-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » » » Kuka Tesbih

ads
ads

Kuka Tesbih
Kuka Tesbih Nedir?

Kuka tesbih, kehribar tesbih, katalin tesbih, ağaç tesbihler, osmanlı sıkma, fiyatları, en kaliteli tesbihler kuka tesbih hakkında bilgiler aşağıda yer almaktadır.

Kuka, benzerlik açısından Hindistan cevizine benzer. Tıpkı Hindistan cevizi gibi sert bir meyve türüdür. Tropikal bölgelerde yetişir. Kuka tesbihler 100 seneyi aşkındır kullanılan ve çok sağlam, bozulmayan ve hasar görmeyen türdendir. Ve Osmanlı zamanında en çok kullanılan tespihler arasında yerini almıştır. Bunun dahilinde Osmanlı yönetiminde hekimler tarafından kullanılırdı. Bazı rivayetlere göre Osmanlı hekimleri kuka tesbih olmadan saraya alınmazlardı. Bunun nedeni kukadan yapılan bu tespihlerin mikrop kırıcı özelliği olması ve bakterileri öldürmesidir. Bu sayede bunu kullanan kişilerin elleri bakterilerden beri kalmıştır. 

Kuka ağacında özellikle antibakteriyel özelliğinin olmasıydı. Bu yüzden en çok hekimler kullanmaktaydı. Geçmişten günümüze kadar en yaygın kullanımı olan tespih türü kukadır. Hem mikrop kırıcı özelliği olması nedeniyle hemde dayanıklı uzunca seneler kendini muhafaza eden sert bir yapıya sahiptir. 


Kuka tesbih işlemlerden geçip taneleri dizildikten sonra rengi açık kahverengi olur. Kullanıcı aldığı günden itibaren çekmeye başladıkça tesbih yavaş yavaş kararmaya başlar. Önceki rengi koyulaşmaya başlar ve uzun zaman kişide durduğu ve çektiği zaman gözle görülür derecede farkını belli edecek kıvamda koyulaşır ve kararır. 

Çok eski zamanlara kuka türünden olan tesbihler oldukça pahalıymış. Bazı alim hocalar 99'luk kuka tesbihler kullanır ve saklarlarmış. Kişi öldüğü zaman bu tesbih satılır ve cenaze masrafları giderilir ve borçları varsa ödenirmiş. Günümüzde artık kuka çok yaygın olduğundan dolayı ve çok bulunduğu için değeri eski zamanlara göre çok büyük oranda azalmış durumda.  Bunun nedeni kolay bulunması ve çok olmasıdır. Kalite sorunu yoktur. Kuka aynı kukadır. Genel olarak zaten az olan şeylerin değeri çok olur. Fakat kuka tesbihlerin bir özelliği de kullandıkça ve zamanla değerlenir. Bu kararmasına ve senesine göre farklılık gösterir. Zamanımızda kuka tesbih fiyatları oldukça makuldur.  20 TL - 30 TL ve çeşidine göre fiyatlar değişmekte. Gümüş işlemeli kuka tesbihler normal tesbihlere göre baya pahalıdır. Ortalama 100 lira civarındadır. Aynı zamanda özel işçilik ile işlenmiş sayısı az olan büyük tesbih ustalarının yaptıkları oldukça pahalı ve almaya değer olduğunu düşünüyorum. 

kehribar
Artık son zamanlarda tesbih kullanımıda arttı. İnternet üzerinde birçok site açıldı. Ve bu işi iyi yapıyorlar ve geçmişten gelen kültürümüz, tesbih kültürünü canlı tutmaya çalışıyorlar. Tesbih her insanda olması gereken bir şeydir. Tesbih adı üstünde zikir yapmak bunun için Allah'ı (c.c.) zikretmek için kullanılmalı. Sallamak, artistlik yapmak vb. gibi davranan kişiler yüzünden tesbih kültürümüzü aşağıladılar diyebiliriz. Artık kimin elinde tesbih varsa ona kötü gözle bakabiliyorlar. Yani tabiri caizse tesbih taşıyana kro kelimesini kullanıyorlar. Bu çok yanlış ama bu gibi sözlerin sarf edilmesine neden olan bu kültürü almamış, amacı dışında gösteri amaçlı kullananlar yüzünden.

Ben kendimde kuka tesbih kullanırım ve çok severim. Ancak bugüne kadar salladığım görülmemiştir. Ve herkese tavsiye ederim. Hem sağlık açısından hemde uygun fiyata kaliteli bir tesbih sahibi olması açısından. Zamanla zaten tesbih ile bütünleşiyorsunuz. Sizden bir parça gibi oluyor. Ve birde alıştım mı artık bırakmanız imkansız acaip derecede bağımlılık yapıyor tabi ellerinize. Bu yüzden elin sakızı tesbihtir. 

Kuka tespih haricinde değerli olan tespihler hangileridir.

Bazı insanlar vardır koleksiyon yaparlar ama her tesbih koleksiyonluk değildir. Genel olarak koleksiyon yapılacak tesbihler çok değerli ve fiyat olarak çok pahalıdır. Oltu taşı tesbihleri çok sık duymuş ve görmüşsünüzdür. Siyah renk olur çektikçe parlar, bu tesbihlerde günümüzde çok kullanılır ama artık Erzurum'un Oltu bölgesinde çok çok azaldı az olarak çıkıyor ve yerli oltu taşı tesbihler pahalıdır. Ama en kalitelisi tabi ki ülkemizden çıkan oltu taşıdır. Yabancı memleketlerden gelen oltular da iyi sayılır koleksiyonluk yapılmazlar pek. 

En değerli olan ise kehribar tesbihledir. Kehribar, birçok renkte olabilir. Özellikle açık sarı ve kızıl renklere hakimdir. Oldukça narindir ve çabuk kırılır.  Kısaca kehribarı tanımlayacak olursak, fosilleşmiş bir ağaç reçinesidir. En çok kozalak veren ağaçlar ve tropikal bölgelerde yetişen ağaçlarda gözükür. Zaten gerçek kehribar tesbihi çektiğiniz zaman çam kokusu gibi koku yayılır. Kehribarı çok değerli kıllan milyonlarca senelerde olması ve az bulunması bazı özellikleri olması sebebiyledir. Sağlık açısından da birçok faydası vardır. Bazı kehribar tesbihlerin içinde böcekler olabilir hiç bozulmamış ve aynen öyle durur bu da ona değer kazandırır. Kehribar saydam olduğu için rahatlıkla görülebilir ve buda zaten orjinal olduğunun göstergesidir. Ancak teknoloji o kadar gelişti ki her bir şeyin sahtesini çok rahat şekilde yapabiliyorlar ve gerçek kehribar diye insanlara sahtekarlar yutturabiliyorlar. Tesbih ustaları bile bazı cihazlara sokmadan uzun inceleme yapmadan gerçek mi sahte mi olduğunu anlamakta güçlük çekiyorlar. Gerçek kehribar özellikle Osmanlı kehribarı çok pahalıdır. Koleksiyonluk yapılabilir, hediye edilebilir ve daha bir çok özelliği ile kendine çeken bir yapısı vardır. 

Bununla birlikte kehribar sınıflara ayrılır "ateş kehribar", "damla kehribar", "sıkma kehribar" olarak üç ana yöntemle işleme konulur. 
Kehribar

El işçiliği çok kaliteli ustaların elinden çıkmış olan altın tesbihlerde yapılmaktadır. Ancak bu tesbihlere sahip olmak için baya bir paranız olması lazım. Bunun yanı sıra gümüş tesbihler de revaçtadır. Özellikle kuka tesbihlere gümüş işleme ve püskül en çok tercih edilendir.

Her insan kendine göre eline yakışacak şekilde tesbih tercih ederler. Türlü türlü modeller vardır. Bunlardan bazıları arpa kesimi tesbih, kesme tesbih, sığırcık kesim tesbih vb. gibi. Ama çekimi en güzel olan arpa kesimi tesbihtir. 

Koleksiyoncular için gereken tesbihler: Bufalo boyunuzu tesbih, kehribar, fil dişi tesbih, altın tesbih, gümüş tesbih, oltu taşı tesbih, özel işlemeli tesbihler, kemik tesbih, mercan tesbihler tercih edilmelidir. Burada adını sayamadığımız daha birçok çeşit vardır. 

Sonuç olarak tespih bir gelenektir. Ve her insanın kullanması gerekir. Özellikle camilerde tespihlere sanki pek değer vermezler oradan oraya atarlar. Bunun nedeni belkide plastikten yapılmış olması ve değerinin çok az olduğu içindir. Eğer ki değerli olanlar olsaydı bu durum olmazdı. Zaten Allah'ı (c.c.) zikir ettiğin bir şeyi atmakta hoş karşılanmaz. Bununla birlikte plastik tesbihler zaten birçok insanın elinden geçtiği için mikrop ve bakterileri barındırır. Sağlık açısından iyi değildir. Bizim tavsiyemiz herkesin bir tespihi olması ve onu çekmesidir. Böylesi hem sağlıklı hem daha mantıklı. 

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

6 yorum:

  1. Cok guzel gozukuyor ilk firsatta tespih koleksiyonuma katmayi dusunurum.

    YanıtlaSil
  2. Kuka malzemesi sert bir malzemedir. Bu yüzden tesbih yapımına çok uygun.

    YanıtlaSil
  3. en ucuz tesbih çeşitlerinden biridir. usta işi el yapımı özel işçilikli tesbihlerin değeri binler olabiliyor.

    YanıtlaSil
  4. kukadan yapılmış tesbihler, oldukça hafif ve her türlü dış etkiye karşı dayanıklıdır.

    YanıtlaSil
  5. Gümüş işlemeli kuka kararır mi arkadaşlar ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapısına göre değişir eğer cilalı ise kararır siyah ise kararmaz zaten karadır. rengi açıksa kararır.

      Sil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.