-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » kalibre ne demek?

ads
ads

kalibre nedir?


Kalibre, ateşli silahların namlularının boyutlarına göre üretilmiş olan kurşunların çaplarına verilen isimdir.


Bilindiği gibi  kurşunlar iki ana kısımdan meydana gelmektedir.  Bunlardan biri kovan ve diğeri çekirdektir.  Kovanda bir iğne bulunmaktadır bundan dolayı tetik düştüğü sırada iğne harekete geçerek barut ateşlenir ve kovandan çekirdek ayrılır ve hedefe doğru ilerler.  Çekirdek ile namlu çağı aynıdır. Bundan dolayı doğru çapta mermi kullanılması gerekmektedir. 


kalibre ne demek?


Kovanlar bazı durumlara göre farklılık gösterebilir. Örnek olarak 9x19 mm olan kovanın boyutu 19 mm'dir.  9x17 mm olan kovanın boyu ise 17 mm olmaktadır. Bu şekilde kovanda farklılıklar olabilir.  Bu tür mermilerin geneli yivlidir. 

Yivsiz olanlar ise tüfeklerde kullanılır.  Bu tür olanlar ise genel olarak 12 kalibre,  16 kalibre ve 20 kalibre çeşitleri bulunmaktadır.  Ancak yivli olan tüfeklerde bulunur. Çağ ve kalibre ülkeye göre değişkenlik gösterir. 


Kalibre arasındaki farklar


Kullanılan silahların ve mermilerin arasında olan değişkenliklerdir. Bazıları 50 kalibre mermi atarken bazıları 9x19 mm mermi atabilmektedir. Buradan da anlaşıldığı gibi bir mermi küçük diğer ise büyüktür. Büyük olanın barut ve kovan kısmı büyük olduğundan barut daha fazladır diğerine göre. Bundan dolayı olan basınç ve alacağı mesafe daha fazla olacaktır. 


Bir önceki ne nedir konumuzda "APK Nedir?" apk ne anlama gelir, apk açılımı nedir, apk dosyası nedir? hakkında detaylı bilgiler verdik. APK hakkında bilgilere ulaşmak için konumuza göz atabilirsiniz.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

4 yorum:

  1. Hocam hala anlamış değilim yazı yarım kalmış gibi tamam kalibre büyük diğeri küçükte neden kalibre denmiyor ki sadece hani bu inch ve mm gibi bir mevzu mu?

    YanıtlaSil
  2. güzel bir bilgi bir sonraki yazıda silahlarıda bekleriz

    YanıtlaSil
  3. İlginç bilgiler içeren yazılarınızdan :)

    YanıtlaSil
  4. aslında uyum demektir. makinanın yaptığı işe uyumlu olmasıdır.

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.