-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » » » Siber Saldırı Nedir?

ads
ads
Siber Saldırı Nedir?

Siber Saldırı Ne Anlama Gelir?

Teknoloji ve internet kullanımın yaygın olduğu bu dönemlerde, sanal saldırı olarak da adlandırılan siber saldırı, mobil cihazlar, e-posta, internet siteleri, online olarak oynana oyunlar, sosyal medya hesapları ve cep telefonları dahil olmak üzere İnternet üzerinden kişi ve kişilerce e-posta aracılığı ile kişi veya kişilere hakaret eden, küçük düşürücü yayınların yapılmasının genel adına siber saldırı ismi verilmektedir. 

Sanal saldırı tabiri caizse kötü insanların gerçek hayattaki karakterlerinin sanal ortama taşınmasıdır. Bu saldırı bilinçli olarak yapılmakta, insanları, küçük düşürmek, tehdit, şantaj vb. olaylarla karşı karşıya bırakan kişiliksiz insanların internet ortamında huzursuzluk çıkarmasıdır. 


Siber Saldırı Nasıl Olur?


Siber saldırı bir diğer tabirler sanal saldırı iki aşamalı olmaktadır.  İlk olarak kurbanın şifrelerini ele geçirirler. Bu sayede elektronik posta ile virüsler gönderebilirler, web sitelerine saldırı yaparak geçici çökmesine neden olabilirler hatta sitelerin arayüzünde saçma sapan yazılar ekleyebilirler. İkinci aşamada ki saldırı daha kötü olanıdır. Psikolojik bir saldırıdır. Kişiyi aşağılamak, küçük düşürücü yayınlarla moralini yerle bir eden saldırıdır. 

Bu saldırılara en çok maruz kalan kimseler genç ve çocuklardan oluşmaktadır.  Bunun nedeni iste İnternet ortamında gençlerin ve çocukların daha çok bulunması aynı zamanda orta yaşı ve ileri yaştaki insanlar kadar tedbirli olmayışlarındandır. Çocuklar ve gençlere uygulanan tehdit unsurlu saldırlardan korkan gençler ailelerine haber vermeye çekiniyorlar. Aile bireylerine zarar geleceği düşüncesi ile bu durumu gizleyen birçok insan bulunmaktadır.  Bundan dolayı çocuklar ve gençler üstünde bir psikolojik baskı oluşuyor ve bu durum kişilerde depresyona kadar gidebiliyor. 


Sİber Saldırıya Maruz Kalan Kişi Nasıl Anlaşılır?


Yukarıda belirttiğimiz gibi genel olarak sanal saldırı genç ve çocuklara yapılmakta ve bu olayların birçoğu da gizli kalmaktadır. Siber saldırı alan bir kişiyi anlamamız gereken bazı ip uçları vardır. 

Hal ve hareketlerinden kolayca tespit edebileceğiniz örnekler:

* Çok sık internet kullandığı halde, artık internet kullanım azaldı veya hiç bilgisayar başına oturmuyorsa,
* Bunun tam tersine İnternet kullanımı önceki zamanlara göre daha çok arttıysa,
* İnternet kullanımında neler yaptığını başka kişilerin görmesini istemiyorsa ve tedirginlik içinde bir şeyler gizlemeye çalışıyorsa,
* Sinir,panik ve korku varsa,
* Konuşmak istediğinizde sizi dikkate almayıp yada konuşmaktan kaçıyorsa.

Bunlar genel örneklerdir. Buradan anlaşılmamalıdır ki bu tür davranış sergileyen her birey siber saldırıya uğruyor anlamını çıkaramayız. Ancak örneklerdeki davranışların hiç biri normal davranış olmadığını da unutmamalısınız. 

Sanal saldırı  dünya üzerinde meslek edinmiş kişiler bile olduğu söylenmektedir. Hatta örgütler bulunmakta  fakat bu örgütler bir veya bir kaç kişiyle  uğraşmak yerine  tüm toplum için huzur bozucu saldırılar gerçekleştirmektedir. Örneğin internet sitelerinin çökmesi, internetin yavaşlaması veya tamamen kopması gibi. 

Bir önceki konumuz olan Tema Vakfı Nedir? isimli yazımızda tema vakfının kuruluşu, amaçları, faaliyetleri hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

2 yorum:

  1. siber saldırı kelimesini okuyunca bile endişeleniyor insan. Siber suçlar konusunda daha büyük düzenlemeler yapılmalı

    YanıtlaSil
  2. Siber saldırıların önemi günümüzde daha çok anlaşılıyor. Rus şerefsizinin parayla tuttuğu ananimous denen rezil hacker grubunun saldırıları ile geçtiğimiz haftalarda baya bir yavaşlama oldu türkiyede. Allahtan istihbarattakiler sağlam iş yaptılar önceden haber alıp saldırıyı tüm şirketlere bankalara vs bildirmişler yoksa çok daha büyük facia milyarlaca lira zarar olabilirdi.

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.