-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » Evlilik ve Denklik Meselesi

ads
ads
Evlenecek kişiler birbirine denk olmalı. Taraflar arasında servette, fiziki güzellikte, kültürde, dinde, görgüde denklik aranır. Eş adaylarında soyca, dindarlık bakımından, ilim, sanat, meslek, zenginlik ve hürriyet bakımından denklik olmalı.

Örf ve adetlerdeki denklik bile evliliği kolaylaştırır. Evlenmede en mühim husus denk olmaktır. Özellikle dindarlıkta denk olmak çok mühimdir. Dinini yaşayan insanlar, dini konularda denklik oluşturmuş eşler, başka konularda da denklik kazanacaklardır. Veya denk olmayacakları konularda, meselelerini dinle halledeceklerdir.

Mümin bir kadın koca İslamiyet'le şuurlanmışsa, maddi zenginlik farklılıkları onları mutsuz etmez. Çünkü İslam'da para üstünlük sağlamaz. Övünme ve istismar mevzu olamaz.

Dini, bütün yönleriyle yaşayan bir karı koca arasında güzellik çirkinlik çekişmesi de olamaz. İslam'da üstünlük ancak takva iledir. Ve yaratılan, Yaratandan ötürü hoş görülür.

Evlilik ve Denklik Meselesi


Zerre zerre İslam'ın yaşandığı bir ailede denklik kurulmuş demektir. Bir kadın cehenneme giderken dört erkeği de yanına isteyecektir.

Bunlar sırasıyla; Babası, çünkü babası dinini  ona öğretmedi. Diğeri kocası. Çünkü oda dinini öğretmedi. Bir diğeri ise ağabeyi bu kişilerde dinini öğretmedi. Sonuncusu ise oğlunu isteyecektir. Bunun nedeni ise aynı dinini öğretmemesidir. 

Evlenince  hanıma şunu söyledim; "Senden hiçbir şey istemiyorum; dinini öğren." Çünkü cehenneme beni de sürüklemesini istemiyorum. Süpürgeyi iyi çalmayınca, yemeği yakınca payladığımız kadın, dinini öğrenmediğinde sesimizi çıkarmazsak hem ona hem de kendimize en büyük kötülüğü yapıyoruz demektir. Yemeğe çok önem verirsek kadın "hah" der, "iyi yemek yaparım kurtulurum."

Dinden fazla neye önem verirsek o, ahiret saadetimizi yok eder.

Bir araba ile iki tane at koşulursa, o arabayı rahatlıkla çeker götürür. Fakat atlardan biri yarış atı, diğeri yük atı olursa, inişe geldiklerinde yarış atı "koş" der. Yokuşa geldiklerinde ise yük atı "çek" der. Böyle atların biri ileri, biri geri gitmeye kalkarlarsa yükü eşler çeker. Denklik olursa eşler güzelleşir; denklik olmazsa evlilik sarayı yıkılmaya mahkum olabilir.

Terakki maddeten, tekâmülse manen ilerlemektir. Bir ağacın büyümesi terakki, meyve vermesi tekâmüldür. Eşler tekâmül etmişlerse anlaşabilirler. Hayatta mesut olmanın sırrı diplomalarda değil, manevi kemalâttadır. 

Eğer eşler birbirine uygun olursa, evliliğin yıkılmasına sebep olacak her hareketten kaçınırlar. Bozulan inanlardan bazıları yavrularının rızkını meyhanede, kumarhanede  tüketmektedir. Canavarlar yavrularına hizmet ederken, kötü alışkanlık. sahipleri, melek gibi çocuklarını şeytana çevirebiliyorlar.

Kaynakça:

Yazar: Hekimoğlu İsmail

İyi günde kötü günde evlilik - Timas Yayınları - sayfa - 39,40

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

3 yorum:

  1. Şahsi fikrim kültür ve görgüde denklik yeterli. Gerekli saygı ortamı oluştuktan sonra diğerleri bene çok problem değil.

    YanıtlaSil
  2. Necati Gülbudak2 Eylül 2016 03:29

    Güzel bir konuya değinmişsiniz. Evlenen kişiler arasında sosyal ve kültürel uçurumlar olunca, ileride büyük sorunlar baş gösterebiliyor.

    YanıtlaSil
  3. demişler ya davul dengi dengine herşeyden önce ruhen ve bedenen uyumlu olması sağlıklıdır.

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.