-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » » Bir Ağızdan Çıkan Bin Ağza Yayılır.

ads
ads

Bir Ağızdan Çıkan Bin Ağza Yayılır Atasözü ve Anlamı:

Bu ata sözü tüm insanları ilgilendirmektedir. Bu ata sözünde anlatılmak istenen kısa ve öz olarak dedikodu ve söylentilerdir. Dedikodu her an ve her zaman kötü bir şeydir. İslami olarak bakarsak ta daha kötü bir günahtır. Aynı zamanda kul hakkına girilmektedir. Şimdi biz bu yönden çıkarak ata sözünün değindiği noktaya vurgulama yapalım:

Bir insan birine bir şey söyler, derki sakın bunu kimseye söyleme, o kişi tamam der genel olarak çoğu hemen bu sözü başkasına aynı şekilde söyler sadece sen ve ben birde o biliyor der ama o kişi de başkasına söyler ve böylece çok hızlı bir şekilde bu söylenti yayılır gider. Ama burada kötü olan bir durum var. Hani eski zamanlarda kulaktan kulağa oyunu vardı oynardık eskiler bilir. İlk baştaki bir söz söyler sıra sıra bu söz değişir ve anlamını yitirir değişik bir şey olarak ortaya çıkardı. İşte bu sıra sıra söylenti olan söz git gide çoğalır kötü olarak ise  yalan yanlış şekilde  a ise b olarak olarak ortaya çıkar. 


Bir Ağızdan Çıkan Bin Ağza Yayılır.


Fısıltı gazetesi adını verdiğimiz bu olay gidere yayılır. Küçük kasabalarda daha hızlı yayılma riski vardır. Çünkü herkes birbirini tanır eder. O ona söyler o ona söyler git gide kötü hal alır. Bu davranış kötü bir davranış eğer söylenen söz veya duyulan haber doğru olsa bile insanlara bunu söylemeden durmak zor mu, genel olarak zor bazı insanlar için nefsi el vermez söyle söyle der. 

Sonuç olarak; ne olursa olsun bu  kötü huydan vazgeçmeli ve dedikodu birilerinin arkasından konuşmak ve bazı olumsuz şeyleri açığa çıkarmak yaymak iyi değildir. Herkes kendini O kişinin yerine koysun öyle davransın sanki herkes sütten çıkmış ak kaşık. Bu yüzden her zaman kendini küçük göreceksin, kendi günahlarına, kendi ayıplarına bakacaksın ki, diyecek bir şey bulamayasın. 

Bir önceki ata sözü ve anlamları konumuzda "Bir Ağaçta Gül de Biter Diken de" isimli konuyu detayına kadar inceledik ve gerekli açıklamaları yaptık.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

8 yorum:

  1. İlk okuduğumda başlığı anlamamıştım ama sizin açıklamanızdan sonra çok net anladım bilgilendirme için teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. sözün özü dedikodu olduğu anlaşılıyor bir ağızdan çıkan dilden dile dolaşıyor anlamı çıkıyor.

    YanıtlaSil
  3. Atasözlerini bu denli ayrıntılı şekilde içten anlatılması kendisini gerçekten sonuna kadar okutturuyor. Paylaşımlara devam.

    YanıtlaSil
  4. Yazdıklarınız kesinlikle doğru. Bir olayı ikinci bir kişi biliyorsa artık herkes biliyor demektir. Sır dediğimiz olayı 1 kişi bilmeli. 2. kişi olursa malesefki herkese yayılma ihtimali çok yüksek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. konuya katılıyorum ancak yorumunuza katılmıyorum, çünkü zaten bir olaydan bahsediyor isek buna olay denildiği için 1 kişiden fazla birilerinin dahil olmuş olması gerekiyor, bence güvenilir olmayan ağzı sıkı olmayan kişilere söylememek şeklinde ifade etmeliydiniz...

      Sil
  5. bazı küçük şehirlerde bu tip şeylerin yayılma hızı o kadar fazladır ki sen söylersin, laf geri sana gelir şaşırırsın o kadar hızlı gelmesine ve acaba dersin bu gerçekten doğru birşey mi?

    Bir de şu boyut var bir insana bir şey söylüyorsun ve sır diyorsan tebrik ederim o laf artık cümle aleme yayılır

    YanıtlaSil
  6. Biri ortaya bir yalan atar kırk kişi inanır enson yalanı atan kişide inanır. İnsanlar artık sırda tutamaz oldu sır verirsin kulaktan kulağa yayılıp gider.

    YanıtlaSil
  7. size bu yazınızdan dolayı teşekkür etmek istiyorum öncelikle, çünkü ben bu konuya katılmakla beraber sayenizde repertuarıma bir atasözü girdi ve çok beğendim.

    Bir Ağızdan Çıkan Bin Ağza Yayılır sözü çok güzelmiş ben bu tip mevzularda klişe denilebilecek "söyleme sırrını dostuna, dostunun da vardır dostu söyler sırrını dostuna" atasözünü kullanırdım.

    Yazı içeriğine zaten diyecek tek söz yok, duygularımıza tercüman olmuşsunuz...

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.