-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » vacip namazın kazası olur mu?

ads
ads
Konumuza başlamadan önce şunları belirtmekte fayda var:

Namazı zamanında kılmak her Müslüman için farzdır. Ve farz namazları özürsüz, bilerek veya tembellikten ötürü kazaya bırakmak çok büyük günahtır. Bu yüzden kazaya farz namaz bırakmamak lazımdır.


Bunun haricinde namazları önemsememek ve hiç kılmamak insanı dininden edebileceği birçok ehli sünnet alimin kitabında yazılıdır. Namaz, İslamın 5 şartından 2.si olan en  önemli ibadettir. İlki Kelimeli şehadet getirip Müslüman olmak sonrası ise bize düşen en büyük görev vaktinde namazları eda etmek. Yani vaktinde derken aslında bunu özürsüz olarak geciktirmemek lazım. Cemaat ile kılmak evde kılınan namazdan kat kat üstündür. Ve zaten cemaat ile kılınan namaz vaktinde kılınmış olur. 

Gelelim asıl konumuza: Bildiğiniz gibi namazların kazası vardır. Tövbe ile bu yükümlülükten kurtulmak zordur. Bu yüzden Farz namazların kazası varsa hemen başlanmalı ve eda edilmeli. Niyet ederken,  ya en son kılamadığım su vaktin örnek olarak öğle vaktinin kazasını kılmaya diye veya ilkten sona doğru giderek niyet ederek bunları eda etmek gerekir ve arkasından ise  tövbe etmek en efdalidir. 

Bir hadisi şerifte:

Ebû Saîd (ra) anlatıyor: "Resûlullah (asm) buyurdular ki: "Vitir namazını kılmadan kim uyur veya unutursa hatırladığı veya uyandığı zaman hemen kılsın." (Ebu Davud, Tirmizi)

Eğer vitir namazından çokça zaman geçse bile bunu kaza etmesi Müslümana vaciptir. Vacip ise farza en yakın olandır.  Ancak kaza ederken vitir niyeti ile kaza etmek doğru olanıdır.

Hanefilere göre; Unutarak veya kasıtlı olarak vitri kılmayan kişinin aradan uzun zaman geçse bile kaza etmesi vaciptir. Hanbelilere göre; Vitri kazaya kalan kimsenin bunu şe’f namazıyla birlikte kılması sünnettir. Şafiilere göre; Vakti geçtikten sonra vitri kaza etmek sünnettir. Vakte bağlı bütün nafile namazlarda vitir gibi kazaya kaldıklarında kaza edilmeleri sünnet olur....

Sonuç olarak vitir namazı vacip bir namaz olduğundan kazası olur.

Namazın önemi konusunda detaylı bilgi edinmek isterseniz "namazın önemi" konumuza göz atınız

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

3 yorum:

  1. Namazi kazaya birakmamak gerekir ama bazen insanlik hali uykuya daliyoruz sabahinda eda etmek lazim

    YanıtlaSil
  2. vacip namazın kaza olabileceği anlaşılyor bu yazıdan zamannda kılmak tabiki en güzeli

    YanıtlaSil
  3. normal ezanlarda kazaya bırakma durumu olduğunu biliyordum ama vacip nazamı hakkında bilgim yoktu, çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.