-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » RESÛLULLAH (s.a.v.) Sevgisi

ads
ads
Bütün müminlerin sevgide ortak buluştukları payda elbette başta Allah'ın (celle celâluhû) sonra ise  fahr-i kainat,, mefhar-i mevcudat Hz. Muhammed Mustafa'nın (s.a.v.) sevgisidir.

Peygamberimiz (s.a.v.) Allah'ın ilk yarattığı nurdur. Habibullah'tır. Kainat onun nurundan yaratılmıştır. O her davranışıyla müminler için en güzel örnektir. Bütün insanlığa gönderilmiş bir rehberdir. Bütün peygamberlerin reisi, Hatemlü'l-enbiya'dır.

RESÛLULLAH (s.a.v.) Sevgisi


Sevgi, sevilene yakınlık kazandırır, kusurları örter. Hz. Peygamber (s.a.v.) kendisini candan seven bazı sahabelerin yaptıkları küçük kusurları kendisine şikayet edilmesi üzerine "O Allah'ı ve O'nun Resulü'nü seven biridir" (1) diyerek samimi,  candan seven bir müminin küçük kusurlarına bakıp onu tenkit etmenin yersiz olduğuna işaret etmiştir. 

Hz. Aişe (radıyallahu anha) anlatıyor: Adamın biri  Resulullah'ın (sallallahu aleyhi ve sellem)'in yanına gelerek,

- Ey Allah'ın Peygamberi! Seni canımdan daha çok seviyorum, seni çoluk çocuğumdan daha seviyorum. Evimde olduğum zamanlarda seni hatırlıyor ve sabredemeyerek seni görmek istiyorum. Sonra benim de ve senin de öleceğin aklıma geliyor. O zaman senin cennete girip peygamberlerle beraber olacağın, benimse cennete girsem bile seni göremeyeceğim, seninle beraber olamayacağım aklıma geliyor; korkuyorum.

Adamın bu sözlerine  Efendimiz  Muhammed  Mustafa  (a.s.v.) hiçbir cevap vermedi. Ve nihayet biraz sonra âyet-i kerime nazil oldu: "Kim Allah'a ve Resûl'e itaat ederse işte onlar  Allah'ın kendilerine lütuflarda bulunduğu peygamberler, sıddiklar, şehidler ve salih kişilerle beraberdir. Bunlar ne güzel arkadaştır!"(2)

Alimler, arifler ve edipler,  Peygamberimize (a.s.v.) duydukları sevgiyi siyer-i nebi,  gazavat, mevlid ve miraciyye gibi pek çok mensur ve manzum eser yazarak ifade etmeye çalışmışlardır. Bu çalışmalar içinde en çok yapılanı ise şüphesiz naatlardır. Arapça bir kelime olan "naat"  'bir kimsede bulunan özellikleri methederek anlatmak' anlamını  taşır. 


Kaynakça:


1 Abdürrezzak, el-Musannef, nr. 13552
2 Nisa 4/69 - Hadis-i Şerif Taberani el-Mu'cemul Evsat, nr. 480


Yazar: Hüseyin Okur

Esma-i Nebi - Resûlullah'ın (sallalahu aleyhi vesellem) isimleri[ Semerkand ]

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

2 yorum:

  1. Yüce Rabbimiz ne güzel müjdelemiş onlarla arkadaştır diye Allah hepimizi hayırlı kul eğlesin

    YanıtlaSil
  2. müslümanlara olan lütuf ve ihsanına bakarsan, ondan daha vefalısı yoktur.

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.