-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » Recep Ayı ve Fazileti

ads
ads
Receb ayı 3 ayların başlangıcıdır. Receb, saygı, tazim manalarına gelmektedir. İslamiyet öncesinde Araplar bu aya hürmet gösterir ve şanını yüceltirlerdi.  Ve recep ayında savaşlar yapılmazdı. Savaş aletleri saklanırdı. Recep ayında kin, nefret ve buna benzer durumlar bu ayın hürmetine ertelenirdi. Her taraf huzur ve rahat içinde geçer ve bu zaman değerlendirilirdi. Bu ayda bir kişi annesinin veya babasının katiline denk gelse dahi kafasını kaldırıp bakmazdı. Bu ayın diğer ismi ise "sağır ay" bunun nedeni sükunet ve sakinlik olduğu içindir. 

receb ayı


Sağır ay denilmesinin bir başka sebebi ise recep ayının bereketi, hürmeti ve öneminden dolayı bu aylarda işlenmiş ve işlenecek olan günahları duymamaktadır. Aynı zamanda sadece İnsanların sevaplarına ve ibadetlerine şahitlik ettiğindendir.  Bundan dolayı Yüce Allah, Müslüman kullarının yapmış olduğu günahları da bağışlamaktadır. 

İslam dini geldiğinde ise Recep ayına olan saygı ve hürmet devam etti. 

Resul-i Ekrem Efendimiz dualarında, "Allahım! Receb'i ve Şâban'ı hakkımızda hayırlı ve mübarek kıl, bizi Ramazan'a ulaştır" buyururlardı. (Camiü's-sağir, 2/90)

Receb ayına "recm ayı" da denilmektedir. Bu nedenle bu ayda şeytanlar taşlanır ve uzaklaştırılırlar. 

Receb kelimesindeki "R" Allah'ın rahmetine, "C" Allah'ın cömertliğine ve yardımına, "B" ise Allah'ın birrine (iyilik ve ihsanına) işaret eder. Receb ayına "mutahhar" olarak adlandırılmasının nedeni ise, bu ayı oruçlu olarak geçirenlerin günah ve hatalarından temizlenip paklanmasıdır. Receb ayının Peygamberler tarihinde ayrı bir yeri bulunmaktadır. Buna mükabil, Nuh Aleyhisselâm ve kavmi Receb ayında gemiye binmiş ve tufandan bu ayda kurtulmuşlardır.

"Her hasenenin (ibadetin) sevabı başka vakitte on ise, Receb-i Şerifte yüzden geçer, Şâban-ı Muazzamada üç yüzden ziyade ve Ramazan-ı Mübarekte bine çıkar ve Cuma gecelerinde binlere ve Leyle-i Kadirde (Kadir Gecesinde) otuz bine çıkar."(Şualar, 416)



ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.