-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » » » » » » Reflüye İyi Gelen Gıdalar Nelerdir?

ads
ads

Reflü ve İyi Gelen Yiyecekler Hakkında:

Reflü nedir?, Reflü hakkında bilgi, reflünün insan sağlığı açısından zararları ve önlem alınması gereken durumlar ile ilgili, reflüyü tetikleyen gıdalar, ve iyi gelen yiyecekler hakkında geniş bilgi.


Reflü, halk arasında geri kaçma olarak bilinen bir rahatsızlıktır. Reflü hakkında detaylı bilgiyi bu http://www.ibrahimfirat.net/2015/04/reflu-nedir.html konumuzda ele aldık. Dilerseniz konumuza göz atabilirsiniz.

Bazı yiyecekler ve aşırı tüketim sonucu mide asidini harekete geçirerek reflü'ye neden olabilir. Yemek borusunun tam ortasında bulunan ve mide asidinin yemek borusundan daha yukarı ilerlemesine engel olan "özofagus" isminde bir kas vardır.  Bu  kas sayesinde hiç zorluk çekmeksizin mide asidinin yemek borusuna yaklaşmasını rahat bir şekilde engeller. 

Ancak bu kas zamanla etkinliğini  yitirmektedir. Her insan için geçerli değildir. Düzenli beslenmeyenler için. Özellikle alkol, kızarmış  yiyecekler,  bol domatesli gıdalar ve kafein içeren maddeler nedeniyle bu kas zayıflar ve işlevini yapamaz hale gelir. 

Yukarıda bazı adını yazdığımız yiyecekler aşırı  tüketimi sonucu  reflü rahatsızlığına davetiye çıkarmaktadır.  Bunun nedenlerinden bazıları, mide asidinde artma ve sindiriminin daha uzun sürmesine bağlı olmasıdır. 


Reflüye İyi Gelen Gıdalar Nelerdir?


Son zamanlarda ise  reflü şikayeti ile hekimlere başvuranların sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu nedenle iyi bir beslenme ile bu rahatsızlığı en aza indirmek mümkündür. Bu sebeple bu konumuzda  reflüye iyi gelen yiyecekler hakkında bilgiler vereceğiz.


Beslenme ve  Reflü


Her insan aynı değildir. Bazı insana bazı  yiyecekler etki etmezken bazı kişilere hemen kötü anlamda etki edebilir. Bu yüzden sindirim sistemimiz değişik tepkiler verebilir.

Reflülüsü olanlar,  alkol, kafein, asit içeren, çikolata ve asitli meyveler bu durumunuzu daha zora sokabilir. Bu yüzden mümkün olduğunca  Bu saydığımız yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Fakat bazı insanlarda bu durumda artma gözlemlenirken bazılarında ise belirti göstermeyebilir. 

Bu yüzden sadece  ismini yazdığımız gıdalar değil size hangisi daha çok dokunuyor, bunu bulmanız için kendinize iyi bir liste hazırlamanız gerekmektedir. Ve deneme yanılma yöntemi ile bunları bulmanız mümkün.

Beslenme uzmanları  tarafından  reflüsü olan kişilere öneriler ve sindirimi daha kolay olan yiyecekleri sizlere sıralayalım:

    * Bitkisel Protein:  Yabancı bir üniversitenin araştırmasına göre bu tür gıdalar özofagus kasını zorlamadığı ortaya çıkmıştır.  Aynı zamanda adı geçen kasın gelişimine de yardımcı olduğu kaynaklarda mevcuttur.  Hayvansal gıdaların yerine bitkisel olarak protein almak mümkün olduğunu hepimiz biliriz. Bu yüzden yapmanız gereken ve daha rahat etmeniz için "siyah  fasülye ve mercimek" yemek hem sindirim  sisteminiz için rahatlama ve genel sağlık olarak da çok faydalı olacaktır.

    * Lifli Gıdaların Önemi: Lifli gıdalar  sağlığımız açısından her zaman faydalı olmuştur.  Bu yüzden mide için çok önem arz eder.  Mide asit salgılanmasını engeller ve reflü rahatsızlığı çekenler tavsiye edilmektedir.  

Bunun  yanında meyve, sebze ve tam tahıllı olan yiyecekleri eklemeniz daha faydalı olacaktır. Bu  sayede reflü ağrılarınızı en aza indirirsiniz.

Reflü diyetinde  tavsiye edilmiş olan bazı gıdalar şunlardır:  Elma, muz, çilek,  şeftali ve kavun. Bu  gıdalar oldukça etkili ve rahatlatıcıdır.

Ancak asit içeren meyveler (mandalina, portakal vs.) reflünün artmasına neden olabilmekte ve buna bağlı olarak şikayetlerinizin çoğalmasına neden olabilir. Bunlardan bazıları ise; domates ve ürünleri olarak bildirilmiştir.

    * Sebzenin Önemi:  Yukarıda belirttiğimiz  gibi  bu  rahatsızlığın artmasına neden olan sadece domatestir, sebze olarak. Bunun dışındaki diğer sebzeler beslenme için uygun görülmüştür. 

Ama tüm sebzeleri tüketirken bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Örnek olarak bir salata yaptınız ve bunun sosuna dikkat etmeniz gerekir. Yağlı olup olmaması bu konuda önemlidir. Çok yağlı olmamasına dikkat ediniz.  Lahana gibi sebzeler reflü için önerilmektedir. Bu şekilde beslenen kişilerde reflünün azaldığı ve şikayetlerinin ortadan kalktığı zamanla meydana çıkmıştır. 

Bunların dışında uzmanların önerdikleri ve fazla mide asidine neden olmayan yiyecekleri aşağıda sıraladık:

1 - ) Brokoli
2 - ) Lahana
3 - ) Havuç
4 - ) Elma
5 - ) Muz
6 - ) Haşlama Patates
7 - ) Haşlama tavuk göğsü
8 - ) kıyma (yağsız olması gerekmektedir.)
9 - ) Fasulye
10 - ) Yulaf
11 - ) Ekmek
12 - ) Kepek
13 - ) Beyaz peynir
14 - ) Balık ( sadece reflü için değil genel sağlık içinde çok önemli bir besindir.
15 - ) Hem siyah hemde beyaz pirinç
16 - ) Krem peynir ( yağsız olanından )
17 - ) Yumurtanın beyazı yani akı
18 - ) Soya peyniri
19 - ) Mısır ekmeği

Bu saydıklarımızın dışında daha çok  yiyecekler vardır. Biz bu kadarını sizler ile paylaştık ve yeterli olacağını düşündük. 


Reflüyü meydana çıkaran yiyecekler hangileridir?

Aşağıda sıralamış olduğumuz  yiyecekler ise reflüyü tetikleyen içeriktedir. Bu tür gıdalardan uzak durulması gerekir. 

    *  Yukarıda bir kaç kere yazdığımız  gibi domates en başta gelir. Bu yüzden domatesten uzak durulması gerekir. Ve domates içeren besinlerden de mümkün olduğunca uzak durmanız uzmanlarca tavsiye edilir.

    * Soğan ve sarımsak bu ikisinden uzak durunuz. Özellikle çiğ olan sarımsak midenin ekşimesine neden olabileceğinden bu kategoride yer almıştır. Normal olarak bu gıdaların insan sağlığına çok faydaları olduğu herkesçe bilinmektedir. 

Fakat  sarımsak ve  soğanın her insanda değil bazı kişilerde reflüyü çoğalttığı bilinmektedir.  Eğer  sizde bunlara karşı hassasiyet var mı yok mu bilmek için, denemekten başka çare yok. Yanma hissi, ekşime ve reflü belirtileri daha çok ortaya çıkarsa bu yiyeceklerden uzak durmanız daha iyi olacaktır. 

    *  Burada en önemlilerinden bir tanesi de baharat içeren gıdalardır.  Baharat içerek yiyecekler reflüsü olanların rahatsızlığını tetikler. Yemeklerde mutlaka baharat kullanılır bu yüzden bunun ayarlanması en sağlıklısı olacaktır. Bu yüzden çok olmamak kaydı ile ayarlama yaparak az baharat kullanabilirsiniz. Eğer şikayetinizi tetiklerse uzak durunuz.  Ve nanede bunlardan bir tanesidir. Nanede reflüyü tetikleyen gıdalar arasında yer alır. 


Şunu unutmamız gerekir; Reflü insandan insan değişir, hangi yiyecek, hangi meyve, hangi içecek veya hangi baharat bunu tetikleyecek tam olarak bilmek tam olarak bilinmez. Kişiden kişiye bu değişiklik gösterir. 

Reflüyü hangi yiyecek ve içecekler daha çok artırır. 


1 - ) Kızılcık suyu,
2 - ) limon ve limonun suyu,
3 - ) domates
4 - ) greyfurt
5 - ) Kızartma türünde yiyecekler
6 - ) Yağlı etler
7 - ) Yağlı kıymalar
8 - ) Soğan (çiğ olanından)
9 - ) Kızartılmış tavuk
10 - ) Likör
11 - ) Dondurma
12 - ) Alkollü içecekler
13 - ) Bira
14 - ) Şarap  ve diğerleri.
15 - ) Çikolata
16 - ) Kahve
17 - ) Cips türlerinden mısır cipsi ve patates cipsi
18 - ) Gazlı, asitli içecekler ve koruyucu içerek konserve türevleri
19 - ) Ve son olarak ise çay

Sonuncusu biraz ilginç gelmiş olabilir. İnsanlar kolay kolay çay içmeden duramaz.  Ama bizde çayı en sona sakladık. Ama tabi dediğimiz gibi bu saydıklarımız insandan insana  değişir. Bu  yüzden aslında kişi kendinin doktorudur. Bu sebeple en çok tetikleyen hangisi siz bunu yiyeceklerinize dikkat ederek, not alarak bulabilirsiniz. Geçmiş olsun.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

9 yorum:

  1. Bu yazıyı okurken şu an reflü atağı geçiriyorum. Reflüyü kontrol altına almak gerçekten disiplinli bir yeme ve yaşam düzeni gerektiriyor. Benim gibi bu saatte hala ayaktaysanız reflünüz azacaktır :)

    YanıtlaSil
  2. Reflüye iyi gelen gıdalar nelermiş sayenizde öğrenmiş oldum çok saolun.

    YanıtlaSil
  3. Doğru beslenme alışkanlığı reflüyü kontrol altına almanızı sağlar. Bunun yanında ben sade soda da kullanıyorum. Anlık rahatlama sağlıyor.

    YanıtlaSil
  4. gaz yapan şeyler aldımmı bende bu rahatsızlıktan muzdarip oluyorum kendimizi ihmal etmeye hiç gelmiyor

    YanıtlaSil
  5. Eşimin Reflü sorunu var. Öyle illet bir hastalık ki, geceleri bile uyandığı oluyor. Burada oldukça faydalı bilgiler var. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  6. az bir ayarı kacırdınmı reflü insanı acayip rahatsız ediyor kepek ekmeğinin çok faydasını gçrüyoruz.

    YanıtlaSil
  7. Reflüye iyi gelen gıdalar sayesinde ne yapacağımızı öğrenmiş olduk fakat yazı biraz uzun olmuş ama faydalıda olmuş.

    YanıtlaSil
  8. Birçok yakınım bu reflü hastalığından şikayetçi. Bu sayfayı o yakınlarıma göstereceğim.

    YanıtlaSil
  9. Melih Karslı5 Eylül 2016 13:05

    Reflüye en zarar veren şeyler ise sigara ve asitli içecekler. Yakınlarımda bu hastalığı çekenler var.

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.