-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » » » » Mankurt Nedir?

ads
ads

Mankurt Nedir?
Mankurt Ne Demek?

Kırgız, Türk ve Altay efsanelerinde sıkça anlatılmış olan bilinci yerinde olmayan bir köledir. Aynı zamanda bazı kaynaklarda da işkence tekniği olarak bilinmektedir. Ve sık sık uygulanan yöntemlerden olduğu kaynaklarda belirtilmiştir.

Kölenin kafası tamamen  0  tras edilerek bir deve derisi geçirilir. Bu sayede kişi güneşe karşı bırakılır ve deri kurudukça kafa tasına yapışarak dayanılmaz acılar hissettirmektedir. Yani bundan dolayı bu işkenceyi gören kişi haliyle aklını ve buna bağlı olarak bilincini de tamamen yitirir. Bu kişilere mankurt denilmektedir. Kölelere bunu yapmalarının sebebi ise bilinçsiz olduğu için herhangi bir sual sormadan her işi yapacak hale gelir ve kıvamında bir köle olur. 

Mankurt kelimesinin kökeni man ya da bun kökünden mankurt ismini almıştır. Bun kelime olarak akıl hastalığı veya aklını kaybetmiş demektir. Günümüz  Türkçe'sinde sık sık kullanılan kelimelerden olan "mankafa" kelimesi bu kelimeden gelmektedir.  Bundan dolayı bu kelimeler aynı anlamı (bunama, bunamış, aklını yitirmiş, zeka seviyesi düşük) anlamlarını ifade etmektedir.


Cengiz Aytmatov’un bir kitabında bulunan Mankurt ve Mankurtizm kelimeleri, birçok batılı dile çevrilirken, efsane de bu şekilde dünyaya duyurulmuştur. Mankurtluk “kendi tabiatına yabancılaşma, özünden ve kökünden uzaklaşma” gibi manaları da içermektedir.

Altay, Kırgız ve Türk destanlarında anlatıldığı gibi en çok yapılan işkence tekniklerinden biridir. Bu şekilde insanlar köle haline getirilerek bilinçsiz halde her istenileni sorgusuz sualsiz yapmaktaydı.

Bu teknik uygulanırken yukarıda belirttiğimiz  gibi ilk olarak kişinin  kafası tamamen saç kalmayacak şekilde kazınmaktadır. Bundan sonra devenin ıslak olan boyun derisi gerginleştirilerek kişinin kafasına tamamen yerleştirilirdi.  Mankurt adayı kimseyi güneşin en sıcak olduğu zamanlarda çölde herhangi bir yerde bir veya kaç gün boyunca o şekilde bağlı şekilde bekletirlerdi. Buradaki en önemli nokta sıcağın etkisiyle deve derisi giderek daha gergin olur ve bununla birlikte deri ile kafa derisi birleşmiş olurdu. 

Ve birleşen derinin altından saç çıkamaz hale gelir ve içe doğru eğilim göstererek kölenin kafasına batarak dayanılmaz derecede acılar hissettirirdi. Uzamakta olan saçların deriyi delip dışarı çıkamama sebebi deve derisinin tamamen sertleşmesinden kaynaklıdır. İçe doğru uzayan saç artık beyninin içine doğru ilerleyerek beyni tahriş ederek kafayı yeme noktasına kadar getirir. 

Bu eylemlerden dolayı kişi bu acılarla debeleşirken zamanla akli dengesini yitirirdi. Bu yüzden tamamen bilinç giderek artık annesini ve babasını tanıyamaz hale geldiğinden yapan kişilerin kuklası haline gelerek istenildiği gibi çalıştırıldı. 

Düşünme ve beyin işlevleri ve sorgulama melekelerini yitirdiği için de, sahibinin her ne derse itiraz etmeksizin yapardı. Mankurt, o andan itibaren her denileni sorgusuz sualsiz yapabilecek kıvama artık gelmiştir.

Kaynak >> http://tr.wikipedia.org/wiki/Mankurt


Bir önceki ne nedir konulu yazımızda "Malign Melanom Nedir?" ne tür bir hastalık, tedavi yöntemleri nedir. malign melanom belirtileri, malign melanom tedavisi, malign melanom evreleri,malign melenom, malign melanom metastazı, malign melanom, malign melanom, malign melanom yaşam süresi ilgili detayları belirttik ilgili konumuzu okuyabilirsiniz.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

3 yorum:

  1. Çok güzel açıklamışsınız, ben araştırırken hiç fikrim yoktu artık ne olduğunu tamamen biliyorum

    YanıtlaSil
  2. hiç duymamıştım mankurtu ilk defa duydum harika bir yazı olmuş hocam bana çok ilginç geldi deve derisi falan
    alican

    YanıtlaSil
  3. değişik bir teknikmiş insanları yarı zombiye cevirip köle olarak kullanmak bence insancıl değil

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.