-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » » » Sosyal Medya Uzmanı Ne İş Yapar?

ads
ads
On yaşındaki kuzenime büyünce ne olmak istediğini sormamla başladı her şey.... "Sosyal medya uzmanı olmak istiyorum..." cevabı, hiç beklemediğim bir şeydi. Ne iş yapar peki bu sosyal medya uzmanı? dediğimde, kendinden gayet emin bir edayla şöyle dedi: "Hiç, akşama kadar bedavadan internette takılıyorsun, bir de üstüne maaş alıyorsun..."

Bir kere kafama takıldı ya, çözmezsem olmaz. Hakikaten, ne iş yapar sosyal medya uzmanı?

Araştırdım, İş arama sitelerinde, "Sosyal medya uzmanı aranıyor!" ilanlarını inceledim tek tek. Ne arıyorlardı bu insanlarda, kimdi bu insanlar? Gördüğüm ilanların hemen hemen hepsinde ortak olan madde, "üniversitelerin ilgili bölümünden mezun olmak"... İlgili bölüm nedir peki? Kafayı yiyeceğim, sosyal medyanın ilgili bölümü ne ya?!

Sosyal Medya Uzmanı Ne İş Yapar?


Diyelim ki bir adam inşaat mühendisi ama çok sağlam, ayakları yere basan paylaşımlar yapıyor, sosyal medyanın iflahını kesiyor adeta... Olamaz mı? Zaten amaç sosyal medyada esip gürlemek değil mi?, e ilgili bölümü ne yapacaksın? Sosyal medya uzmanlığı (!) için aranan bir başka şart ise 'seyahat etme engeli olmaması... Ne alakası var? "Koş git bakim, iki tweet at gel!" mi diyeceksin işe alınca?

Aranan  şartlardan bir başka madde de şöyle:

"Trend topic olan konuları iyi analiz edip işimize uyarlayan, takım oyuncusu, oyun kurucu, organizatör ruhlu pratik, prezantabl, disiplinli, çalışmayı seven, yaratıcı, heyecanlı, cıvıl cıvıl, çözüm üretebilen....." 

Trend topic konularının nesini analiz edeceksin, işine nasıl uyarlayacaksın bunları? Ceren'i bu kadar insan niye seviyor? Ceren  bu sevgiyi hak edecek ne yaptı? Ayrıca Ceren kim? Yahu Türkiye'de yaşıyorsun! Olmaz kuzum, olmaz. Çakılırsın işte burada. 'Takım oyuncusu ve cıvıl cıvıl' kısımları ise apayrı komedi. Şirketten birisi tweet atacak, o da RT edecek, bu mudur takım oyuncusu olmak mesela? Cıvıl cıvıl olup türkü mü söylenecek şirkette?

Bu işin birde sertifika programını açmışlar 2.500 TL veriyorsun, sosyal medya uzmanı oluyorsun. İyi para... Verin bana 1.000 lira, en kral uzman yapayım sizi..

Ama ben çözdüm bu işi. Nerede "Merhaba, ben X şirketinin sosyal medya uzmanıyım.." diyen birini görürseniz, bilin ki akşama kadar evde bilgisayar başında oturan  biriydi ve ona dayısı Rıfkı beyin hatırına bu işi verdiler. Aferin çocuğa..

Yazar: Poyraz Akdeniz

Kaynak  Nisan 2015, sayı: 19 genç okur aylık ilkgençlik dergisi, sayfa: 50-51 "Semerkand

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

6 yorum:

  1. gelişen teknoloji ile yeni meslekler doğmaya devam ediyor

    YanıtlaSil
  2. 2015 yılında yaygınlaştı biraz artık bazı şirketlerde sosyal medya uzmanı arar oldu.

    YanıtlaSil
  3. oldum olası bu tipleri sevmemişimdir,adamlar 3 5 tane facebook hesabın yönetiyor ona buna bakıyor paraya boğuyorlar adamı neymiş bu ya???

    YanıtlaSil
  4. Resmen hayalimin mesleği yahu. Evinde otur, bilgisayarında takıl, internette gez ve bunu yaptığın için para kazan. Bana göre bu iş böyle. En güzeli bu tarz işleri yapmak.

    YanıtlaSil
  5. Türkiye için hala sosyal medya uzmanı olmak için geçerliliğini koruyan bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  6. Maalesef ki bu konuda ne kadar tecrübeli de olsanız, bir sertifika, ilgili bölümlerden mezun olduğunuza dair bir belge istiyorlar sizden. Açıkçası sosyal medya uzmanlığı görüşümce kolay bir şey, gündemi yakından takip etmek, ilgili kişilerin isteklerini karşılayabilmek buraya kadar kolay. Sonrasında yüksek bütçeli reklam veriyorsanız, iş burada zorlaşıyor. Günde 300 TL bütçe ile reklam verdiğim projelerimde var benim, sosyal medya uzmanı falan değilim sonuçta. Bu konuda kendinizi de geliştirebilirsiniz. Kitlenizi doğru analiz edip, dönüşleri iyi analiz edin. Günde 15 TL ile başlayan reklamlarım şuan da bu rakama ulaştı. Sosyal medyanın faydası özellikle biz webmasterlar için tartışılmaz bir nimet.

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.