-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » Cemal Süreya Kimdir? Cemal Süreya sözleri

ads
ads
Edebiyat tarihimizde Cemal Süreya'nın babasının sürgün edildiği ve gerçek adının da Cemal Süreya olmadığı bilinmektedir. Asıl adı Cemalettin Seber olan Cemal Süreya'nın bir de adındaki "y" hikayesi birçok kişi tarafından dillere destan bir hikayeye dönüşmüştür. Kendi anlatımına göre Cemal Süreya o yıllarda hafızasına çok güvenen biridir ve bir numara bilmek üzerine arkadaşıyla bahse girer. Eğer bilemezse adından bir harfi atacağını söyler. Bahsin sonucunda Cemal Süreya kaybeder ve adında iki adet "y" harfi bulunan Süreya, bunlardan birini atmaya karar verir. Çünkü biri fazla gelmiştir.

Erzincan doğumlu olan yazar 1931 yılında açmıştır gözlerini dünyaya. Gözlerini dünyaya açtıktan kısa bir süre sonra da (1938) aile köyden sürgün edilir ve Bilecik'te yaşamaya başlamasıyla birlikte artık başka bir şehre de giriş yapamamaktadır. Çünkü bu da o dönem yasaklanmıştır Süreya ailesine. Bundan kısa bir süre sonra annesi olan Gülbeyaz Hanım'ın vefatı kalbinde derin bir yara bırakmıştır ve o artık hem annesiz hem sürgündür. Bütün bunların üzerine hayata küsmeyen Cemal Süreya İstanbul'a gönderilir ve yıl 1942 olduğunda tekrar Bilecik'e gitmek durumunda kalır. Yaşadığı bunca sıkıntıya bir de babasının başka bir kadınla evlenmesi eklenir ve Cemal Süreya'nın bu evlilikten memnun olmadığı bilinmektedir.

Cemal Süreya Kimdir? Cemal Süreya sözleri


İlk eşi ile ortaokulda tanışmıştır. Ortaokulda tanıştığı bu kadının adı Seniha Nemli'dir. Daha sonra Haydar Paşa Lisesi'nde yatılı olarak okumaya başlar ve bundan sonraki hayatında üvey annesinin bir olay neticesinde evden ayrılır. Cemal Süreya artık üvey annesini de kaybetmiştir fakat hayata yine de küsmez ve babası başka bir kadınla evlenir. O ise bu sırada Ankara Üniversite'sinde hem İktisat ve Maliye programlarını okumaya başlar. Yıl 1957'de babasını kaybetmesi üzerine onun için bazı şeyler değişmiştir ve ortaokuldan beri yazın hayatına merak salan Cemal Süreya bunca yıl boyunca şiirler yazmış, kendini geliştirmiştir.

1931 yılında Pülümür köyünde doğan Cemal Süreya , dünya ile ilişkisini 9 Ocak 1990'da kesmiştir.

Cemal süreya sözleri

En güzel cemal süreya sözlerini sizler için derledik topladık.Bunların arasında başka şairlere ait olan sözler de olabilir fakat elimizden geldiğince Cemal süreya sözlerine yer verdik.Umarım bu sözler hoşunuza gider.



— Elimde olsa bir yasa çıkartırdım; Sevgiler ertelenmeden, geciktirilmeden söylenecektir.
— En az benimki kadar annemin de ahı tutar sana. Burnumdan getirdiğin süt, onun sonuçta.
— Gölgene bak, beni anlamak istiyorsan; O kadar yakın, ama sana asla dokunamayan.
— Konuşabilmek ile konuşmayı bilmek arasında büyük bir fark vardır. Mesela çoğu insan ikincisini bilmez.
— Kuşlar toplanmış göçüyorlar; keşke yalnız bunun için sevseydim seni..
— Düşenin dostu olmaz derler kimileri. Sanki ayakta olanın dostu çokmuş gibi.
— Git diyorsun da olmuyor işte git demekle, her şeye rağmen gidemiyor insan. Ben
— Okyanusta ölmez de insan, gider bir kaşık ”sevda” da boğulur
— Önce sevdiğiniz terk eder sizi,ardından uykunuz.Sonra ne sevdiğiniz geri gelir ne de uykunuz
— Biliyorsun, ben hangi şehirdeysem yalnızlığın başkenti orası. Ve yine sevgili çocuk, biliyorsun, kişi tutkularıyla yalnızlığını adlandırıyor o kadar
— Hayat benimse eğer kimse karışamaz ve biliyorum ki herkesle dost olunmaz. Aşka gelince bir kere sevdim işte, bir daha işim olmaz
— Neden yorgunsun sorusuna cevap aramaktan, ‘Ve bunu sormasınlar diye gülümsemekten yoruldum
— Annesinden dayak yediği halde, yine ‘Anne’ diye ağlayan bir çocuktur aşk
— Mutlu olmanın yolunu, karşıdakini mutlu etmek sanıyorduk. Yanıldık! Çünkü ne kadar mutlu ettiysek, o kadar yalnız kaldık
— Kimseyi suçlama, Suçlanacak biri varsa o da sensin. Sonuçta o sana küçük bir umut verdi, Sen ise ona herşeyini verdin.
— Annem gözyaşları için ekmek kırıntısı gibi değerlidir derdi. Üstüne basıp geçenlerin çarpılışını görmek için bekliyorum seni


ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

7 yorum:

  1. Ayşe Kazancı26 Eylül 2017 06:34

    Cemal Süreya'nın kalitesini tartışacak değilim. Fakat onun olmayan sözleri bile onun gibi gösterip anlamlı anlamsız yerlerde kullanmaları hoşuma gitmiyor.

    YanıtlaSil
  2. Cemal Süreyya ile ilgili ödevime çok fazla yardımcı oldu, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Cemal Süreya'nın mısralarını okumak ayrı bir keyif. kitaplığınızda mutlaka bulunmalı

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel sözleri var eminim okuyan arkadaşlarında hoşuna gidecektir. Bende "Bir Kirlangicin Daha Var" isimli kitabı var tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  5. Cemal Süreya türk edebiyat tarihinin yapı taşlarından birisi bence.

    YanıtlaSil
  6. şiir sevmem ama cemal süreyyayı bilirim kendisi önemli bir Türk şair edebiyatımız için

    YanıtlaSil
  7. Genel olarak bakarsak açıp ta bir şiir kitabı okumuşluğum yoktur ama bu Cemal Süreya'yı tanımadığım şiirlerini bilmediğim anlamına gelmiyor. Sosyal medya sayesinde tanıdığım saygıdeğer bir şairdir kendisi

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.