-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » Kıble Yönümüzü Nasıl Buluruz?

ads
ads
Namazın kıble cihetine doğru kılınması gerekmektedir. Dolayısıyla kıble yönünün doğru tespiti namazın sıhhati açısından büyük önem taşımaktadır. Kıble Yönü gibi çalışmalar yardımıyla kıble yönünüzü tespit edebilirsiniz. Fakat böylesine mühim bir konuyu sizler için derinlemesine irdeleyerek konuya açıklık getirmeye çalışacağız:

Evvela kıble nedir? Kıble, yön veya yönelme manalarına gelen bir terimdir. İslami açıdan ise namazın kılınacağı Mekke şehrindeki Kâbe yönünü ifade etmek üzere kullanılır. İstikbal-i kıble namazın şartlarından olup farzdır. Bu farzın yerine getirilmesi namazın sıhhati açısından önemlidir. Kâbeyi görenler namazlarını doğrudan Kâbenin kendisine doğru kılar. Kâbeyi görme imkanı olmayan veya Mescid-i Haram'dan uzak bir belde veya ülkede yaşayanların Kâbe istikametine yönelmesi namazın farzlarındandır. Uzaklardan Kâbe cihetine yöneliş ancak yaklaşık olarak gerçekleşebilir. Diyanet İşleri Başkanlığı Kâbe'nin bulunduğu noktadan 45 derece sağa veya sola sapmaların kıbleden sapma sayılmayacağını belirtmiştir.

Bu ön açıklamadan sonra gelelim kıble yönünün nasıl bulunacağı hususuna.. Kıble yönünü bulmak için çeşitli araç ve yöntemlerden istifade edilmektedir. Bunların başında geçmişten günümüze kullanılan en önemli araç pusuladır. Pusula ile yön tayininde bulunabildiğiniz gibi bulunduğunuz yerin kıble açısını biliyorsanız kıble yönünü de bulmak üzere kullanmanız mümkündür. Kıble bulma pusulası ise son zamanlarda ortaya çıkan farklı bir yöntemdir. Kıble bulma pusulası direkt olarak kıble cihetini göstermektedir. Fakat içerisinde bir takım şüpheler hasıl olanlar için ikinci bir yöntemi sizlere önerebiliriz. Bu yöntem pratik olmasının yanı sıra doğru sonuca ulaşma noktasında kullanılabilecek en geçerli yöntemlerden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Kıble Saati olarak isimlendirdiğimiz bu yöntemde namaz cetvelli takvimlerde bulunduğunuz yerleşim birimine ait Kıble Saati sütunundaki vakitte yönünüzü güneşe doğru dönecek olursanız kıble cihetine yönelmiş olacaksınız. Bakın bu kadar basit bir işlem ile kıble yönünüzü bulmuş oluyorsunuz. Kıble saati vaktinde yüzünüzü güneşe döndüğünüzde aynı zamanda kıble cihetine yönelmiş olacaksınız.

Kıble Yönümüzü Nasıl Buluruz?


Kıble Ne Tarafta sorusunu soranlar için verilebilecek bir diğer kıble bulma yöntemi ise Google Haritalar ile kıble cihetinin belirlenmesi diyebiliriz. Son dönemlerde kıble yönünü pratik şekilde bulmak isteyenler için geliştirilmiş bu yöntemde Google Maps üzerinden kıble yönü çizginizi hızlı ve pratik şekilde alabilmektesiniz. Ev veya işyeri adresiniz üzerinden evinizin çatısına kadar inerek kıble yönünüzü çok rahat bulabilmektesiniz. Pusula ile kıble yönümü bulurum diyenler içinde ayrıca kıble açısı verilmektedir. Bu teknoloji ile kıble yönünüzü belirlemek isterseniz www.kiblebulma.com adresini kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Yüzünüz ve gönlünüzün Kâbe cihetine dönmesi temennisiyle...

Yazan: sari_simsek

Bu konumuzda iF ziyaretçileri için güzel bir makale hazırladık. Namaz kılanlar için en önemli olan unsurlardan biri de kıble yönüdür. Namaz kılarken kıbleye dönmemiz gereklidir. Bu konuda yer alan bağlantılarda ve konu içinde kıbleyi nasıl bulacağınız belirtilmiştir. Değerli ve faydalı olacak siteleri sizlere sunmaya devam edeceğiz.

Bir önceki konumuzda "Namaz duaları ve sureleri" hakkında bilgilere ulaşabiirsiniz.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

6 yorum:

  1. Kıble yönü gerçekten çok önemli, adeta ibadet için olmazsa olmaz çok güzel bir paylaşım.

    YanıtlaSil
  2. kıble yönü her müslümanın kıldığı namaz için gerekli olduğunu bunun için pek çok aracların bulunduğunu bir kez daha öğrendik.

    YanıtlaSil
  3. Yeni bir eve taşındığımızda veya başka bir şehre gittiğimizde en çok ihtiyaç duyduğumuz durumlar biri kıblemizi bulmaktır. Teşekkürle bilgiler için.

    YanıtlaSil
  4. kıbleyi bulmak çok önemli bu konu faydalı bilgiler içeriyor.

    YanıtlaSil
  5. Güzel bir uygulama olmuş birkaç yerde deneyip sonucu görmek lazım.

    YanıtlaSil
  6. Bilgilendirici makaleniz için teşekkür ediyorum, ülkemizin konumuna göre pusuladan 140-190* arasında.

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.