-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » » » ALS - amyotrofik lateral skleroz - Hastalığı Nedir?

ads
ads
ALS  - amyotrofik lateral skleroz - Hastalığı Nedir?

Amyotrofik lateral skleroz (ALS) Hastalığı kimlerde görülür? nedir belirtileri hangileridir?


Son zamanlarda adını sıkça duygduğumuz amyotrofik lateral skleroz yani als hastalığı çok kötü hastalıklar arasında yerini alır. Ancak bu hastalığa yakalanmak milyonda bir olarak uzmanlar tarafından belirlenmiştir. Sonuç olarak milyonda da olsa bir ihtimal var bu bir ihtimalin kime geleceği belli olmaz.


Genel olarak halk dilinde bu hastalığa ön boynuz rahatsızlığı ismini vermişlerdir. Bu isim verilmesinin en büyük sebebi ise "omurilikteki sinir giriş bölgelerinin yani ön boynuz bölgelerinin bir şekilde fonsksiyonunu yitirmesidir."

Bu hastalık neticesinde yakalanan kişi ilk olarak kollarını istediği biçimde hareket ettirememe veya kullanma kabiliyetini yitirmeye yönelik davranışlarla belli eder kendini. Örnek olarak: Bilgisayar kalvyesinde ki tuşları veya bir kalemi tutarken tam olarak bu kavrayamamak gibi. ALS hastalığı zamanla ilerleyen ancak bulaşıcı olmayan hastalıktır. İlerleyen dönemlerde ise bacaklara ve bundan sonra tüm vücuda yansıyarak hasta vücudundaki kasları kullanmaz hale gelir. İlk olarak tekerlekli sandalye ve sonrasında yatalak olma ihtimalide söz konusu olabilmektedir. Ancak yatağa bağlı şekilde hasta hayatınu sürdürmeye devam eder yıllar hatta uzun seneler boyunca iç organlar düzenli olarak çalışmaktadır. Sorun kaslarla ilgili olduğundan hareket kabiliyeti yitirilmektedir.

Als hastalığının günümüzde kesin olarak herhangi bir tedavisi bulunmamaktadır. Kök hücre nakli ile bu hastalığa umut ışığı olacağı en gelişmiş seçeneklerdendir.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.