-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » » Komuşunun Önemi.

ads
ads

Ev Alma Komşu Al.

Hayatımız geniş alanında, insanların çevresinde oldukça fazla insan bulunmaktadır. Yakın olan çevremizdekiler komşularımızdır. Aynı zamanda ev, mahalle komşuluğu, iş hayatında ki komşuluk gibi durumlar en önemlileridir. 

Peygamber  Efendimiz (sallallahu aleyhi vesellem),

"Cebrail (aleyhisselâm) bana komşu hakkında o kadar  tavsiyelerde bulundu ki komşuyu komşuya mirasçı yapacak zannettim."  (Buhari, Edeb, 28; Müslim...)

Bu sebeple atalarımız ev alma komşu al demişlerdir. Ve bu konuda da bize önemli bir söz ile ışık  tutmaktadırlar. Komşuluk çok önemli olduğu gibi bu haklara riayet etmekte gereklidir. 

"Komşusu açken tok olarak yatan kimse bizden değildir." (Müslim, iman, 74, Birr ve Sıla, 142; Ahmed b. Hanbed....) Hadis-i şerifi bunu çok açık şekilde ifade etmektedir. 

Paylaşmak çok güzel bir şeydir. Bu sebeple insanlar kendi evlerinde en leziz yemekleri yaparken ve yerken, etrafında bunu bulamayan veya bir ekmeğe muhtaç olan insanların olabileceğini düşünmelidir. Aynı zamanda araştırmalıdır. Bu nispetle bu gibi  kimselerle veya yakın veya uzak komşularla yediklerinden bir tas çorba olsa dahi  paylaşması güzeldir. 

Yukarıda zikredilen hadise bakacak olursak, komşumuz açken bizim iştahla bunları midemize indirmemiz doğru değildir. Bundan dolayı ilk önce düşünmeli ve ona göre davranılmalıdır. Eğer insanın içinde biraz ince duygular varsa zaten komşunun aç olduğunu bildiği halde boğazından bu lokmalar kolay geçmeyecektir. Belkide ilk olarak  o kişilerle yemeğini paylaşıp, hem sevap kazanacak hemde rahat bir şekilde kendi de istifade edecek. 


Komuşunun Önemi.


Ancak günümüzde artık komşuluk diye bir şey kalmadı sayılır. Bazı yerler hariç. Öyle bir şey yaptıklar ki sadece binaları yükseltmekle kalmayıp, insanları iyice birbirinden ayırıp, çok yüksek katlı siteler kurulup komşuluğunda bu netice ile azaldığı görüyoruz. Yani mahalle sisteminde komşuluklar oldukça yaygındı. İnsanlar birbirini oldukça iyi tanırdı. Şimdilerde ise sitelerde yaşayan insanlar çok olduğundan kim kimdir belli olmadığından kişiler çekimser kalarak kolay kolay komşuluk yapamaz oldu. Ve çoğunluktan dolayı, iş hayatı, herkesin kendi kabuğuna çekilmesi ile neredeyse komşuluğun bittiğini yada bitecek durumda olduğunu analiz etmek o kadar da zor değil. 

Ev alma komşu al denilmiştir. Ama ne yazık ki insanlar, evin  genişliğine, değerine,  yerinin güzelliğine bakar oldu. Tamam bunlar olması gereken durumdur. Fakat evi alacaksın ama ondan önce komşularında iyi olduğu bir yer seçeceksin ki daha güzel bir hayat ve sosyal ortamın olacak. Yukarı da dediğimiz gibi. Bu zamanda artık komşuluk hakları veya komşu olma kavramı yok olma ile karşı karşıyadır. 

tarih boyunca insanlar her zaman eskiyi özler. Eski zamanlarda her şeyin daha iyi olduğunu söyler.  Doğru evet eskiden daha iyiydi. Ve teknolojinin gelişmesi de insanları tamamen asosyal yapmış durumda. İnsanlar nerede olursa olsun sokakta, çarşıda, pazarda, mekanlarda ama aslında oralarda değilde sadece bir ekranın içinde sanki. Yanında ki arkadaşından bile haberi olmayacak derecede kendini teknolojinin kötü tarafına kaptırmış durumdalar. Bu da teknoloji çağının iyi olmadığını göstermektedir. 

Zamanla gene eskisi  gibi olacağı umudumuz var. Teknoloji zirve yapmış durumda her şeyin bir sonu vardır. Ve eski zamanlarda ki gibi hayata dönüşler elbette olacak. Ama o günleri bizler görebilir miyiz ? bilmiyorum. Uzun zaman alacağı aşikardır. Bu sebeple elimizde geldiği kadar biz gene de komşuluğu sürdürmeye devam edelim. Bir sıkıntısı olduğu zaman yanında olalım. İyi zamanlarda dost çok bulunur. Önemlisi kötü zamanında yanında olmak ya da yanında olduğunu hissettirmektir. 


ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

7 yorum:

  1. Günümüzde kentleşme ile birlikte komşuluk ne kadar eskisi gibi olmasa da hala apartman yaşamlarında çok önemlidir, en ufak bir sorunda yardım isteyebileceğiniz kişilerin olması insana güven veriyor.

    YanıtlaSil
  2. Ancak günümüzde artık komşuluk diye bir şey kalmadı sayılır.günümüz için çok doğru tabir aynı apartmandakiler bile bir birlerini tanımıyorlar malesef

    YanıtlaSil
  3. Bundan 3 ay önce yeni evimize taşındık. 12 daireli apartmandan bir kişi bile yanımıza uğramadı. Komşuluk falan kalmamış artık.

    YanıtlaSil
  4. Fatih Çamyayla30 Ağustos 2016 20:25

    Komşularımızın dini açıdan önemi yazıda belirtildiği gibi büyüktür. Bugün ne yazık ki, çoğu insan komşunun adını bile bilmiyor.

    YanıtlaSil
  5. komşu hakkı kardeş ana baba hakkından sonra geliyor öyle bir zamanda yaşıyoruzki bu değerler kayboluyor.

    YanıtlaSil
  6. Melih Kocayürek31 Ağustos 2016 00:23

    Komşu komşunun külüne muhtaçtır diye bir söz var. Gerçekten de öyle. Komşularla bir süre sonra akraba gibi oluyorsunuz.

    YanıtlaSil
  7. atalarımız boşuna dememiş ev alma komşu al diye..

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.