-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » » » » Lapis Taşının Sahtesi Nasıl Anlaşılır?

ads
ads

Lapis lazuli Taşının Gerçeğini Anlamak İçin Yöntemler.

Lapis lazuli, yarı değerli taşlar arasında yer almaktadır. Çok eski zamanlarda ise çok değerli bir taş olarak kullanılmaktaydı. Tabi bu değerinin yarı veya tam olmasını pek etkilemez. Lapis taşının gerçeğini anlamak her zaman kolay olmayabilir.


Lapis Taşının Sahtesi Nasıl Anlaşılır?


Lapis lazuli, diğer isim olarak ise lacivert taşı olarak anılmaktadır. Çünkü renki mavi, mora yakın mavi ve lacivert renklerde olabilir. Bu taşın bölümüne göre renk değişikliği olur. Kalitesi de buna göre değerlendirilir. Bu taş yarı şeffaf olur genelde, antik mısır döneminde firavunlar tarafından bu taşa (lapis) çok önem verilmiştir. Hatta o zamanlarda yaşamış ve ölmüş olan bazı  firavunların mezarlarında bu taşa rastlanmaktadır. Takı, kolye, süs eşyası, anıt ve yüzüklerde bu taştan istifade edilmiştir. Sertlik derecesi 5 ile 6'ya yakındır. 

Bilindiğinin aksine bir mineral olmaktan öte bir kaya cinsindendir. Çünkü lapis taşı minerallerin birleşmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Yani tek başına bir mineral olması için tek bir mineralden meydana gelmesi lazımdır. Bu ise bir kaç tanesini içinde barındırmaktadır. 


Lapis sahtesini anlamak


Latince kökene sahip olan lapis taş anlamına gelir. lazuli ise mavi renk anlamını ifade eder. Bu yüzden  gök taşı, mavi taş olarak nitelendirilmektedir. Özellikle rengi lacivert ve mavi olur. 

Şimdi gelelim lapis taşının sahtesi veya gerçeği nasıl anlaşılır. Bu taşın gerçeğini anlamak için ufak bir inceleme yapalım. Ancak diğer doğal taşlara oranlara bu taşın sahteleri piyasada daha çok olduğun unutmayalım!

Gerçek lapis taşı, yarı saydam-opak olur ve üzerine baktığınız zaman pirit ışıltısı olur. Fakat hepsinde olmayabilir. Aynı değerli taşın hangi bölümünden yapıldığı önemli ve buna göre değeri artar ve azalır. Sonuç olarak ise aynıdır. Pirit ise metal gibi hafiften  parlar ve sarımsı altın rengini andırır. Bu yüzden ise aptal altını olarak adlandırılmıştır. Bu parıltılar nokta nokta  gibi de olabilir.  Az bir kısmında  yayılmış olarak çizgi halinde de olabilir. Lapis taşlı bir yüzük aldıysanız iç tarafından  el feneri yardımı ile  ışık tutun içinde sarımsı renkler varsa gerçek olma ihtimali çoktur. 

En kilit nokta, pirit olmasıdır. ne kadar yoğunsa o kadar iyidir. Ama hiç yoksa lapis taşınız sahte olabilir. Günümüzde artık insanlar hileye kaçmakta ve gerçek olarak bu tür doğal olmayan taşları, doğal taş niteliğinde insanlara satmaktadır. Bu yüzden iyi bir araştırma ve güvendiğiniz bir yerden temin etmeniz sizin için hem uygun olacaktır. Bununla birlikte kafanızda soru işareti kalmayacaktır. 

Bunun haricinde rengi çok parlak ve çok mavi herhangi bir doğallık göstermeyen taşlar sahtedir ve zaten kendini belli eder. Çünkü dediğimiz minerallerin bileşiminden meydana gelmiştir. İçinde bir kaç renk ışık ortamında barındırabilir. Sahte veya gerek mi? anlamak için yapmanız gerekenlere örneklerimiz bu kadardır. 


Lapis lazuli Faydaları Nelerdir?

Doğal olan bazı maddelerin insan sağlığı açısından faydaları vardır. Bu yüzdende doğal taşlar eski uygarlıklarda sağlık açısından pek çok yerde kullanılmıştır. İşte Lapis lazuli doğal taşının önemli faydaları.


    *  İskelet sistemini güçlü yapar, kemikleri kuvvetlendirir.
    *  İletişim gücünüzü artırır. Fiziksel becerilerinizi yüksek seviyede  tutar.
    * Tansiyon sorununuz varsa, tansiyona iyi gelir ve düzene sokar.
    * Derince düşünmenizi sağlar, bir şeye odaklanmada sorun yaşıyorsanız bu üstesinden gelebilir.
    * Bazı kişilerde ise  baş dönmesine neden olduğu söylenmektedir. Buda yaydığı enerjiden kaynaklanmaktadır.
    * Tiroid bezlerinizin hareketlenmesini sağlar. 
    * Olumlu bakış açısı sağlar.
    * Çok kaygılı olanlar için iyi bir  doğal taştır. Bu sebeple  kaygıyı azaltmaktadır.
    * Ve bilinen en önemli özelliği ise küçük yaşta olan çocukların korkularını azaltır.
    * Zihni açtığı söylenmektedir.

Lapis taşının her gün değil ara sıra kullanılması önerilir. Çünkü her gün kullanıldığı  takdirde vücut buna alışacak ve haliyle doğal taşın etkisi bu zaman diliminde azalacaktır. Temizleme yapmak için su ve sabun ile temastan kaçınmanız gerekmektedir. Lapis temizlemesi güneş ile olmaktadır. Sabun veya su teması ile daha çok matlaşmasına neden olacaktır. 


lapis taşım gerçek mi
Temizlemek için güneşte 20 ile  30 dakika bekletilmesi yeterlidir. Sertlik derecesi 5,  5,5 ve 6 derece olarak belirlenmiştir. Buda iyi bir derecedir. yani yarı değerli taşlar arasına girer. En değerli  taş olan elmas ise  10 üzerinden 10 dereceye sahiptir. Bu da demek oluyor ki, elmas her şeyi çizebilir ama elmas kolay kolay çizilmez. 

Burçlar ile uyumu ise, yay, boğa, terazi, kova..

Sonuç olarak, değerli taşların, insanlara verdiği enerji ve kullananlar için sağlık yönünden etkili olması nedeniyle, günümüzde de geçmişte de sıkça kullanılmıştır.

Tabi şunu da belirtmek gerekir. Doğal taşlar ve faydaları sadece lapise ait değildir. Birçok  doğal olan taşlarda  farklı türden faydalar vardır. 


ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

5 yorum:

  1. Ben daha çok lapis taşlı tespihler gördüm bileklik ve kolyeleri de varmış şık duruyor.

    YanıtlaSil
  2. Lapis lazuli, diğer isim olarak ise lacivert taşı olarak anılmaktadır. bilmemek ayıp değil ya ben ilk kez duydum ve ne olduğunu öğrenmiş oldum

    YanıtlaSil
  3. Fahri Kocatürk22 Ağustos 2016 00:25

    İlk defa duyduğum bir taş türü. Eğer bir gün ihtiyacım olursa bu sayfa sayesinde bilgim olmuş olacak. Genel kültür, genel kültürdür...

    YanıtlaSil
  4. Hüseyin Kılkıpçak23 Ağustos 2016 12:09

    Bu taşın gerçek olup olmadığını anlamayanlardanım ben de. Ama bundan sonra böyle bir durumla karşılaşırsam sahteliğini anlayacağım heralde.

    YanıtlaSil
  5. Ben genelde farklı taşlara meraklıyımdır ama lapis taşını nedense daha önce hiç duymadım. Opal, safir oltu taşı gibi birçok koleksiyonum var.

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.