-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads

ads
ads

Zeytinin Faydaları Hakkında:

Zeytin ve kalori miktarı, zeytinin besin değerleri ve zeytin hakkında bilmeniz gerekenler.


Hayatımız boyunca sofralarımızdan eksik etmediğimiz özellikle kahvaltıda olmazsa olmaz gıdalardan biri zeytindir. Zeytin çeşitli çeşitlidir. Bunlardan "siyah zeytin, yeşil zeytin ve dolma zeytin" gibi çeşitleri bulunur. Dolma zeytine genel olarak içine kırmızı biber konulur.  Oldukça besleyici bir meyve türevidir. Hem ülkemizde çok bulunması nedeniyle hemde fiyatları uygun olduğu için sürekli tüketilen gıdaların en başında gelir. Bunun haricinde zeytinin birçok faydası vardır. İnsan sağlığı açısından faydalarını yazımızın ilerleyen kısımlarında sizlerle paylaşacağız. 


Zeytin ve Faydaları Nelerdir?


Sabah kahvaltısında mutlaka zeytin tüketilmelidir. 7 veya 8 tane yeterli olacaktır. Bu sizin güne daha iyi başlamanıza yani zinde bir gün geçirmenize olanak tanıyacaktır.  Ayrıca içerdiği mineral ve vitamin bakımından oldukça zengindir. Bundan dolayı geçmişten günümüze kadar zeytin insanlar için vazgeçilmezdir. Kur'an-ı Kerim'de zeytinin adı geçmektedir. Buradan da anlaşıldığı üzere zeytin çok faydalı bir besindir. 

Kur'an-ı Kerim'de Allah Teala mealen şöyle buyurmaktadır: 

"Andolsun incire ve zeytine! Ve Sina Dağı'na, Ve şu Emin Belde'ye." ['TİN(95)/1-3']

Hz. Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Efendimiz bir hadis-i şerifinde zeytin ile ilgili şöyle buyurmuşlardır:

Ömer bin Hattâb dedi ki: Allah'ın Rasulü (s.a.v) şöyle buyurmuştur: "Zeytinyağını yiyiniz ve sürününüz. Çünkü o, mübarek(bereketli) bir ağacın ürünüdür." Tirmizi, C. 2. Hno: 1851

Zeytin genel olarak ülkemizde Akdeniz bölgesinde yetişmektedir. Oranın iklimi zeytin ağaçlarının yetişmesine katkıda bulunuyor ve en iyi zeytinler bu bölgeden bizlere kadar ulaşmaktadır. Ayrıca diğer yetiştirilen yerler arasında güney Ege ve Marmara bölgesi bulunmaktadır. Şunu da belirtmekte fayda var: Zeytin ağaçları çok uzun ömürlüdür. Bu yüzden zeytin ağacı çok uzun süre canlı olarak kalabilirler. Ancak bunun haricinde ise zeytin ağaçlarında olan bir özellik negatif özellik diyebiliriz, bir sene çok meyve verirken diğer sene az meyve verir. Bu özelliği yetiştiriciler tarafından en çok bilinendir. Aslında bu özelliğe her ne kadar negatif dediysek de bu zeytin yetiştiricileri içindir. Genel olarak bu çok iyi bir durumdur. Bir sene çok bir sene az zeytin vermesinin asıl nedeni, ağacın kendini dinlenmeye almasından kaynaklıdır. Bu sayede daha kaliteli ve çok iyi zeytinler Allah (c.c.) tarafından yaratılmaktadır.

Zeytin ağacının meyvesi olan zeytini sadece günlük olarak kahvaltılarda ve sofralarda tane olarak tüketilmenin yanı sıra bunun yağı da üretilmektedir. Ve Zeytin yağı dünyada bulunan tüm yağlardan daha faydalıdır.

Zeytinin Besin Değerleri Hakkında:


100 gr zeytinde bulunan besin değerleri aşağıda listelenmiştir:

* 15 gr yağ içerir.
* 145 kaloriye denk gelir.
* İçinde 4 gr karbonhidrat bulunur.
* yaklaşık 1 gr protein bulunmaktadır.
* Omega 3 yağ asitleri bulunur ve bu oran 92 mg'dır.
* A vitamini bulunur.
* E vitamini.
* 1.4 mg K vitamini zeytinde yer alır.
* Niasin de zeytinde bulunur ortalama 0,2 mg'dir.

Bunlara dahil olarak folat, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, selenyum ve bakırda bulunur. 

Zeytinin Faydaları Hakkında:

Geldik en önemli kısıma, zeytinin bilinen çok faydası vardır. Biz burada en önemli faydalarından bahsedeceğiz:

* Çağımızda  en sık görülen kalp ve damar hastalıkları sonucu ölümlerin neden olduğu kalp krizi riskini en aza indirir ve kalp krizini önler. İçinde bulunduğu bazı maddeler nedeniyle kan dolaşımında etkilidir. Bu sayede içinde bulunan antioksidanlar sayesinde damar sağlığını çok iyi derecede korumaya yardımcı olur. 

* Eğer kalbinizde ritm bozukluğu varsa veya bu teşhis kondu ise mutlaka zeytin tüketmeniz gerekir. Zeytin kalbe çok iyi geldiği bilinir ve bu yüzden düzenli olarak zeytin tüketimi kalp ritm bozukluğunuza iyi gelecektir.

* Zeytinin kendisi ve yağı kan hücrelerine oldukça faydalıdır. Bundan dolayı kan hücrelerinin ölümünü engeller ve daha sağlıklı kalmasını sağlar.

* Kansere karşı etkilidir. İçinde bulunan antioksidanlar sayesinde kansere karşı savaşır ve önlemeye yardımcı olur. 

* Özellikle orjinal sızma zeytin yağı kullanılmalıdır. Günümüzde yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkan bilgiler eşliğinde, kolon kanserini önlemede etkili olduğu kanıtlanmıştır. Bundan dolayı düzenli bir biçimde zeytin yağı yemeklerde kullanılması önerilmektedir.

* İnsanların DNA yapıları vardır ve bu DNA yapıları zamanla bozulabilir. Düzenli zeytin tüketen kişiler bu bozulmaları en aza indirir veya bozulma meydana gelmez. Yani zeytin DNA yapılarını korumaktadır.

* Kolesterol hastaları içinde çok faydalı bir besindir. Kolesterol düşmanı olarak bilinir ve dengede tutmaya yardımcı olur. Bu özelliği olan besinler çok nadirdir. Bunlardan biri zeytindir. 

* Alerjik reaksiyonlara da iyi gelmektedir. Bu yüzden zeytin yağı kullanılır.  fakat unutulmamalıdır ki her alerjik reaksiyona faydalı olduğu söylenemez.

* Sağlığımız için ve kaliteli bir yaşam için insan vücudunun demire ihtiyacı olduğu aşikardır. Demir eksikliği  türlü türlü nedenlere sorun olabilir. Zeytin de bol miktarda demir bulunur ve bu saç ve tırnaklar içinde faydalıdır. Aynı zamanda kan hücrelerini besleyerek demir miktarını dengede tutar bu açıdan en önemli faydalı özelliklerinden biridir.

* Mide rahatsızlığı olanlar içinde zeytin birebirdir. gaz, mide ağrısı, gastrit, ülser gibi hastalıkları olanlara zeytin çok iyi gelir. Mideyi hiçbir şekilde yormaz ve rahat etmenizi sağlar.

* Saç bakımı olarak da zeytin yağı kullanılabilir. Zeytin yağı saçlara iyi geldiği ve bazı durumlarda saçın beslenmesi ve sağlıklı olması için geçmişten günümüze kadar kullanılır.

* İçinde bulunan A vitamini sayesinde yaşlı insanlarda meydana gelebilen hastalık olan "katarakt" sorununu ortadan kaldırır. Yani düzenli olarak kullanan kişilerde katarakt sorunu en aza indirgenir. 

* Bu vitamin, mineral ve özellikler genel olarak yeşil zeytinde vardır. Bu yüzden tüketmeniz gereken zeytin çeşidi mutlaka yeşil zeytin olmalıdır. Bu maddelerin en yoğun bulunduğu zeytin türü yeşil zeytin olduğundandır. Siyah zeytinde ise A vitamini miktarı azdır ve yeşil zeytinde bu oran kat kat daha fazladır.  Her iki zeytini de kullanmak faydalıdır. Ancak daha etkili olması açısından yeşil zeytin önerilir. 




Zeytin Dalı

Zeytin Yaprağı ve Faydaları Hakkında:

Çok değerli olan zeytin ağacının sadece meyvesi faydalı değil zeytin ağacının yaprağı da bu kapsamda faydalıdır. Zeytin yaprağının faydalarını aşağıda listeledik:

* Kronik sinüzit rahatsızlıklarına çok iyi gelir. Bu sayede zeytin yaprağı hem iyileştirici hemde önleyici rol oynar.

* Sürekli ishal olan biriyseniz veya ishal durumu varsa zeytin yaprağı önerilir. Zeytin yaprağını düzenli kullanma neticesinde sıkıntılarınız her geçen gün daha da azalacaktır. 

* Aynı şekilde yukarıda belirttiğimiz gibi kalbe çok fayda vardır zeytin yaprağının da. Bu yüzden kalp dostu diyebiliriz.

* Kan basıncı sağlığımız açısından çok önemli bir faktördür. Bu yüzden zeytin yaprağı kan basıncını dengeleme de en ön sıralarda yer alır.

* Virüslere karşı etkili, bakterileri yok edici ve vücutta bulunan bazı mantarları iyileştirici özelliğe sahiptir. Bunun haricinde bağışıklık sistemini güçlendirir.

Bunların haricinde daha çok faydası vardır ancak bilinen ve önemli olan faydalarını sizlerle paylaştık. Şimdi ise zeytin yaprağı nasıl kullanılır kısaca özetleyelim:

Zeytin yaprağı dalından henüz yeni koparılmış ise belli bir süre içinde güneşe karşı kurutulur. Sonrasında bu yaprakları ince olarak kıymanız gerekir. 1 Bardak kaynar suyu yanınızda bulundurun ve kıymış olduğunuz zeytin yapraklarından 2 veya 3 tatlı kaşığı olacak şekilde ayarlayın ve bu yaprakları kaynamış olan suyun içine atın. Bu işlemlerin dahilinde ortalama demlenme süresi için 10 dakika kadar bekleyin ve sonrasında bunu süzerek içebilirsiniz. 

Zeytin Yağı ve Faydaları Hakkında:

Zeytin yağının da çok faydaları vardır. Bu faydalarından bazılarını aşağıda sizlere sunuyoruz:

* Tüketilen besinler bazen emilimi çok az olur bundan dolayı besinlerden yeteri kadar fayda göremezsiniz. Ancak zeytin yağı ile birlikte tüketildiği zaman bu emilim oranı bir hayli artar ve besinlerin değerinden çok fayda görürsünüz.

* Yukarı da da dediğimiz gibi kolon kanserine oldukça etkilidir. Bu yüzden zeytin yağını düzenli aralıklarla tüketmeniz bu hastalığa yakalanma riskinizi azaltacaktır. 

* Cildi gençleştirir ve yaşlanmayı önler. Bunun nedeni içinde bulunan E vitamini sayesindedir.

* Çocuğu olan annelere yani emzik döneminde olanlara meme bakımı için zeytin yağı önerilir ancak gerçek zeytin olması gereklidir.

* Vücutta bazen su toplamaları olur bu su toplamalarının önüne geçmek için zeytin yağı tüketilmesi gerekir. Bundan dolayı ödem meydana gelmesini engeller ve kendinizi rahat hissetmenize olanak tanır.

* Mide rahatsızlığı olanlar özellikle sürekli midesi ağrıyan kişiler için bu yağ birebirdir. Mide asidini düzenlemede yardımcı olur ve ağrıları keser bu yüzden mideniz için iyi bir sakinleştirici olduğunu söyleyebiliriz.

* Tansiyon çok tehlikeli bir hastalıktır. Bu yüzden insanların buna çok dikkat etmesi gerekir. Zeytin yağı tansiyonu düzenler.  Yüksek tansiyonu olanlara kullanması uzmanlar tarafından önerilmektedir.

* Şeker hastalarına da çare olarak bilinir. Bu sayede şeker oranını düşürme de ve yükselmesini önlemede çok iyidir. 

* Pankreas salgısını uyarır.

* Çocukluk döneminde olanlara bu besin verilmelidir. Çünkü bu çağdaki çocukların kemik ve gelişimi devam eder bundan dolayı zeytin yağı kemiklerin gelişiminde önemli rol oynar ve daha sağlıklı olmasını sağlar.

* Saçların daha sağlıklı olmasını sağlar. Bunun nedeni içinde bulunan "keratin" sayesinde olur.  Aynı zamanda tırnaklarınızın bakımı içinde kullanabilirsiniz. Tırnaklar içinde oldukça faydalıdır.


Zeytin Yağı


Zeytin yağı ile saç ve tırnak bakımı nasıl yapılır?

Zeytin yağı ile bakım saç ve tırnak olarak ikiye ayrılır bu bakımlar birbirinden farklı olarak uygulanır. 

Saç bakımı için: Badem yağı ile zeytin yağını karıştırarak saç maskesi yapabilirsiniz. İsterseniz sadece zeytin yağı da olabilir ancak badem yağıolması daha iyi olacaktır. Karışımı saç diplerinize iyice sürerek ortalama 1 veya 2 saat kadar bekletin.  Eğer daha fazla etki almak istiyorsanız saçınızın hava almasını engellemek için bone takmanız da fayda vardır.

Tırnak bakımı için: Bu bakım için ilk olarak zeytin yağını biraz ısıtmanız gerekiyor. Çok olmamak kaydıyla ısıtılmış zeytin yağını tırnaklarınızın diplerine ve her yerine sürüne ve iyice emmesini sağlayın. Çok etkili olması için ise yatarken yapmanız gerekir ve bunun içinde elinize kalın bir eldiven tercihen yün olandan takın ve sabaha kadar bekletin ve sonrasında elinizi ılık bir su ile güzelce temizleyin.

Zeytinin Yetiştirildiği Yerler Nelerdir?

Zeytin genel olarak, Akdeniz ikliminin yoğun olduğu bölgelerde görülür. Güney Avustralya’da, Kırım’da, Kaliforniya’da ve Orta Asya’da çok oranda  yetiştirilmektedir. Türki'ye de genellikle Ege civarında, Güney Marmara bölgesinde ve Akdeniz Bölgesi’nde zeytin yetiştirilmesi gerçekleştirilmektedir.

Zeytinin Sofralarımıza gelene kadar ki geçirdiği süreç

Zeytin toplaması sabit olarak, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında gerçekleştirilir. Ancak farklı şekillerde de toplanabilir.  Genel olarak elle toplama yöntemi hakimdir. Bunun yanı sıra uzun bir sopa ile ağacı silkeleyerek yere düşen tanelerin toplanması ile olur fakat sopa ile yapılan toplama işlemi zeytine ve ağaca zarar vereceği için genel olarak bu yöntem nadir olarak kullanılır. 

Eğer zeytinlerin yapkraları işlem gerektirecekse mayıs ayından itibaren başlayarak sonbahar ayına kadar bu yaprakların toplanması lazımdır. Bu yapraklar gölge olan yerlerde ve aynı zamanda hava alan açık alanlarda kurutma işlemine tabi tutulur.

Bir önceki yazımızı olan "sarımsak" sarımsak ve faydaları hakkında, sarımsağın insan sağlığı açısından faydaları ve yan etkileri hakkında detaylı bilginin yer aldığı konumuza göz atabilirsiniz.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

20 yorum:

  1. Bilimsel olarak da faydasını kanıtlandığı gibi kendimde faydasını görüyorum sürekli zeytinyağı içtiğim ve zeytinyağlı yapılan yemek yediğim için kolay kolay hasta oluyorum

    YanıtlaSil
  2. Birkaç tane fayfasını biliyordum ben ama bu kadar çok olduğunu bilmiyordum cidden. Ben fazla zeytin tüketmiyorum ama yazıyı okutukdan sonra fikrim değişti eskisinden daha çok zeytin alacağımı düşünüyorum artık :)

    YanıtlaSil
  3. zeytin faydaları saymakla bitmeyen bir ürün bilmediklerimide buradaki yazıdan öğrenmiş oldum.

    YanıtlaSil
  4. Zeytin sağlık açısından her yaştan insanın güvenerek tüketebileceği çok faydalı besin türüdür.

    YanıtlaSil
  5. Zeytini faydali derlerdi ama bu kadar faydasi oldugunu da bilmiyordum acikcasi

    YanıtlaSil
  6. Bu kadar faydali ve binlerce yil omru olan bir seyi ellerimizle kesiyoruz. Yazik gunahtir.

    YanıtlaSil
  7. yaradanın bizlere verdiği nimetler saymak bitmez zeytinde bu faydalı bitkilerden kabul edilir.

    YanıtlaSil
  8. zeytin yağ iyide pahallı olmassa çok iyi olacak 1 kilo zeytin yağı 20-30 lira arsında değişiyor.

    YanıtlaSil
  9. zeytin yağıda dalıda meyveside yaramadı hic birşey yok doğrusu çok özel bir sürec olduğunu söyleyebiliriz

    YanıtlaSil
  10. zeytin yağı özellikle dkülen saççlara felan iyi gelir derler ama hiç kullanmadım.. kullanan varsa yazabilir mi?

    YanıtlaSil
  11. Zeytin sizinde bahsettiğiniz gibi kutsal bir yiyecektir. Faydası da oku oku bitmiyor...

    YanıtlaSil
  12. her nimette ayrı bir özellik ayrı bir güzellik vardır zeytin yağı çok önemli bir besin maddesi

    YanıtlaSil
  13. Bu kutsal yiyecek ile ilgili bilgi verdiğiniz için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  14. biz kendimizde zeytin yetiştiriciliği yapmaktayız,gerçekten faydaları konuda anlattığın gibi saymakla bitmeyecek derece fazla.şunuda belirteyim ortalama yetişkin 4-5.5KG zeytinden 1-1.2LT saf yağ çıkıyor.yazı için tşklr

    YanıtlaSil
  15. kahvaltı soframın vazgeçilmezi olan zeytinin bu kadar faydasının olduğunu görmek çok iyi oldu.

    YanıtlaSil
  16. Zeytinden ziyade çekirdeğini yutmayı tavsiye ediyorlar. Sayılan bütün faydalar en çok çekirdeğindeymiş. Ama tabi apandit yapma riski de var çekirdekle yutunca.

    YanıtlaSil
  17. şaka gibi ya geçen gün annem zeytin yagı almış girip bakayım faydalarına diye ama şokdayım resmen ya bugünden sonra favorim zeytin yağıdır

    YanıtlaSil
  18. Zeytinyağı kesinlikle çok faydalı. Yazınızda bunları göz önüne serdiğiniz için teşekkürler. Bende çok faydasını gördüm zeytinyağının. Her şey gibi onda da bir şifa var.

    YanıtlaSil
  19. Zeytinin bildiğim iki faydası birincisi bağırsakların hareketlerini düzenliyor. İkincisi de içerdiği maddelerle kolesterolün düşmesine yardımcı oluyor.

    YanıtlaSil
  20. Yeşil zeytin neysede siyah zeytini yemeden duramıyorum ya. Yararını falan geçtim kahvaltılarda peynirin yanına çok güzel gidiyor..

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.