-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » Akıl Sahipleri

ads
ads
Kur'an-ı Kerim'de birçok ayette geçen "ulü'l el-bab" ifadesi farklı meallarde şu şekillerde  tercüme edilmiştir:

Aklı erenler, aklı ve gönlü çalışanlar, akıl ve vicdan sahipleri, tam akıl sahipleri, derin düşünen akıl sahipleri, temiz akıl sahipleri, temiz aklı ve temiz özü olanlar, salim akıl sahipleri, derin kavrayış sahipleri, akl-ı selim ve sağduyu sahipleri.


Akıl Sahipleri

Anlamak Temiz Aklın İşidir

* Allah Teala ayet-i kerimelerde bazı konuları ancak akıl sahiplerinin anlayacağını ve yalnız akıl sahiplerinin öğüt alacağını beyan eder:

"Allah hikmeti dilediğine verir. Kime hikmet vermişse, şüphesiz ona çokça hayır verilmiş demektir. Bunu ancak akıl sahipleri anlar." (Bakara, 269)

* Bazı ayetlerde Allah Teala akıl sahiplerine seslenerek O'na karşı gelmekten sakınmaları uyarısında bulunur:

"Siz ne hayır yaparsanız Allah onu bilir. (Ahiret için) azık toplayın. Kuşkusuz azığın en hayırlısı takva (Allah'a karşı gelmekten sakınma)dır. Ey Akıl sahipleri bana karşı gelmekten sakının." (Bakara, 197)

* Bazı ayetlerde Kur'an'ın akıl sahiplerinin düşünüp öğüt almaları için bir tembih olduğu bildirilmektedir:

"Bu Kur'an ayetlerini düşünsünler ve akıl sahipleri öğüt alsınlar diye sana indirdiğimiz mübarek bir kitaptır." (sad, 29)

Yazar: Salih Selçuk


{Semerkand} Aylık tasavvufi dergi - yıl 17 - sayı 201 - Eylül 2015

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.