-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » Üzüm üzüme baka baka kararır.

ads
ads

Üzüm üzüme baka baka kararır Atasözü ve Anlamı Hakkında

Üzüm üzüme baka baka kararır atasözünün özdeyişi ve anlamı, üzüm üzüme baka baka kararır ne anlama gelmektedir. 

Bu sözü insanlarda çok duymuşsunuzdur. Atalarımızın her sözünde ince anlamlar ve yaşanmışlıklar vardır. Ve bizlere ders niteliğinde kısa ve öz sözler söylemişlerdir. İnsanlar kiminle arkadaşlık edeceğine iyi karar vermelidir. Bu söz insanın arkadaşlık ettiği veya yakın bağ kurduğu kişilerden etkilenebileceği ve zamanla onlara benzeyeceği anlamını taşır. 

Üzüm üzüme baka baka kararır.


İyi insanlarla arkadaşlık edildiği zaman, kişi kötü biriyse sürekli onlarla birlikte olduğundan zaman içerisinde huyları değişecek o kişide onlar gibi doğru işler yapmaya veya en azından kötü işler yapmamaya başlayacaktır.

Bunun tam tersi olan iyi bir insan, kötü çevrede kötü insanlarla arkadaşlık ettiği süre içerisinde her ne kadar iyi biri olsa bile zamanla o da onlar gibi davranacak ve kötü işler içinde kendini bulacak giderek onlar gibi olacaktır. 

Üzümlerin olgunlaşma zamanlarında bağa gidenleriniz vardır. Genel olarak olgunlaşma sırasında yemyeşil ve tadı oldukça ekşi olur. Belli bir zaman içerisinde aynı bağa tekrar gittiğinizde göreceksiniz ki üzümler yavaş yavaş kızarmaya başlamıştır. Bununla birlikte kararmaya başlarlar.  Bu sayede üzüm asmalarında bazı üzümlerin olgunlaştığını ve yenilecek kıvama geldiğini görürsünüz. Bu böylece devam eder ve zamanla tüm üzümler tamamen olgunlaşarak kararırlar. 

Üzüm üzüme baka baka kararır. 1


Bundan dolayı çevre önemli faktördür bundan daha önemlisi toplum içindeki arkadaşlar çok önemlidir. Çevreden kişiler olumlu yahut olumsuz şekilde kesinlikle etkilenirler. Bu yüzden kişi kiminle dostluk yapıyorsa, yakınlık kuruyorsa ondan etkilenir, gün gelir onun gibi olur. Bunun tam tersi olur mu derseniz tam tersi olması için iyilerin çok olması lazım. Kötülerin yoğun olduğu çevrenize adapte iseniz sizde onlar gibi olabilme ihtimaliniz çok yüksektir. Eğer iyi bir çevrede iseniz, siz kötü bireyseniz zaman içerisinde o kişileri örnek alacak onlar gibi olacaksınız. Tıpkı üzümlerin olgunlaşması gibi zaman içerisinde bunlar gerçekleşecektir.

Diğer bir örnekle açıklayalım: Sizin çevrenizdeki insanlar çok çalışkan ve derslerine önem gösteren kişilerden oluşuyorsa, sizde çalışmaya yönelirsiniz.  Ama  eğer çalışmayan, tembel insanlarla, vakitlerini boş yere harcayan kişilerle doluysa o zaman sizde derslerinizi boş verecek belki daha sonra çalışırım diyerek erteleyeceksiniz. Bu şekilde onlara benzemiş olacak sonunda ya sınıfta kalacak yada birçok zayıf not alarak birçok kişiden geride kalacaksınız. 

İnsanın çevresinden, arkadaşlarından etkilenmesi olağandır. Ancak etkilenmenin iyi yönde olması gerekmektedir. Yani insanların kötü davranışlara, zarar getirecek durumlara değil; iyilere fayda veren insanlara kendini yönlendirmesi, onlarla ahbaplık etmesi istenir. Bu en doğru davranış ve yaşam kalitesi için olması gerekendir. 

Sonuç olarak arkadaşlarımıza, çevremize çok dikkat etmeliyiz. Kötülerden uzak durmak, iyilerle beraber olmak gerekmektedir. 


Bir önceki atasözü ve anlamları konumuzda "Tok Açın Halinden Anlamaz" atasözü ve özdeyişini işledik konumuza göz atarak bilgiye ulaşabilirsiniz.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

12 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı olmuş teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. vay arkadaş iyimiş

    YanıtlaSil
  3. Basarili ve guzel bir yazi

    YanıtlaSil
  4. sürekli olarak bir aradaki yakın arkadaşlar, birbirlerinin huylarından etkilenirler

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel bir atasözü

    YanıtlaSil
  6. Bu kadar detaylı bilmiyordum.

    YanıtlaSil
  7. Çok güzel bir söz

    YanıtlaSil
  8. Ayrintilarini ogrendigim iyi oldu

    YanıtlaSil
  9. çok güzel ve anlamlı bir söz

    YanıtlaSil
  10. Çok sevdiğim bir atasözü

    YanıtlaSil
  11. saglam bir söz tekrar baktım ve tekrar bi yorum attım :)

    YanıtlaSil
  12. Aynen ole özellikle kötü alışkanlıklardan bu çok geçerli bir atasözü
    Alican

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.