-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » » » Sütçü İmam

ads
ads
Sütçü İmam

Sütçü İmam Fransız İşgalcilerine İlk Kurşunu Sıkan Kişi ( 31 Ekim 1919)

Genel olarak hepimiz neredeyse "Sütçü İmam" ismini duyduk ve biliyoruz. Az bir kesimin bu isimden haberi olmayabilir. Tabi bugünden sonra bilmeyenler için kısa bir özet ile bu kahraman insanı sizlere tanıtalım:

31 Ekim 1919  yıllarında gelişen olayda Fransızlar, Maraş'ı işgal altına almışlardı. Bu sırada bir Fransız askeri, içkili pis ağzıyla şu sözleri söylemekteydi.

"Burası artık sizi değil; Fransız toprağı burası. Buralarda yüzünde peçe ile dolamazsın..."  gibi küfür dolu sözleri ile canına susamıştı. 

Bu sırada kendini bilmez asker İslam hanımına doğru hamle yaparak,  pis ellerini örtüsüne uzattı.  Bu sırada kahvelerden gelen  bu  kendini bilmez, Fransız askerini durdurmak isteyen ve aynı zamanda Osmanlı askerlerinden tir tir titreyen densizler ateş etmeye başladı. Bu yaylım ateş esnasında ise Çakmakçı Sait ismindeki kahraman bu sırada yaralanmıştır. İşte  tam bu sırada Ali hoca yani Sütçü İmam ismi ile yörede tanınmış olan tabancasını alıp olayın olduğu bölgeye hemen çıkageldi. 

Osmanlı bacımızın başörtüsüne el uzatan Fransız askerini hedef alarak tek kurşunla susturdu. Bu çok önemli noktaydı ve ilk ateş ile halk daha çok cesaretlenerek ayaklanma başladı. Ve  halk artık bir  bütün haline geldi. Ve amansız bir mücadele başladı. 

Ve bu sebeple Sütçü İmam ile başlayan, Milli Mücadelenin simgesi haline geldi. Ruhun Şad olsun Kahraman İmam. 

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

6 yorum:

  1. türk tarihini yazan bu kahramanlarımıza ne kadar dua etsek azdır ruhları şad olsun

    YanıtlaSil
  2. Sütçü İmam'ı Sütçü İmam Üniversitesi sayesinde öğrenmiştim. Tarihi bir kişilik olduğunu biliyordum. Buradan daha kapsamlı bilgiye ulaştım.

    YanıtlaSil
  3. Kurtuluş savaşı dönemini detaylı incelediğim için Sütçü İmam hakkında da oldukça fazla bilgiye sahibim, bugün bu ülkede Sütçü İmam ve benzeri kahramanlıklar göstermiş binlerce dedemiz/ninemiz ve başkomutanımız Mustafa Kemal sayesinde yaşıyoruz.

    YanıtlaSil
  4. bu ülke sütcü imam gibi yiğitlere çok şeyler borclu canını ortaya koyarak yapmış oldukları kurtuluş mücadelesi bu günlerin selametine vesile olmuştur.

    YanıtlaSil
  5. yıllar yıllar önce bir büyüğüm bana anlatmıştı Sütçü İmam'ı. Sizin sayenizde tekrar hatırlamış oldum.

    YanıtlaSil
  6. Mehmet Güllaç21 Ağustos 2016 11:36

    Tarihimizde, geçmişte Sütçü İmam gibi birçok hatta yüzlerce alim var fakat tarihimizi merak edip de okumuyoruz, bu çok üzücü.

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.