-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » Mükrimin Halil Yinanç

ads
ads

Mükrimin Halil Yinanç Kimdir?


Mükrimin Halil Yinanç
En belirgin özelliği hafızası ile tanınır. Ve tarihçi kişiliği ve ilim ehli olmasının yanı sıra kitap sevgisi kendisinde o kadar büyüktür ki bu yüzden kendisine "kitap aşığı" denilmektedir.

Selçuklular ve Türk tarihi alanında ihtisas merakını celb eden birçok şeyi kuşatmış aynı zamanda hafızası ile öne çıkmış büyük bir tarihçi olarak tarihe geçmiştir. 

Mükrimin Halil Yinanç, Kahramanmaraş ilinin Elbistan bölgesinde hayata gözlerini açmıştır, 1900 senesinde.  Daha çok küçük yaşlardan itibaren kendinden ilim öğrenme hevesi vardı. Babası ise kadılık vazifesi yapmaktaydı. İlim öğrenmesi için yaşadığı bölge onun için kolaylık sağlamıştır. Bu sayede ilmini öğrenebileceği birçok yer memleketinde bulunmaktaydı. 

Çevresinin etkisiyle de henüz daha küçük bir çocuk olan "Mükrimin Halil Yinanç" İlk olarak Kur'an-ı Kerim'i ezberleyerek hafız olmuştur. Bunun akabinde Arapça ve Farsça'da öğrenmiştir. 

Büyük şahsiyet yaşamış olduğu bu dönem itibariyle ülkemizin önemli süreçlerinden ötürü bazı tarihi olayları görmüş ve ailesinin anne ve ve babasının Ermeni kesimlerce acımasızca katledilmesine şahit olmuştur. 

İlk yazısını ise  15 yaşlarında iken kaleme almış ve yayınlamıştır. 1920 senesinde ise "Tehlikeler Önünde Türk İstanbul"  başlığı altında yeni bir yazısını yazmıştır. Bu yazıyı o zamanki savaşın tesiriyle yazmıştır. 

Aynı zamanda öğrenciliğine devam etmektedir. Mektebi Mülkiyede devam edegelen öğrencilik yıllarında" Kâzım Gürkan"ın hakkında 'Herkes kitap okur, Mükrimin Halil hoca kütüphaneler okur'. sözünün hakkını vererek okuma sevdasından hiçbir zaman vazgeçmemiştir. 

En ilginç ve önemli olanı ise bir zamanlar  Fransa'ya gider ve burada Türk tarihi ile ilgili başka yerde bulunmayan eserleri incelemek ve okumak için araştırma yapar.  Ve Fransa'nın Milli kütüphanesinde bulunan ve asla dışarı çıkarılması, kopyalanması ve çoğaltılması yasak olan bir nüshayı okur.  Düstûrnâme-i Enveri isiminde olan 3730 beyitlik olan eseri sabah veya  gündüz kütüphanede okumuş ve ezberine almıştır. Kaldığı otel odasında ise akşam üzeri ezberine aldığı kitabı yazarak kopyalamıştır. Bundan sonra ise bu hiçbir yerde bulunmayan eserin ikinci bir nüshası bulunmuş ve bu kopyasında hiçbir hatanın dahi olmaması insanları şaşırtmıştır. Hiçbir yanlış olmadan ezberlediği meydana çıkmıştır. Bunun neticesinde Mükrimin Halil Yinanç hoca hafızası ile de meşhur bir şahsiyet haline gelmiştir.

Mükrimin Halil Yinanç tarihimizin en önemli simalarından biridir. Bu yüzden bizler için önemli bir yeri vardır.  Kitap aşığı, ilim sahibi ve özellikle hafızası ile gönüllere taht kurmuştur. 

Uzun yıllar  hem öğrenmiş hemde öğretmiştir. Bir gün kürsüde ders verdiği esnada kalp krizi geçirmesi nedeniyle hayata gözlerini yummuştur. 



ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.