-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » Verirsen Veresiye, Batarsın Kara Suya.

ads
ads

Verirsen Veresiye, Batarsın Kara Suya Atasözü ve Anlamı

Veresiyenin anlamını bilmeyen yoktur. Ancak biz kısa bir açıklamasını yapalım: Veresiye, ödünç alınan herhangi bir şeyin ücretini sonradan ödenecek manasına gelmektedir. Bu şekilde bazı ticarethaneler mallarını satmaktadırlar. Bu atasözü bizlere bu tür alışverişlerde daha dikkatli olmamız gerektiğini vurgulamaktadır. Aynı zamanda bizleri uyarıyor. 


Verirsen Veresiye, Batarsın Kara Suya.


Bir bakkal düşünelim, tanıdığı insanların çoğuna veresiye olarak dükkandaki malzemelerden vermektedir. Bundan dolayı bakkal sahibi bir defter tutar, şu tarihte Osman borcunu verecek, şu tarihte ali borcunu getirecek gibi kayıt altına alıyor. Bir çoğumuz bunu görmüşüzdür zaten. Günümüzde küçük esnaf pek kalmadığı için yeni nesil gençler bu gibi durumları göremeyebilir ancak azda olsa bazı sokaklarda, semtlerde bu tür yerler bulunmaktadır. Ve dikkat ederseniz günümüzde sayısı çok çok azalmıştır. Şimdi örneğimize devam ederek konuya açıklık getirelim.  Gün gün yazılan veresiyeler, ne hikmetse aynı tarihlerde ödenmiyor ve süre daha fazlaca uzuyor. Bakkal sahibi kendini, ona göre ayarlayıp ve veresiye verdiği insanlara güvendiğinden dolayı ödeme zamanını bekliyor fakat bazı durumlardan dolayı insanlar sözünde duramıyor veya bir aksilik çıkıyor karşı taraf ödemesini alamadığı için veresiye aldığı yere de gününde ödeme yapamıyor. Bundan dolayı veresiye veren dükkan sahibi büyük sıkıntılara giriyor. Malzeme aldığı yerler, toptancılar vs. Veresiye olarak alacaklarını vermediğinden dolayı gün geliyor dükkanda artık pek bir şey kalmıyor bu sebeple yavaş yavaş ticarethanesi batmak üzere sarsılıyor. 

Elde para olmadığı için tükenen malların yerine yenisi alınamıyor. İşyeri adeta bomboş bir oda gibi oluyor. Raflarda gerekli malların bulunmuyor. Bu sebepten dolayı müşteriler başka yere yöneliyor ve ticaret yapılamaz hale geliyor.  Aynı zamanda dükkan sahibi derin düşüncelerle, dertli bir kişi olup; ben şimdi ne yapacağım diye düşünmeye başlıyor. Bununla birlikte psikolojisi ve sağlığı bozuluyor.

Dikkat ederseniz bazı esnaflarda bununla ilgili olayı anlatan resim vardır. veresiye veren esnaf ile nakit çalışan esnafın duruşunu gösteren çok anlamlı bir resimdir. 

Sonuç olarak bu gibi durumlara düşmemek için öncesinden bunların olacağını bilmek ve ileriye dönük sermaye ile çalışmak gerekir. Bazı durumlarda kısa vadeli bir kaç günlük sonra öderim diyen, bugün param yok diyen kişiler hariç kısa vadeli ve ödeyeceği kesin olan kişiler bu anlatılanlardan istisna olarak kabul ediyoruz.  Her şey veresiye olmaması lazım, ya da herkese veresiye verilmemesi lazım düşüncesindeyiz.  Eğer tam tersi olursa işletme sahibinin iflas etmesi pek uzun sürmeyecektir. 


Bir önceki ata sözü ve özdeyişi konumuzda "Üzüm üzüme baka baka kararır." atasözünün anlamını ve detaylı açıklamasını yaptık. Dilerseniz konumuza göz atabilirsiniz.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

13 yorum:

  1. Sitenizdeki bu yazıları kim yazıyor bilmiyorum ama okuması oldukça keyifli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu yazıların % 90'ı bana ait hocam teşekkürler

      Sil
    2. Gerçekten tebrikler uzun zamandır takip ediyorum. Yazılarınız çok güzel.

      Sil
    3. Çok başarılı yazılar. Tebrikler başarılarınızın devamını dilerim.

      Sil
  2. Eline saglik hocam cok guzel aciklamissin

    YanıtlaSil
  3. çok güzel bi yazı olmuş

    YanıtlaSil
  4. İsteme veresiye dost kalalim ölesiye :)

    YanıtlaSil
  5. bu resim benim çocukluğumda bile vardı konu iyi işlenmiş resimlede anlatılmış zaten.

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel yazmışsınız tebrik ederim.

    YanıtlaSil
  7. Guzel yazi elinize saglik

    YanıtlaSil
  8. Çok güzel bir yazı teşekkürler

    YanıtlaSil
  9. çok mantıklı bi söz

    YanıtlaSil
  10. Atalarımızın ne kadar ince zekalı olduğunu gösteren atasözlerinden biri. Gerçekten ayrıcalıklı bir milletin torunlarıyız.

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.