-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » » » Root Yapmak Nedir?

ads
ads
Root Yapmak Nedir?

Android Root Yapmak Nedir? Faydası ve Zararları Nelerdir?

Admin yetkisine sahip olan Linux işletim sistemlerinde kullanıcı adına verilen isimdir "Root". 

Bir kullanıcının root yetkisi yoksa siste üzerinde cihazdan bazı şeyleri değiştiremez. Android cihazlarınızda üreticileri root yetkilerini kapalı tutarak kullanıcılara tam kontrolü sağlamayı engelemektedirler. 

Genel anlamda ise  root ve root yapmak android cihazlar, telefon veya tabletlerde tam kontrolü sağlamak amacıdır. 


Root ve Faydaları Neledir?


* Cihazınıza gelen yazılımları  eğer beğenmez, hoşunuza gitmezse farklo ROM kullanarak değişlik ROM deneme imkanı sunar.

* Android cihazlarınızda bütün dosyaların sistemlerine ulaşmanızı sağlar. 

* Bazı uygulamaları kullanmak için root gereklidir. Bu yüzden root olması gerekmektedir.

* Sürekli cihazınıza gelen bazı uygulamaları silme işlemlerini çok rahat şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

* Eğer SD bellek bulunuyorsa Android cihazlarınızda bunu  SD belleğe taşıma imkanı ile telefonun daha rahat etmesini sağlayabilirsiniz.

* Bazı özellikler ile  telefon veya tabletlerinizin aynısını yani yedeğini alarak, gerektiği zaman aynı haline döndürebilirsiniz.

* Arka planda çalışan bazı uygulamalar vardır. Ve bu uygulamalar telefonun kasılmasına neden olacağından  Root sayesinde uygulamaları sınırlama şansı elde edebilir ve aynı zamanda kapatabilirsiniz.

* Sürekli açılan reklamları engelleyebilirsiniz.  Genel olarak oyunlarda vs açılan reklamlar insanı rahatsız eder. Bundan dolayı AdBlock gibi uygulamaları kullanarak reklamların açılması engellenir.

* Root sayesinde  DNS  değişikli yapma imkanı bulabilirsiniz. 


Root ve Zararları Neledir?


* Root yapıldığı zaman bazı telefon üreticileri bu  yüzden cihazınızı garanti dışı bırakabilir. Ancak root işlemi geri alındığı zaman bu sorun ortadan kalkacaktır. 

* Genel olarak bu işlemi yapmak çok basit ve sorun teşkil edecek  vaziyette olmaz. Ancak bilinçsiz kullanıcılar olursa telefona zarar verme ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır.

* Root  edilmiş bir telefona programcılar yeni yazılımları gönderemeyebilir. Bunun için sizlerin internet üzerinden  gereken yazılımları indirmeniz gerekiyor.

Bunların dışında  pek bir  sakıncası olmayan root kullanıcı deneyimi olmayan kişiler tarafından yapılırsa bazı sorunlar ile karşılaşması nadir olsa da görülmektedir. 

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

21 yorum:

  1. Root gerçekten telefonu dört dörtlük bir hale getirebiliyor. Ancak yapmadan önce çok iyi araştırın nasıl yapılacağını yoksa telefonunuz bir tuğlaya dönüşebilir.

    YanıtlaSil
  2. root işlemini ara ara yaparım böylece cache ve gereksin uygulamaları silip telefonu rahatlatmış oluyorum tavsiye ederim

    YanıtlaSil
  3. Root yapılacak telefon modelinin daha önceden yapılmış mı, nasıl yapmılmış ne tür sorunlar yaşanmış gibi ihtimallerini bir analiz edip çıkarmak gerekirse yapılış videosunu izleye izleye yapmak bence işlem sırasında çıkabilecek hataları önceden öğrenme noktasında çok faydalı olacaktır...

    YanıtlaSil
  4. Bir de Custom ROM var. Android'in son sürümüne yükseltebiliyorsunuz ve yeni yüzlerce tema seçeneği bulunuyor. Bu konuda CyanogenMod bir numara.

    YanıtlaSil
  5. Yazınız gerçekten çok işime yaradı. birçok sitede karmaşık olarak anlatılmış ama sizin sitenizde tam istediğim şekilde basit ve adım adım giden bir anlatım var. çok teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  6. Ben tabletime root attim kingroot uygulamasi ile webe girdigimde her sitede bu sitenin güvenlik sertifikasinda sorun var diyor.

    YanıtlaSil
  7. Root yapma olayını herkesin denememesi gerekiyor aslında, telefonunuz garanti kapsamında kalsın istiyorsanız aman ha yapmayın.

    YanıtlaSil
  8. android cihazlarda root işleminin bu kadar faydalı olduğunu bilmiyordum anlatım ve uyarılar için teşekkürler ilk fırsatta galaxy S5 için uygulayacağım

    YanıtlaSil
  9. bu root olayı sıkıntı bilmeyen birisinin yaptığı bir durumda telefonu tamamiyle açılmayacak hale getirebilir, o bakımdan önceden modeli ve yapılmış videosunu izleyerek dikkatli bir şekilde yapmak gerekir...

    YanıtlaSil
  10. rot yapmak demek cihazı ele gecirmek demektir anlayan birinin yapması her zaman sağlıklı olur

    YanıtlaSil
  11. gereksiz sistem uygulamalarını da silince rootsuz kullandığınız günlerinize üzüleceksiniz.

    YanıtlaSil
  12. çok güzel olmuş bir çok insan bunları yapabilmek için para ödüyor artık buradan böyle yaparak :) para ödemekten kurtulursunu :) teşekürler paylaşım için gerçekten yararlı olmuş

    YanıtlaSil
  13. ben apple'cıyım geçen bi arkadaşım sorduğu için araştırdım. Sanırım bu apple bir cihaza jailbreak yapmak gibi bir şey ancak şarj olayının %15 veya altı olması gerekiyormuş yeni öğrendim...

    YanıtlaSil
  14. Telefonunuza Root yapmadan önce bilmeniz gereken tek şey Cep telefonunuz garanti dışında kalır. Gerçi root yapmandan telefon pek işe yaramıyor ama yapmadan önce iyi düşünün.

    YanıtlaSil
  15. rot yapmak ve uygulamak biraz profesyonellik isteyen bir duruma benziyor artı garantidende çıkıyor rot yapılan telefonlar. ona göre düşünmek lazım

    YanıtlaSil
  16. Garanti kapsamındaki telefona yapmamanız gereken bir özellik tir. Ancak bunun dışıunda zaten çinden direk alınan telefonlarda otomatikl yapılı gelebilmekte ve acayip faydası olan bir özelliktir

    YanıtlaSil
  17. Android cihazımı (zenfon 6) 3 aydır rootlu olarak kullanıyorum,root yaptığınız andan itibaren bir tane kasma olmadı.Mutlaka sizde yapmalısınız,hızı ve performansı kaçınılmaz ^^^^

    YanıtlaSil
  18. Bu root olayını telefonuma yapmak için zamanında ne uğraşmıştım. Zorda olsa başarmış ve telefonun tüm özelliklerine ulaşmayı başardım.

    YanıtlaSil
  19. Ben bir telefonuma CyanogenMod yüklemiştim en sevdiğim özelliği güncel android sürümünü kullanıyor olması.

    YanıtlaSil
  20. Root yapımını da anlatabilir misiniz? Ayrıca ben root yaptıktan sonra bir şey olursa nasıl geri döndüreceğim garantiye vermeden önce?

    YanıtlaSil
  21. Rootu geri alsak da sayacın arttığını falan söylüyorlar. Garantiden sıkıntı yaşar mıyız emin misiniz?

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.