-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » Yağmur Mevsimi

ads
ads
Nisan ayı geldiğinde (daha gelmedik) bol yağışlara da merhaba diyen bir iklim kuşağında yer alıyoruz. Nisan yağmurları demek, bereketli topraklar demek. Sıcak yaz günlerinde bol meyve sebze yiyebilmek, susuz kalmamak demek. E, boşuna rahmet demiyoruz yağmura. Bir bilseniz, daha neler var neler... Hazırsanız açın şemsiyenizi!

Yağmur Mevsimi



Yağmur yağdı kaç, şemsiyeni aç


Madem şemsiye dedik, belirtmeden olmaz; Şemsiye bildiğinin aksine yağmurdan değil, güneşten korunmak için icat edilmiştir. Zaten şemsiye Arapça'da güneşlik anlamına gelmektedir. Gelgelelim bu bilgi, şemsiyeleri her iki amaçla da kullanmamızı engellemez. Yağmurluklar da iş görür ama yağışlı havada şemsiyeyle yürümenin keyfi başkadır.


Yağmurun gelişini anlayan böcekler!


Şemsiyemiz olmasa da yağmurda ıslanmak biz insanlar için korkulacak bir durum değildir. Hatta bazen oldukça keyifli hal alabilir. Siz esas küçücük böceklerin yağmur yağdığında ne yapacağını düşünün! Dikkat ettiyseniz eğer karınca, arı gibi böcekler ve daha pek çok hayvan yağmur öncesinde yuvalarına saklanır. Bunun sebebi yağış öncesi artan hava basıncının bazı hayvanlar tarafından hassas bir şekilde hissedebilmesidir. Özellikle karıncalar yağmur öncesinde yuvalarına çekilir, girişleri kapatarak evlerinin sel suları altında kalmasını engellerler.


Romatizmalı amcaların hava durumu tahmini


"Dizlerimin ağrısı arttı, yağmur mu geliyor ne?" diyen amcalara şahit olmuşsunuzdur. Aslında romatizma ağrıları olanlar yağmurun yağacağını hissetmezler. İşin aslı şöyledir:  Yağmur öncesi havadaki nem artar. Nemin artmasıyla da vücudumuzda ağrıları daha az hissetmemizi sağlayan bazı hormonlar daha az salgılanır. Bu durumda, daha çok ağrı hissedilir. Romatizmalı amcaların tahminlerinin isabet oranı da bununla ilgili ve bağlantılıdır.


Yağmur damlaları


Yağmur damlaları denilince hepimizin aklına gözyaşı şekli gelir. Gerçekte ise yağmur damlaları ilk oluştuklarında küre şeklindedir. Atmosferde küre şeklinde oluşan yağmur damlaları yere düşerken hava direnciyle yarım ay şeklini alır. Düşme hızları artarsa ikiye bölünüp kulaklık şeklini bile alabilir.

O Eşsiz koku

Özellikle yaz aylarının kurak günlerinde, sıcaktan bunalmışken birden yağmurun yağmaya başlamasıyla  ferahlarız. Çok geçmeden  de burnumuza muhteşem bir koku gelir. Kimilerinin 'yağmur kokusu', kimilerinin de 'toprak kokusu' dediği bu kokuyu meydana çıkaran sebep, topraktaki bakterilerdir. Topraktaki bakteriler, çoğalmak için sporlar üretilerler. Bu sporlar da kuru toprakta faaliyete geçmeden uzun süre bekleyebilir. Yağmur yağınca nemlenen toprak sayesinde sporlar havaya yükselir. İşte yağmurla beraber burnumuza gelen toprak kokusu aslında topraktaki bakterilere ait sporlardır. Nedenini öğrendik diye burnumuzu kapatacak değiliz. Öyle ise bayram etsin burunlar. 

Kaynak  Nisan 2015, sayı: 19 genç okur aylık ilkgençlik dergisi, s; 54-55 "Semerkand

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

1 yorum:

  1. yağmurlu havalar cidden çok güzel oluyor ıslanmadığınız sürece özellikle yağmurdan sonraki toprak kokusunu çok seviyorum.

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.