-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » Namaz Kılarken Parmaklar Nasıl Olmalıdır?

ads
ads

Namazın Önemi Hakkında ve Yapılması Gereken Doğrular


Her Müslümana (buluğ çağına erenler) Namaz farzdır. İslam dininin 5 Şartından 2.si Namaz kılmaktır. Namaz'ın farz olmadığı kişiler ise ( Deliler, küçük çocuklar, ölüler ve hayvanlar ). Namaz dinin direğidir. Namaz olmadan dini ayakta tutmak pek kolay olmaz.  Bir çocuk yedi yaşına erişdiği zaman namaz kılmasını ilk önce öğretmeye başlamak ve emretmek, on yaşına vardığında ise namaz konusunda zorlamak gerekir. Dinde zorlama yoktur evet  ama bu biz Müslümanlar için geçerli bir söz değildir. Kafir olanları dine girmesi için zorlama yoktur. Oysa her bireyin, anne ve baba özellikle çocuklarına dini konuları öğretmesi, farz, vacip ve sünnet olan bilgileri vermesi gerekir. 


Namaz Kılarken Parmaklar Nasıl Olmalıdır?


Namaz çok önemlidir bu yüzden gerektiği gibi hakkıyla namazı eda etmek lazımdır. Bu yüzden farz namazları cemaat ile kılmak daha efdaldir. 5 vakti sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazlarını  hiç aksatmadan cemaat ile kılmak lazımdır.  Sünnet ve nafile namazları evinizde kendi başınıza kılmanız daha uygundur. Kadınlar ise namazlarını evde kılmaları en uygunudur. Cemaat ile kılınan namaz ile tek kılınan namaz arasında büyük farklar vardır. Bundan dolayı cemaat içinde kılınan namaz müminlerin kalplerini birbirine bağlar Allah'ın rızasını kazanmasına vesile olur. Kadınlar ise evde kıldıkları namazlardan erkeklerin cemaat ile kıldığı farz namazlar gibi sevap kazanırlar. 

Namaz, kafir ile Müslümanı birbirinden ayıran noktadır. Namaz kılmayan kafir olmaz ancak kafir olanlarında namaz kılmadıklarını bilmek gerek. İbadetlerin en kıymetli olan namazdır. Bir hadis-i şerifte söyle buyrulmaktadır: "Namaz kılmayanın, İslâmdan nasîbi yoktur!"  Bu yüzden namazlarımıza çok dikkat etmemiz ve huşu ile eda etmemiz gerekir. Allah'ın huzuruna daveti olan namazda Allah (c.c.)'ın büyüklüğünü düşünmek ve kendimizin de Yüce Rabb'imizin karşısında küçüklüğümüzü anlamamız gerekir. Bunu yaşamı boyunca yapan kişinin kalbi ihlas ile dolar ve hep iyilikler peşinde koşar, kötü işlerden sakınır, haram işlerden uzak durur. Namaz insanı kötü işlerden alı koyar. Fakat namaz kılanlar var ama gene kötü işler yapıyorlar, faiz yemek, yalan söylemek, gıybet vs. Evet böyle olanlar genel olarak çoğunlukta diyebiliriz. Bunun nedenlerinin en başında Namazı dosdoğru kılmamak vardır. Namazı hakkı ile ve ihlasla kılan kimse kötülüklerden uzak olur ve Allah'ın emir ve yasaklarına aykırı bir şey yapmaktan çekinir ve çok korkar. Buradan da anlaşıldığı gibi o kimseler tam ihlaslı şekilde veya dosdoğru kılmadıkları anlaşılabilir ve en büyük düşmanımız olan nefis ve şeytana o anlarda yenik düştüklerinden kaynaklanabilir. Her şeyin en doğrusunu Allah (celle celalühu) bilir.

Konumuzun asıl meselesi olan namaz esnasında nasıl durulmalıdır. Bunlardan detaylı şekilde bahsedeceğiz. Bu yüzden doğru bir namaz kılmak için bunları öğrenmek gerekmektedir. Aksi takdirde eksiklikler meydana gelir. 


Namaz nasıl kılınır?

Doğru bir şekilde abdestimizi aldıktan sonra kıbleye doğru dönerek, niyet ettim Allah rızası için şu vaktin namazının şu kadar rekatını kılmaya denir.

Sabah namazından örnek verelim: "Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının iki rekat sünnetini kılmaya" bu niyet dil ile söylendiği gibi kalp ile onaylanması lazımdır. Kalp ile niyet daha önemlidir. Allahu Ekber diyerek eller kaldırılır ve erkeklerin avuçlarının içi kıbleye doğru bakması gerekir. Kadınların elleri ise göğüs hizasında kıbleye bakarak tekbir alınır. 

Ellerimizi bağlayarak sübhaneke okunur sonra besleme çekilerek Fatiha suresi okunur. Akabinde bildiğiniz herhangi bir sureyi okuyabilirsiniz. "Allahu Ekber" diyerek rükûya gideriz.  Rükûda üç defa "Sübhâne Râbbiye'l-Azim" dedikten sonra doğruluruz.  Doğrulurken "Semi Allahu li-men hamideh" deriz. Tam doğrulunca da "Rabbenâ leke'l hamd" dedikten sonra, "Allahu Ekber" deyip secdeye gideriz. Secdede üç defa : "Sübhâne rabbiyel-a 'lâ" deriz.  "Allahu Ekber" diyerek otururuz. Tekrar... "Allahu Ekber" deyip secdeye gideriz. Secdede üç defa : "Sübhâne rabbiyel-a 'lâ" deriz. Secdeden "Allahu Ekber" deyip ayağa kalkarız, böylece ikinci rekat başlamış olur. Ayağa kalkınca elleri bağlayıp Besmele çekeriz: "Bismillahirrahmanirrahim " Fatiha Suresi okur ve "Amin" deriz, ardından da namaz surelerinden birini okuruz. Sonra "Allahu Ekber" diyerek rükûya gideriz. Rükûda üç defa "Sübhâne Râbbiye'l-Azim" dedikten sonra doğruluruz. Doğrulurken "Semi Allahu li-men hamideh" deriz. Tam doğrulunca da "Rabbenâ leke'l hamd" dedikten sonra "Allahu Ekber" deyip secdeye gideriz. Secdede üç defa : "Sübhâne rabbiyel-a 'lâ" deriz. "Allahu Ekber" diyerek otururuz. Tekrar... "Allahu Ekber" deyip secdeye gideriz. Secdede üç defa : "Sübhâne rabbiyel-a 'lâ" deriz. "Allahu Ekber" deyip: Tahiyyata otururuz. Oturduktan sonra Ettehiyyâtü , Allâhumme salli , Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz. Dualar bitince başımızı önce sağ tarafa çevirerek "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diyerek selam veririz. Sonra sola çevirip yine "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diyerek selam veririz. Böylece sabah namazının iki rekatlık sünneti sona ermiş olur...

Konumuzda asıl önemli olan nokta ellerin secdede ve oturuşta nasıl olmasıdır. Ellerimizin nasıl duracağı namaz esnasında önemlidir. Secde sırasında parmaklar birleşik olarak kıbleye doğru şekilde iki başımızın yanına konur baş parmaklar da kulak hizasına gelecek şekilde. Tahiyyat oturuşunda ise eller sağ ve sol uyluklara konur ve kıbleye doğru bakar. Burada ise parmakların arası hafifçe açık olmalıdır. Bununla birlikte parmaklarımız dizlerimizi tutmaması gerekir. Oturuşta dik oturmak lazımdır. 

Nasıl Namaz Kılınır Detaylı video İzle


Aşağıdaki videoda namazın nasıl kılınması gerektiği çok detaylı şekilde anlatılmış Hanefi mezhebine göre anlatım yapılmıştır.



Bir önceki konumuz olan "Şehitler Neden Yıkanmaz?" şehitlerin neden yıkanmadığına dair geniş ve detaylı bilgilerin yer aldığı yazımızı inceleyebilirsiniz

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

11 yorum:

  1. Faydalı bilgi için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. Çok önemli bir yazı olmuş gerçekten namaz konusunda dikkat edilmesi gereken hususlar

    YanıtlaSil
  3. güzel yazı çok sagolun

    YanıtlaSil
  4. Cogu kisinin bilmedigi guzel bir konuya deginmissin eline saglik

    YanıtlaSil
  5. iyi bir yazı sagolun gerekli

    YanıtlaSil
  6. Dinimizin emrettiği gibi yapmak önemli

    YanıtlaSil
  7. Ogrendigim iyi oldu bir daha dikkat edicem

    YanıtlaSil
  8. namaz dinimizin direği cemaatla kılınan namazdada bazı alimlere göre 27 derece daha fazla sevap olduğu söylenir Rabbim bizi doğrulıktan ve imandan ayırmasın.


    YanıtlaSil
  9. Bilgilendirme için teşekkürler, ama ben namaz veya herhangi bir ibadet konusunda önemli olanın niyet olduğunu düşünüyorum yoksa parmaklar yumruk olmuş, iki santim açılmış bu küçük detaylarla kafa bulandırmaya gerek yok

    YanıtlaSil
  10. PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM,

    YanıtlaSil
  11. Seytan vesvese veriyor duzgun durmayinca kafaya takiyor insan

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.