-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » Meleklerin Vasıfları Nedir?

ads
ads
Allah

Meleklerin Özellikleri..

Meleklerin özellikleri hakkında bilgiler.

İlk olarak şunu belirtelim. Şeytan bir melek değildir. Halk arasında "şeytan da bir melekti" diyenler çoktur ve bu sözü çok kere duymuş olabilirsiniz.

Şeytan melek değildi. Melek olsaydı eğer, ilahi emre uyarak tüm melekler gibi secdeye kapanırdı. İsyankar olmaz, kibirlenmez ve hata yapmazdı. Lânetlenmez ve kovulmazdı. Ancak şeytan kovulmadan önce meleklerin hocası idi. Şeytan cinlerdendir ve ateşten yaratılmıştır. Bunlar cinlerin en azılı olanlarıdır ve kıyamete kadar yaşayacak cinsidir. insanları doğru yoldan saptırmak ve kötü yollara gitmesine neden olmak için vesvese verirler. Fakat insan üzerinde vesveseden başka hiçbir tesirleri yoktur. Konumuzda meleklerin özelliklerini saydığımızda şeytanın melek olmadığı ortaya zaten çıkacaktır. 

Melekler nurani varlıklardır. Yani melekler nurdan yaratılmışlardır. Bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur:

"Melekler nurdan yaratıldı. Cinler ateşin kıvılcımından yaratıldı. İnsan Kur'anda bahsedildiği gibi topraktan yaratıldı." ( Müslim, Zühd, 10; Ahmed, Müsned, VI, 168. )

Bilinen odur ki melekler insanlardan çok önce yaratılmışlardır. Kur'an-ı Kerim, Bakara suresinin 30 - 34 ayetleri bunu açıklamaktadır. 

Meleklerin Vasıfları:

* Nurdan yaratılmışlardır.
* Erkeklik ve dişilik gibi bir özelliği yoktur. 
* Doğmazlar ve doğurmazlar. Yani bu şekilde vücud bulmazlar.
* Allah (c.c), melekleri yoktan var etmiştir. Ve Allah Teala dilediği zaman yeni melekler yaratır.
* Yemeleri içmeleri yoktur. Ancak gıdaları ise 'Çokça zikir etmek, hamd etmektir. 
* Melekler sürekli ibadet ederler. 
* Verilen her vazifeyi eksiksiz olarak yaparlar. Melekler asla itaatsizlik etmezler.
* İsyan nedir bilmezler.
* İtaatleri ise devamlıdır. 
* Kötülük etmezler, itaat etmekten yorulmaz ve usanmazlar. Şehvet ve isyan etme özelliği meleklerde yoktur. 
* Gözle görülmezler. Oldukça hızlı varlıklardır. Bir anda herhangi bir yerde olabilirler. 
* Farklı farklı şekillere girme özelliği vardır. 
* Fakat Efendimiz Muhammed Mustafa (s.a.v), melekleri görmüş ve konuşmuştur. Genel olarak vahiy meleği olan Cebrail (a.s) ile görüşmüştür. 

Bunun yanı sıra melekler Allah'ın izin verdiği, bazı insanlara görünüp onlar ile de konuşmuşlardır. Allah Teala izin verdiği sürece günümüz de bu gibi görüşmeler olabilir.

Hz. Meryem (a.s) melekler ile görüşüp konuşmuştur. Sahabe Efendilerimiz de Peygamber  Efendimiz'in (a.s.v) huzurunda iken görmüşlerdir. Bu görülme olayı insan suretindedir. Hz.  Cebrail o zaman insan suretinde gelmişti. 

İnanmak için melekleri görmek şart değildir. Var olduklarını bilmek ve şüphesiz inanmak gerekir. Bununla birlikte sevmemizde gerekir.
* Melekler oldukça güçlüdür, kuvvetlidirler.
* Cebrail (a.s)'in 600 tane kanadı vardır. 
* Efendimiz Muhammed Mustafa (s.a.v) Vahiy meleği olan Hz. Cebrail (a.s)'i gerçek suretinde bir  kaç kez görmüşlerdir.

Önemli: Nurani varlıklar olan melekleri, kanatlı herhangi bir kuşa benzeterek resmetmek son derece yanlıştır ve doğru değildir. Aynı zamanda onları Allah'ın kızları zan ederek kız veya kadın biçiminde düşünmek veya resimlerini çizmenin haram olduğu kitaplarda belirtilmiştir.

Günümüzde melek ismi hep kadınlara verilmiştir ne hikmetse. Bu sebeple de ortaya farklı düşünceler çıkmaktadır. İnsanlar meleklerin özelliklerini bilmediği zaman tehlikeye düşebilir. Yukarıda belirttiğimiz gibi. Meleklerin dişi ve erkeği yoktur. Allah (Celle Celalûhü) meleklere ne öğretmiş ise sadece onu bilirler. Buradan da anlaşıldığı gibi bilgileri yani ilimleri sınırlıdır her şeyi bilemezler. Her  şeyi bilen yalnızca Allah'dır. (C.C)

* Meleklerin sayılarını bizler bilemeyiz. Sayılarını sadece Allah (c.c) bilmektedir. 

"Rabbinin ordularını kendisinden başkası bilemez" ( Müdessir, 31. )

* Melekler, kıyam, rüku, secde gibi hallerde bulunarak Allah'ı (c.c) hamd ve tesbih ederler.

İnsanlar mı yoksa melekler mi daha üstündür diye aklınıza soru gelebilir. Bu durum insan bağlıdır. Melekler de nefis yoktur. Devamlı itaat ederler. Ama insanlarda en büyük düşman olarak bildiğimiz nefis vardır. İnsan nefsine uymaz doğru yolda bulunur, Allah'ın emrettiği gibi yaşarsa meleklerden daha  yüksek seviyeye çıkabilir. Nefsi ile savaşan insanlar daima kazanır. Nefsine yenik düşenler ise kaybederler. Bu yüzden hem meleklerden üstün olma derecesi vardır. Hemde onlardan aşağı derece, yani hayvanlardan daha alt dereceye düşme durumu vardır. 

Bu dünya imtihan dünyasıdır. Burası eğlence yeri değildir. Ahiretin bir tarlası hükmündedir. Bu sayede bizler mahşerde cennet veya cehenneme hangisine gideceğimizi imtihan ile belirlemiş oluyoruz. Yapmamız gereken ahireti ve ölümü çok düşünerek çalışmalı, Allah'ın rahmetinden ümidi kesmemeli ve azabından da emin olmamak gerekir. Yani korku ve ümit arasında olmalı mümin olan kimse. Tam ortayı bulmalı ve dengelemelidir. 

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

2 yorum:

  1. Yüce Allah o kadar güzel varlıklar yaratmıştır. hepsi insanoğlunun ve doğanın bir hizmetinde bu güzellikler karşısında inkar etmek olanaksız Allahın yüce varlığının hiç kuşkusuz yarattıklarıdır. Meleklerden onlardandır.

    YanıtlaSil
  2. melekler insanoğlunun her zaman hizmeti için yaradılmış ve insanlara iyiyi ve doğruyu ya da kötüyü yazanması için görevlendirilmişlerdir

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.