-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » 300 Senelik Sırrı Çözen Adam.

ads
ads

Çözülemeyen Problem Çözüldü

1637 senesinde meydana çıkarılan bir matematik problemini bu zamana kadar kimse çözememişti. Tam tamına 300 senelik bir problem. Ne denli zor olduğu o zamana kadar kimsenin çözememesi. İngiliz matematikçi Sir Andrew Wiles ise bu probelemi uzun seneler sonra çalışmaları ile çözmeyi başardı ve çok büyük para ödülüne layık görüldü. Ortalama 2 Milyon (495 bin sterlin).


300 Senelik Sırrı Çözen Adam.


Oxford Üniversitesinde profesör olan "Sir Andrew Wiles" 62 yaşındadır. Kendisi de bir matematikçidir. Genç yaşlarından itibaren uzun süreden beri çözülemeyen problemi çözmek için senelerce emek harcadı ve sonunda bu uzun ve zor olan problemi 1994 yılında çözdüğünü açıklamıştır.

Bu problemin ismi "Last Teorem" adını taşımaktadır. xn + yn = zn denklemindeki "n", 2'den büyük olması durumunda, sonuç tamsayı olamıyor. Genç yaşlardan beri bunu çözme tutkusu olduğunu belirten profesör yeni nesillere ışık kaynağı olduğunu belirtti.

Buradan anlaşılıyor ki çözülmeyecek bir şey yok. Sadece azim ve gayret sonrasında tabi ki bilgi gereksinimi de lazım. Bu yüzden bir şeyin üstünde durmanız ve sonuna kadar deneme yanılma yöntemi ile sonuca ulaşmanız mümkün ancak 300 sene boyunca bu problemin çözülememesi de ayrı bir durumdur.

Aynı zamanda Matematik nobeinide almıştır. Bu ödülün ismi Abel ödülüdür. Bu problemi çözmek için ise tam bir gizlilik içinde çözümü yürütüğü bilinmektedir.

Kendisini tebrik ediyoruz.   Adnrew Wiles Kimdir?


ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

5 yorum:

  1. adam 300 senelik çözülmeyen problemi çözmüş ve zengin olmuş, haber niteliği taşıyor elbet ama benim burada esas merak ettiğim o problem. Cevabını koymayın sadece problemi koyun belki bende çözeceğim. En azından bu konuda ilgimi çekti ve tıkladığımda soruyu görmek isterdim...

    YanıtlaSil
  2. yalnız buyuk ıs yapmıs adam ama oxford dan cıkması da ayrıca önemli tabi, Zekiyim diye geçinen bir çok bilim adamı varken öne çıkabilmek önemli

    YanıtlaSil
  3. Adam zeki ama sorun şu ki o kadar sene uğraşıp çözmüş. Yinede helal olsun bizim profesörlerimizde o kadar zekidir gerçekten ve onların da bu kadar uğraşma sonucu çözeceğine eminim. Haber için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. büyük bir olayı çözdüğünü düşünüyorum. zaten adam oxford'dan çıkma, yani zekasını kimsenin sorgulayacağını düşünmüyorum.

    YanıtlaSil
  5. 300 Yıllık Problemi 1994’te çözmüş fakat yeni haber olabilmiş bu da ayrı bir ironi olsa gerek

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.