsleri salıp daha sonra da bakın bu virüsü ilk biz engelledik, bizi kullanın tarzı reklam yapıyorlar...

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.