-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » 9 Kural ile Seo Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?

ads
ads

Makale nedir?


İlk olarak makale nedir açıklayalım: Herhangi bir konu üzerinde, düşünce, fikir vb. gibi olayları kanıtlamak amacı ile yazılan yazılara makale denir. Günümüzde çeşitli makale türleri vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

* Gazetelerde yazarlar tarafından yazılan makaleler
* Bilimsel makaleler. Bu tür makaleler bilim insanları tarafından akademik alan kapsamında dergilerde yazılmaktadır. 

Bu şekilde makale türleri iki sınıfa ayrılmaktadır.  Günümüzde ise birçok makale yazarı bulunmaktadır. Bunların arasında birçok yazar vardır, yazdıkları yazıları makale olarak adlandırırlar. Bu tür yazarların ki makale değil aslında bir yazıdır. Makale yazmak sanıldığı kadar kolay bir şey değildir. Bundan dolayı İnternet ortamında yazılan yazıların geneli yazıdan ibarettir. Tam anlamıyla makale sıfatını kazanmış diyemeyiz. Bu yüzden makale yazarları çok olduğu gibi asıl makale yazan kişilerin sayısı genel olarak az seviyededir. 


9 Kural ile Seo Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?


Bilimsel makaleler yazan kişiler konu üzerinde  günlerce belki aylarca araştırma yaparak net şekilde fikrini, düşüncesini ve kanıtını ortaya koymaktadır.

Gazetelerde yazılan makaleler de ise, genel olarak güncel olaylar ele alınır. Herhangi bir sorunu çözmek için, fikir ve düşünceleri ile yazılarını yazarlar. Günümüzde en çok yazılan makale türü ise gazetelerde yer alan makalelerdir.

Bunun haricinde blog sahiplerinin yazdığı makalelerde bulunmaktadır. Yukarıda belirttiğimiz gibi bu tür makalelerin geneli yazıdan ibarettir. Yani İnternet ortamında herhangi birinin ilk yazdığı bir şeyi kendi düşüncesine göre bazı yerlerini değiştirerek aynı şeyin farklı bir kopyası gibi yazı yazmaktır. Ancak bu tür yazılara genel yazarlar makale ismini vermişlerdir. Nitekim bu şekilde yazılanlar da makale sınıfına girse bile gerçek anlamda gelişi güzel yazılan cümlelerden ibarettir diyebiliriz.

Şimdi gelelim asıl konumuza. Bu konumuzda seo ile uğraşan ve web sitesi olan kişilerin en çok zorluk çektiği durumlardan biri sitesine uygun ve okuyucu kitlesini artıracak şekilde seo uyumlu makale nasıl yazılacağıdır.

Seo Nedir?

Seo, arama motorlarını ilgilendiren bir kavram olup, Search Engine Optimization kelimelerinin baş harflerinin kısaltılmışıdır. Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelmektedir.  Arama Motorlarında sitelerin veya sayfaların üst sıralara çıkarılmasına ve ziyaretçi akışının daha çok olmasına dayanan çalışma ve teknik bilgi gerektiren işlemlerdir. 

Seo Uyumlu Makale Yazmak İçin

Öncelikle şunu belirtmek gerekir: Yazılan yazıların direk olarak arama motorları için değil, insanların okuması ve ona göre faydalanması açısından yazılması gerekir. Sonrasında ise makale yazarken dikkat edilmesi gereken seo uygunluğu ile yazınızın en üst sıralara çıkmasını sağlamalısınız. 

Makale Yazarken:

* Sade bir dille, anlatım gerçekleştirilmelidir.
* Somut örneklerle yazınızı zenginleştirmelisiniz.
* Makalenizi yazmadan önce iyi bir araştırma yapmak veya en iyi bildiğiniz bir konuyu ele almak gerekir.

Seo Uyumlu Makale Yazarken:

Dünyada en çok kullanılan arama motoru Google olduğu için seo uyumlu makaleyi bu arama motoruna göre yazacağız. Fakat bu tür makale teknik, bilgi ve beceri gerektireceğinden herkesin yapabileceği bir iş olmadığı gibi, yapılamaz anlamına da gelmez. Bu yüzden bazı örneklerle fikir edinebileceğiniz kısımları açıklayalım:

* Makalenizin başlığı çok önemlidir. Kesinlikle yazınızın başlığı ile uyumlu olması gerekir. Örnek olarak "seo" ile ilgili bir konu yazacaksınız başlığınız şunlar olabilir.

* Seo ne anlama gelir?
* Seo neden bu kadar önemli?
* Arama motorları ve seo?
* 5 Seo Kuralı vb. gibi. Başlıkta seo kelimesinin geçmesine dikkat etmelisiniz.

* Karman çorman, Türkçe imla kurallarına uygun olmayan yazılar, seo için uyumlu gözükmemektedir. Bu yüzden içeriklerde imla kurallarına uymalısınız.   İmla kurallarına uyulmadığı zaman arama motorları bunu hemen veya zamanla tespit edecek sıralamada konunuzu gerilere atacaktır. Bu yüzden olumsuz sonuç ile karşılaşacaksınız.

* Yazının mutlaka özgün olması gerekir.
* Akıcı bir dil ile yazmak. Günümüzde ne kadar akıcı bir dile ile makale yazılsa bile insanlar uzun yazıları okumadığı aşikardır. Ancak bunu engellemek için insanların sıkılıp sitenizden ayrılmaması için ilgisini çekebilecek görsellere ve ara boşluklara özen göstermelisiniz. Aynı zamanda soru sorarak yorum yapmalarına olanak tanıyabilirsiniz. Örnek olarak "seo uyumlu makale yazmak" sizce önemli mi? gibi. 

* Makalenin uzunluğu seo için önemlidir. Bir zamanlar bu konu hakkında yazının uzunluğu arama motorlarınca pek anlam ifade etmediğini söylemiştim. Ancak Arama motorları özellikle Google sürekli algoritma değişikliği ile kendini yenileyen bir sistemdir. Ve bundan dolayı deneme yanılma yöntemi ile makale uzunluğunun sıralamada büyük bir etkisi vardır.

Kısa yazılan yazılar artık Google tarafından değersiz, bilgi vermeyen, yetersiz olarak kabul edilmektedir. Bundan dolayı seo uzmanları bir makalenin minimum uzunluğu 300 ile 350 kelime arası olduğunu belirtmişlerdir. Bu yüzden insanları sıkmayacak derecede makalenizi uzatmanız sizin üst sıralara çıkmanıza olanak tanır. 

* Her içerik eklediğinizde mutlaka anahtar kelime analizi yapmayı unutmayın bunun için aşağıdaki bağlantıyı ziyaret ederek analizinizi gerçekleştirebilirsiniz. 

https://adwords.google.com/ko/KeywordPlanner

Burada analiz yapabilmek için ilk olarak bir  Google hesabınızın olması lazım hesabınız ile giriş yaparak işlemleri kolay şekilde gerçekleştirebilrsiniz. 

* Makalenin ilk 100 - 150 kelime aralığında hangi kelimede öne çıkmak istiyorsanız o anahtar kelimenin geçmesi.

* Makalenin ortasında ve sonunda anahtar kelimelerinizin geçmesine dikkat ediniz. 

* Anahtar kelimelerin sayısına dikkat ediniz. 300 kelimelik bir makalede "seo uyumlu makale nasıl yazılır" anahtar kelimesinin 20 - 30 kere yazı içinde geçmesi google açısından spam olarak algılanacak ve istediğiniz sonuca ulaşmak yerine gerilere gideceksiniz. 

Bunlara dikkat edildiği sürece sıralamada iyi bir yerler gelebileceğiniz gibi dikkat edilmezse sıralamanın en arkalarına düşme ihtimaliniz olacağını unutmayın.  Ve seo uyumlu makale yazmak her insanın işi olmadığı gibi uzman kişiler tarafından yazılabilen türden makalelerdir.

Bir önceki konumuzda "SEO Nedir? SEO Nasıl Yapılır?" isimli yazımızı inceleyebilirsiniz.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

2 yorum:

  1. çok güzel bir yazı faydalı oldu benim için web sitem için hazırlıycam makalelerde uygulayacağım.

    YanıtlaSil
  2. Seo aslında her sitenin dikkat etmesi gereken şeydir öylesine yazı yazılsın diye yazılmamalı bence

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.