-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » » » » » » Tam buğday ekmeği kalorisi, besin değeri ve faydası

ads
ads

Tam Buğday Ekmeği Nedir? Tam Buğday Ekmeği Hakkında Geniş Bilgi

Diyetisyenlerin hemen hemen hepsi sağlıklı beslenmek için önerdikleri, tüketilecek gıdaların başında "tam buğday ekmeğini" önermektedirler. Beyaz ekmek yerine buğday ekmeğinin kullanılması sağlık açısından önemli faydaları vardır. 

Normal ekmeğe göre tam buğday ekmeğinde daha fazla lif bulunmaktadır. Bir dilim normal beyaz ekmekte bulunan lif miktarı 1.4 gram iken buğday ekmeğinde bu oran 2.5 gram civarındadır. Lif içeren besinler insanı daha tok tutmasını ve daha az yemesini sağlar. Bundan dolayı kişi az yiyerek sağlıklı beslenmiş olur ve açlık hissini azaltır. Aynı zamanda bu tür gıdalar bağırsaklar için faydalı olduğu gibi sindirim sistemini düzene sokarak bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur.  Buradan da anlaşıldığı gibi normal ekmek (beyaz ekmek) yerine tam buğday ekmeği her öğünde tükettiğiniz takdirde az kalori alır ve buna bağlı olarak sindirim sisteminiz düzene girer. 


Beyaz ekmek ile tam buğday ekmeği arasındaki farklar nelerdir?

Beyaz ekmek yapımı ile tam buğday ekmek yapımı birbirinden farklı şekillerde üretilirler. Beyaz ekmek yapılırken buğdayda bulunan kepek ve ruşeym kısmı ayrıştırılır.  Tam buğdayında kısımları bu kısımlar üç tanedir. 

* Kepek
Buğdayın en dış bölümüdür.
* Ruşeym
Buğdayın çekirdek bölümüne verilen isimdir.
* Endosperm
Buğdayın geneline verilen isimdir.

Beyaz ekmek yapımında sadece "endosperm" kısmı kullanılır. Tam buğday ekmeği yapımında ise buğdayın tüm kısımları kullanılmaktadır.

Görüldüğü  gibi tam buğday ekmeği ile beyaz ekmek arasındaki farkların nasıl meydana geldiğini öğrenmiş olduk. Bundan dolayı beslenme uzmanları tam buğday ekmeğini sürekli önermektedirler. Konumuza devam ederken tam buğday ekmeğinin sağlığımız açısından diğer faydalarını da inceleyelim.

Tam buğday ekmeğinin faydaları hakkında bilgi

Tam buğday ekmeği kolesterol düşmanıdır.  Vücuda zararlı olarak tabir edilen kötü kolesterolü düşürmesi ile bilinmektedir. Bazı insanların kolesterol seviyesi iner ve çıkar bundan dolayı bu kişilere tam buğday ekmeğini öğünlerinde eksik etmemeleri uzmanlar tarafından önerilir.  Bu sayede kolesterol dengenizi düzende tutmuş olursunuz. 


Tam buğday ekmeği kalorisi, besin değeri ve faydası


Yukarıda belirttiğimiz  gibi beyaz ekmeğe göre buğday ekmeğinde lif oranı oldukça yüksektir. Sağlıklı beslenme listelerinde lifli gıdalar çok yer kaplar. Buna bağlı olarak  buğday ekmeğinin bağırsak hareketlerini düzenlemede yardımcı olduğu ve aynı zamanda kabızlık şikayeti olanlara çok iyi geldiği bilinmektedir.  Günümüzde birçok insan sindirim sistemi sorunu yaşamaktadırlar. Bu tür problemleri olan kişilere özellikle lifli gıdalar tüketmesi ve beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği yenmesi tavsiye edilmektedir. Yukarıda beyaz ekmek ile buğday ekmeği arasındaki farkları sıralarken, beyaz ekmek yapımında sadece buğdayın büyük bölümü yani "endosperm" kısmı kullanır. Buğday ekmeğinde ise buğdayın tümü kullanıldığından lif oranı yüksektir. Beyaz ekmekte kepek ve ruşeym ayrıldığı için aradaki fark açığa çıkar.  Buğdaydaki lif deposu ruşeym ve kepektedir. Bu sebeple beyaz ekmek ile kıyaslanmayacak kadar tam buğday ekmeğinde lif miktarı yeterli derecede bulunmaktadır. 


Beyaz ekmeğe göre tam buğday ekmeğinde glisemik indeksi daha azdır. bu nedenle buğday ekmeği yiyen kişiler hem az yer ve kendini tok hisseder. Bu yüzden hemen acıkma olayı gecikir ve abur cubur yeme olayı ortadan kalkmış olur.  Kan şekeri de beyaz ekmek tüketenlerde olduğu gibi aniden yükseliş göstermez. 

Tam buğday ekmeği mineraller ve vitamin bakımından da oldukça zengindir.  Beyaz ekmeğe kıyasla azımsanmayacak kadar vitamin ve mineral bulunmaktadır. Tam buğday ekmeğinin içerdiği bazı değerler  "B1, B2, B3, B9 (folik asit) ve E vitamini içerir." bunların yanısıra içerdiği diğer değerler ise 'selenyum, demir, potasyum' minerallerini barındırır.

Aşırı kilolu olan kişiler için sık sık tam buğday ekmeği önerilmektedir. Tokluk hissi oluşturduğundan dolayı kişi yemeklerinde buğday ekmeği yediği için çabuk acıkmaz. Tokluk hissi nedeniyle az ve öz yediği için zaman içerisinde fazla kilolarından kurtulur. 

Diğer faydaları arasında aslında en önemlisi tansiyonu dengede tutması ile bilinir. Tansiyon hastalarına da tam buğday ekmeği tavsiye edilir. İçerdiği vitamin ve mineraller nedeniyle kan basıncını dengede tutmaya yarar. Aynı zamanda kolesterolü düşürmesi nedeniyle kalp sağlığı açısından da faydalı olduğu bilinmektedir.  Ancak unutulmaması gereken ise, kontrollü biçimde tüketilmesi gerekir. Tansiyon hastaları için zararlı olabilecek sodyum tam buğday ekmeğinde bulunduğundan dikkatli tüketilmesi gerekir. 

Tam buğday ekmeğinin zararları nelerdir?

Buraya kadar tam buğday ekmeğinin faydalarından bahsettik. Hemen besinlerin faydası olduğu gibi zararları da olabilmektedir.  Genel olarak yetişkin kişilere tavsiye edilir. Bu neden herhangi bir sağlık sorunu olan kişilere zararlı olabilmektedir. Özellikle "çölyak" hastalarına bu ekmek tavsiye edilmez. 


Çölyak rahatsızlığı tanısı daha konmamış fakat herhangi bir sindirim sistemi hastalığı olanlar için de buğday ekmeği  kullanımı ciddi veya bazı sorunlara neden olabilir. Bu sorunlar genel olarak bağırsaklarda belirmektedirler. Vitamin ve minerallerin vücut tarafından emilimini azaltan ya da önleyen herhangi sorununuz varsa eğer tam buğday ekmeği tüketmeden önce hekime danışmanızda fayda vardır. 

Bir önceki konumuzda "Acı Biberin Faydaları Nelerdir?" acı biberin faydaları hakkında bilgilere yer verdik. Acı biberin insan sağlığı açısından ne gibi faydaları vardır, acı biber zararlı mı, acı biber hangi hastalıklara iyi gelir.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

17 yorum:

  1. bir ara tam buğday ekmeğinin faydalarını okuduktan sonra yemeyi alışkanlık haline getirdim o ara kilo kaybım ve kilo alma olmamıştı. tam buğday ekmeği az bir miktar ile insanı doyurması çok iyi .

    YanıtlaSil
  2. koyu renkli kabugu hayli sert ama ici yumusak, lezzetli, doyurucu bir ekmek.

    YanıtlaSil
  3. Ben bu ekmeği çok seviyorum.

    YanıtlaSil
  4. Ne buğday ekmeği ne kepek ekmeği... Hiç yemeyeceksin, ekmeği bırakacaksın, yemek porsiyonlarını azaltacaksın. Denedim 2 ayda 10 kilo verdim.

    YanıtlaSil
  5. sağlığımız için yediklerimizine ne kadar önemli olduğunu açıklayan bir yazı olmuş teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. Öğrendiğimiz iyi oldu :)

    YanıtlaSil
  7. hmm bilgilendirme için saolun. günlük harcanan besin için böyle bi bilgi lazımdı

    YanıtlaSil
  8. anladığım kadarıyla kilo için pek işe yaramıyo zaten uzmanlarda öle diyo sadece sağlıklı yaşam için önemli
    alican

    YanıtlaSil
  9. Her sabah 200 gr yemeye çalışıyroum

    YanıtlaSil
  10. rejimdeki arkaadaşlara tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  11. Tam benlik bir yazı olmuş bende buğday ekmeğinden şaşmam

    YanıtlaSil
  12. Tam buğday ekmeği normal ekmeklere göre daha sağlıklı.

    YanıtlaSil
  13. saglıklı yemek gerekli besin degeri önemli

    YanıtlaSil
  14. Sağlığa ve sindirime bir çok faydası varmış teşekkürler bilgi için

    YanıtlaSil
  15. Tam buğday ekmeği daha sağlıklı fakat alıştığım için normal ekmekten vazgeçemiyorum ben.

    YanıtlaSil
  16. Aslında ekmekle yemek yemeye çok alışık bir millet olmasak ekmeklerin zararları ve faydaları bizi bu kadar çok enterese etmeyecekti :))

    YanıtlaSil
  17. Tam buğday unu ve beyaz un arasındaki temel besinsel fark lif içeriğidir.

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.