-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » Gökyüzü Neden Mavidir ?

ads
ads
Hiç düşündünüz mü acaba gökyüzü neden mavi renkte bize gözükmektedir. Ayrıca geceleri ise siyah renkte olduğunu dünyamızda yaşayan herkes bilir.

Gökyüzünün mavi görünüm sebebi ise kırılmadan kaynaklı bir renktir. Yani Atmosferdeki güneş ışınları toz parçacıklarına ile gaz molekülleri ile çarpışma yaşar ve bu aşamada etrafa saçılırlar. 


Gökyüzü Neden Mavidir ?


Güneş ışığının dalga boyları genel birçok ışından meydana gelir.  Bunların arasında en kısa dalga boyu olarak mavi renktir.  Bununla birlikte bu mavi ışınlar atmosferde yani üst tabaka dediğimiz yerde hızlıca yayılırlar.  Ancak Güneşin en büyük dalga ışını kırmızı ışıktır. Bundan dolayı yayılmak için çok fazla parçacıklara çarpması gerekir. 


Havanın bulutlu olmadığı zamanlarda  gökyüzü masmavi olarak gözümüze çarpar.  Bunun sebebi de mavi  ışınların daha fazla yayılmasından kaynaklıdır.

Örnek olarak, bulutlu havalarda ise gökyüzü gri ve bulanık renk halini alır bunun nedenlerinden biride ışınların hepsinin aynı anda fazlaca çarpışması neticesinde bu görüntü ve renk ortaya çıkar. 

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

8 yorum:

  1. Açıkcası yazıda herkes bilir yazıyor ama ben bilmiyordum :) Olurda bilgi yarışmasında çıkarsa artık benimde bir cevabım var :)

    YanıtlaSil
  2. Cok guzel faydali bir yazi olmus bilgilendirme icin tesekkurler

    YanıtlaSil
  3. Retinamızdaki reseptörler kırmızı, mavi ve yeşil renge daha çok tepki verirler

    YanıtlaSil
  4. Bunu merak edip araştırmıştım unutmamışım :)

    YanıtlaSil
  5. küçük bir çocukken merak etmiştim fakat hiç bir zaman net bir cevabı öğrenememiştim sayenizde artık biliyorum

    YanıtlaSil
  6. Bunu bana 3 saat önce sorsalar heralde Dünya'nın üçte ikisi deniz ondan dolayı gökyüzü mavi yansımadan dolayı dedim heralde :)

    YanıtlaSil
  7. gökyüzünün mavisini seviyorum mevlam neylerse güzel eyler.

    YanıtlaSil
  8. gökyüzü masmavi olarak gözümüze çarpar. Bunun sebebi de mavi ışınların daha fazla yayılmasından kaynaklıdır. böyle olduğunu bu yazıdan öğrendim

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.