-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads

ads
ads

Romatizma nasıl bir hastalıktır?

Romatizma Nedir?, romatizma nedenleri, romatizmaya ne iyi gelir?, Romatizmanın çeşitleri, hava şartları ile romatizmanın etkisi var mı?, Romatizma belirtileri nelerdir?

Vücudumuzda bulunan eklemlerin ve kasların hepsinde veya herhangi birinde bulunan rahatsızlığa romatizma denir. Romatizma 2 ana  bölümden oluşur daha  doğrusu  2 çeşit romatizma vardır. Bunlardan birincisi iltihaplı olarak adlandırılan romatizmadır.  İltihaplı romatizmanın en belirgin özelliklerin en başında gelen, sabah yada uykudan kalkıldığında hissedilen ağrılardır. Aynı zamanda bu ağrılar gün içerisinde yavaş yavaş geçmektedir. 

Romatizma Nedir?


İkinci çeşit olan romatizma ise "mekanik romatizma" yani iltihabi bir durum göstermeyen, herhangi bir ilgisi bulunmayan çeşittir.  Bu romatizma çeşidinde ki belirgin özellik ilkinin tam tersi gibidir. Yani sabah uyandığınız zaman kendinizi çok iyi hissedersiniz, herhangi bir ağrı hissetmezsiniz.  Ancak gün içerisinde ağır işlerde  çalışanlar için hareket ettikçe bazı eklemlerde ağrılar meydana gelir. 


Mekanik adı verilen romatizmalar genel olarak aşırı kilolu olan kişilerde, aynı eklemleri kullanmakla veya sürekli olarak aynı ekleme zor hareketler yaptırarak oluşabilir. 


Romatizma  ağrılar neden çoğalır?

Eklemlere ne kadar çok  yük bindirilirse mekanik romatizmalarda ağrılar o kadar çok artar. Bundan dolayı eklemlerin herhangi birine yüklenmek ve zorlanmak, mekanik romatizması olan kişilerde ağrılarında artacağı anlamına gelir. 

İltihaplı romatizmaların çoğalmasına neden olan etkenlerin arasında, kişinin kendisini çok yorması, uykusuzluk, doktorun reçete ettiği ilaçların düzenli kullanılmaması veya eksik yapılan tedavi neticesinde bu tip romatizmanın ağrılarını daha da şiddetlendirebilir.  Bu nedenlerle birlikte stres, az dinlenmek gibi...

Bazen uzun süreli hareketsiz kalmanın romatizmal hastalıkların artacağı yahut oluşabileceği düşüncesi yanlıştır. Aynı zamanda yapılan sporlar romatizma hastalığına neden olabileceği düşüncesi de şehit efsanesidir. Genel olarak hekimler çok sık olarak bu hastalığa yakalanan kişilere spor yapmalarını önermektedir. 

Hamile olan kadınlarda eğer "Lupus" rahatsızlığı varsa bir hekimle görüşmeleri önerilir bu bağ dokusu hastalığı zaman içerisinde artabilir. Ve bundan dolayı tedavinin tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir. Ancak bazı durumlarda bu tip hastalıklar hamileliğe engel olduğu gibi bazı durumlarda romatizmanın iyi geldiği uzmanlar tarafından söylemektedir. Bundan dolayı hamilelik daha  rahat şekilde geçmesini sağlayabilmektedir. 

Menepoz da aynı zamanda "Osteoporoz" adı verilen kemik erimesi hastalığın artırmaktadır.  Ancak kemik erimesi tek başına ağrı yapmaz. bu yüzden menepoz önemli bir risk oluşturmaz.  Fakat bu dönemde kemik erimesine karşı önlemlerin alınması gerekmektedir.

Romatizma ve Belirtileri Nelerdir?

2 çeşit romatizmalardan birincisi olan iltihaplı romatizmalarda ilk belirtiler ağrılar meydana gelmeden önce hastada görülen yorgunluk ve halsizliktir. Bu tip romatizması olan kişide ateş olur,  akşama kadar özellikle öğleden sonrası kendini çok bitkin hisseder. Genel olarak normal kişilerde olan enerjinin yarısı kadar enerjisi vardır. 

Sabah vakitlerinde eklem ağrıları meydana gelir.  Dirseklerde, parmaklarda, el bileklerinde, dizlerde veya ayak bileklerinde yahut tüm eklemlerin herhangi veya her birinde ağrılar oluşabilir. Hareket ettikçe bu ağrılar yavaş yavaş azalır.  Bu yüzden sabah ki ağrının şiddetine göre  gün içerisindeki hissedilen ağrı daha az olur. 

Mekanik romatizmada ise yorgunluk ve halsizlik pek nadir görülür veya hiç görülmez. İltihaplı romatizmanın tam zıddı olarak sabah kalktığınızda her şey normaldir. Herhangi bir ağrı, halsizlik ve yorgunluk belirtisi göremezsiniz. Ama bu tip romatizmada ise hasta olan eklem kullanıldığı zaman gün içerisinde ve özellikle akşama doğru ağrılar çoğalır. Diğerinde azaldığı gibi mekanik romatizmada tersi olarak ağrılar çoğalır. 

Romatizmanın diğer bazı belirtileri şunlardır:

* Nefes alıp vermede güçlük çekmek
* Böbrek hastalıklarının neden olduğu yüksek tansiyon
* Yan ağrısı
* İdrar tahlilinde protein çıkması ve bunların haricinde bir çok nedende olabilir.

Aynı zamanda diğer bir belirti ise gözler hastalığı haber verebilir. Özellikle iltihaplı olan romatizma rahatsızlığında:

* Gözlerin bulanık görmesi
* Bazı anlarda gözlerde ani kayıp yaşanması romatizmal hastalıkların olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Bununla birlikte deri bulguları da romatizma hastalığına işaret eder. Bundan dolayı deri döküntüleri ve bazı deri hastalılarının altında romatizma olabileceği akıldan çıkarılmamalıdır. Bunun için zaman kaybetmeksizin bir hekime görünmeniz çok faydalı olacaktır.

Romatizmanız varsa Dikkat Etmeniz Gerekenler!

İltihaplı romatizma varsa düzenli olarak dinlenmelidir. Düzenli beslenmeli, uykusu düzenli olmalı, hijyenik bir hayat tarzı olmalıdır. Yemek saatlerinde dikkat edilmediği zaman, mümkün olduğu kadar dinlenilmediği ve geç saatlerde uyumak ve az uyumak romatizma ağrılarınızın artmasına neden olur. 

Mekanik romatizması olan kişiler ise ilk olarak kilolarına çok dikkat etmesi gerekir. Aşırı kilolu olan kişilerde özellikle görülen hastalık türüdür. Düzenli spor yaparak, fazla kilolardan kurtulmak, eklemlerin taşıdığı yükü azaltmak sonradan oluşan ağrıların azalmasına zemin hazırlar. Bu şekilde gününüz hem rahat geçer, hemde aşırı kilolarınızdan kurtulduğunuz için sağlıklı bir yaşam sürersiniz.  Bunun yanı sıra iltihaplı hastalıklarda olduğu gibi, düzenli beslenmek, stres yapmamak, düzenli  bir uyku, yeterli dinlenmek iyi gelecektir.  Ve bununla birlikte düzenli bir biçimde doktor kontrolüne gitmek gerekir. Bu şekilde romatizmadan korunmuş oluruz. 

Romatizma vücudun neresinde kendini belli eder?

Vücudun tüm bölgelerinde görülebilir. Romatizma ve çeşitleri nedeniyle bu ağrıların yoğun olarak belirgin olduğu bölgeler, mekanik olanlarda en çok dizde, ellerde ve kalça bölgesinde; iltihaplı olanlarda ise genel olarak el bileklerinde, parmak eklemlerinde, dizlerde, dirseklerde, ayak bileklerinde görülmektedir.

Genç hastalarda görülen iltihaplı romatizma da ise ana neden bel ve kalça eklemlerinde görülmektedir. Buna ilave olarak uykudan kalkıldığı vakit özellikle sabah saatlerinde, sırt bölgesinde ağrı ve tutukluk olarak kendini belli eder. 

Belirtiğimiz gibi iltihabi romatizma olanlarda hemen hemen  vücudun her bölgesinde görülebileceği gibi iç organlarda bulgulara rastlanır. Bunlardan bazıları şunlardır:

* Böbrekler
* Beyin
* Akciğer  ve kan yapan organlarda buna dahildir. Bundan dolayı hekim detaylı kontrolleri yaparak hastalığa göre tedavi yöntemleri uygulamaktadır. 


Romatizma hastalığı en çok kimlerde görülür?

Bu tür hastalık genel olarak iltihaplı romatizmalar en çok kadınlarda görülmektedir.  45- 50 yaş arası hanımlarda görüldüğü gibi 60 ile  70 yaş arası bu ağrılar çoğalır.  Lupus hastalığı ise hamile kadınlarda görülür ve yaş ilerledikçe azalır. 

Ankilozan ismi verilen rahatsızlık genel olarak genç olan erkeklerde görülmektedir. Özellikle 30 ile 35 yaşları arasında kendini belli eder ve yaş ilerledikçe bu bulgular azalır. 

Mekanik hastalıklarda ise yaş ilerledikçe bulgular artar.  Kireçlenme ile beraber 60 ve 70 arasında daha çok yaygınlaşır. Gençlerde pek görülmeyen hastalıktır. 

Bir diğer konumuzda "Tam buğday ekmeği kalorisi, besin değeri ve faydası" hakkında geniş bilgilerin yer aldığı konumuzu inceleyebilirsiniz.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

12 yorum:

  1. Allah korusun zor hastalık her tarafın ağrır o yüzden soğuğa dikkat etmek ve spor yapmak gerek bence

    YanıtlaSil
  2. Zor bir hastalık, Allah şifa versin.

    YanıtlaSil
  3. Gerçekten çok yararlı bir makale olmuş.Romatizma eski türk filimlerinde yağmurun yağmasının habercisi olarak bilinirdi.Bilmediğimiz çok şey varmış romatizma hakkında.

    YanıtlaSil
  4. ciddi bir rahatsızlık hiç kimse çekmesin ağrılar ağır ve uzun oluyor....

    YanıtlaSil
  5. kimsenin başına gelmesin ağrılı ve sancılı bir hastalık...

    YanıtlaSil
  6. Romatizma hakkin da bilmedigim bir cok sey ogrendim tesekkurler

    YanıtlaSil
  7. Her hastalık gibi romatizma hastalığıda çok kötü. Romatizma hastalarına Allah şifa versin.

    YanıtlaSil
  8. nedirle başlayan birçok soruyu içeren bu yazılar gayet doyurucu

    YanıtlaSil
  9. sagolun yararlı makale

    YanıtlaSil
  10. Özellikle yaşı geçmiş olanların ve d vitamini bakımından eksik beslenenlerin dikkat etmesi gereken bir rahatsızlık romatizma.

    YanıtlaSil
  11. Hastaligin iyisi olmaz ama en azindan ne zaman yagmurun yagacagini kestirebiliyorum

    YanıtlaSil
  12. makale süper olmuş ellerine sağlık,birde yağmur'un nezaman yağacağını anlıyorlar oda avantajları diyebiliriz,ama ağrısı çok kötü oluyor diyorlar...

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.