-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » Allah Teala'yı Nasıl Düşünmeliyiz?

ads
ads
Allah Teala'yı Nasıl Düşünmeliyiz?

Allah Hayal Edilebilir Mi?

"Onun dengi hiçbir şey yoktur." (20) ayeti Cenab-ı Hakk'ın zatı, sıfatları ve fiilleri ile hiçbir varlığa benzemediğini ifade ediyor. Benzeri olmayan bir varlığı nasıl düşüneceğiz, onu neye benzeteceğiz? Bu konu nazik ve tehlikeli olduğu için Resulullah (s.a.v) Efendimiz,  Allah Teala'nın zatını düşünmeyi yasak etmiş ve neyi düşüneceğimizi şöyle belirtmiştir:

"Allah Teala'nın zatını düşünmeyiniz. O'nun nimetleri ve yarattığı varlıkları düşününüz. Çünkü siz  Allahu Teala'nın zatını düşünmeye güç yetiremezsiniz, helak olursunuz." (21)

Allah (c.c)'nın zatı hayal edilemez. Bu konudaki genel kaide şudur "Her ne ki akla gelir, hayal edilir, o Allah değildir." (22)

Bu işe dalanların bir kısmı Alllah Teala'nın zatını bir varlığa benzettiler şirke düştüler. Bunlara "Müşebbihe ve Mücessime grubu" denir. Bazıları da insanlarda bulunan görme, işitme, tutma, gelme, sevme, sabretme gibi sıfatlar Allahu Teala'da bulunmaz diyerek O'nun bütün sıfatlarını inkar ederek küfre girdiler.

Kaynaklar:

21: Ebu Nuaymi VI, 67; Tabarani, el-vasit...
22: Şa'rani, el-Yevakıt, ve'l Cevahir, ı, 58

Kaynakça:

Yazar: Dr. Dilaver Selvi

Ehl-i Sünnet İnancı -  [ Semerkand ] - Pozitif Dağıtım

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

1 yorum:

  1. Onun nasılını düşünmek bize düşmez. Allahın nasıllığını düşünmek için gelişmiş bir beynimi z yok biz sadece kendimiz ve biğer isnsnlara bakmalıyız

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.