-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » Telfik

ads
ads

Mezheplerin Birleştirilmesi/Karıştırılması

Şöyle bir soru sorulmaktadır: Bir Müslüman bir mezhebe bağlı olmaksızın kolayına gelen ictihadlar ile amel etse caiz olur mu? Usul-i fıkıhta telfik, "bir meselede iki veya daha fazla mezhebin farklı hükümlerini birleştirerek tatbik etmek" şeklinde tarif edilmiştir.

Telfik ismi verilen bu durumu alimlerimiz doğru bulmamıştır. Çünkü hüküm tercih etmek de ictihadın bir derecesidir, müctehid olmayı gerektirir. Ayrıca bu anlayış bir taraftan insanın manevi hayatında tutarsızlıklara sebep olur, diğer taraftan da dini hafife alma sonucunu meydana getirir.

Telfik


Mesela abdestli bir kimsenin eli bir kadına dokunmasına ve vücudundan kan çıkmasına rağmen abdestini, bir yönü ile Hanefiler'e ve diğer yönüyle Şafiiler'e göre var sayıp namaz kılması ve bu namazının sıhhatini iddia etmesi gibi. Böyle bir namaz, Hanefi ve Şafii mezheplerinin arasını telfik etmektir. Böyle bir  telfik işlemi ise batıl ve hükmü geçersizdir. Bu tutum bir bakıma mezheplerle oynamak demektir. Telfik yapmak suretiyle varılan hükmün batıl oluşu hususunda ulemanın icmaı vardır.

Kasım b. Kutluboğa, İbn Hacer el-Heytemi, Remli, Ömer b. Nüceym ve İbn Abidin'in de aralarında bulunduğu çok sayıda fakih telfikin mutlak olarak haram olduğunu, bu noktada icmaın var olduğunu söylemişlerdir. Telfikin önünün açılmasıyla büyük günahlara meşruiyet kazandırılır. Böyle bir ameliye fıkhın kısmen ya da tamamen bozulmasına sebebiyet verir, haramların mubaha dönüşmesine yol açar. 

Örneğin, bekar bir kadınla, gayri meşru bir şekilde birleşmek isteyen kişi telfik yaparak Ebu Hanife'nin nikahta veliyi zorunlu görmemesinden hareketle velisiz, İmam Malik'in nikah akdi esnasında şahitleri şart koşmamasını taktil ederek şahitsiz bir nikah akdetse, akdi batıl olur. Çünkü yeni icat edilen bu hüküm, yapılmak istenen zina için takdir edilen bir meşruiyet kılıfıdır. Ve şer'i hiçbir dayanağı yoktur. Bu yüzden haramdır. "Harama götüren her şey haramdır" ikisinden hareketle de haram fiillere yol açan telfikin haram olduğuna hükmedilir.

Bu sebeple mezhepler arasında ruhsatı araştırmak yasaklanmıştır. Çünkü bu, nefsin hevasına uymaktır. Din de hevaya uymayı yasaklar.

Yazar: Hüseyin Okur

Yolumuz Dört Hak Mezhep [ Semerkand ]

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

8 yorum:

  1. güzel bi yazı olmuş emeginize saglık

    YanıtlaSil
  2. bilmediğim bi konuydu sağolun aydınlattınız din üzerine hassas konuları öğrenmek gerek detaylı

    YanıtlaSil
  3. Telfîkin her iki şekli de fıkıh âlimleri arasında geniş tartışmalara neden oluyor bunca senedir.

    YanıtlaSil
  4. güzel yazı olmui sıkılmadan okudum

    YanıtlaSil
  5. İyide zaten böyle bir tercih de bulunuyor ise o Müslüman zaten bu vazifelerini yerine getirmek istemiyor demektedir

    YanıtlaSil
  6. bir konu net olarak acıklanmış böyle karma işler biraz incelendiğinde suca kılıf bulmak gibi bişey oluyor.yani işine geldiği gibi hareket olmuş oluyor bence mezheplerle oynamak doğru birşey olamaz.

    YanıtlaSil
  7. bahadır ateş5 Ekim 2015 12:17

    güzel bir yazı olmuş aynen harama götüren her şey haramdır...

    YanıtlaSil
  8. Harama giden herşey haramdır lafı herşeyi anlatıyor aslında.

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.