-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » Adet döngüsü neden düzensiz olur

ads
ads
Kadınlarda adet düzensizliklerini, çocukluk, ergenlik, doğurganlık, menopoz öncesi ve menopoz  dönemlerine ayırarak incelemek gerekmektedir. Doktorlara göre adet sürecinin en ideal olan süresi 28 gündür Ve yine 21-35 gün arasında adet görme de normaldir. Fakat adet görülme sıklığı  21 günden daha kısa oluyorsa buna polimenore denilmektedir.
Adet döngüsü neden düzensiz olur

Kadın düzenli aralıklarla adet gördüğü halde birden kanamaların arasının sıklaşması bunun bir ara kanama olabileceği düşüncesini akla getirir.

Adet süresinin 34 günden fazla olmasına da oligomenore denilmektedir. Bu duruma da daha çok doğurganlık çağında rastlanır.

Bir kadının adet kanamaları 35 günden fazla ve 21 günden az sürüyorsa, 8 günden daha fazla kanama görülüyorsa ve 3 pedden fazla kullanılıyorsa bir sıkıntının varlığı düşünülebilir.

Kanamalarda dikkat edilmesi gereken bir husus da adet kanının pıhtılı olmaması gerektiği hususudur.
Adet düzensizlerinin en başta gelen sebeplerinden biri de kanama miktarının çok olması ve diğer günlere göre daha uzun sürmesidir.

Eğer bir genç kız 15 yaşına geldiği halde adet kanaması görmüyorsa bir problem olabileceği düşüncesiyle muhakkak bir doktora başvurmak zorundadır.

Kadın üreme organında meydana gelen organik ve hormonel sebeplerden dolayı da adet düzensizlikleri görülebilir. Üreme organındaki organik değişikliklere örnek olarak tümörü verebiliriz. Yine rahim duvarının kalınlaşması, rahim zarındaki polipler yada spiraller adet düzensizliklerine sebep olabilir. Adet migreni adlı yazıya geçiş yapmak için tıklayınız.

Ayrıca yumurtalıklardaki hormonel bozukluk, troid bezlerindeki hormonlardaki bozukluk daha çok adette geçikme olarak kendini göstermektedir

Doğum kontrol ilaçları ya da spiraller de adet düzensizliklerine sebep olabilir. 

Doğum kontrol haplarından ya da spiral kullanımından kaynaklanan düzensizlik varsa bir müddet bunlar terk edilmeli. Düzelme olduğunda tekrar kullanıma geçilebilir. Fakat kullanımdan sonra adet kanamalarındaki düzensizliğin tekrar başladığı görülürse ikisinin de kullanımını terk etmek gerekir. Hemen 2017 heyet raporu adlı konuya geçiş yapabilirsiniz.


Doktor Erhan Yavuz tarafından yazılmıştır.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

6 yorum:

  1. güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  2. Basta stres adet duzensizligine olumsuz etki yapiyor. Her seyin basindan bu stres cikiyor

    YanıtlaSil
  3. yoğun stres altında olduğum zamanlarda adet döngüsünde değişmeler oluyor. bazen 5 gün erkene bile geliyor. kestiremiyorum

    YanıtlaSil
  4. Eşimin benzer bir probleminde hamile olabileceğine bağlayıp çok sevinmiştim ama aslında bir problemmiş :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. genellikle stresli olduğum zamanlarda bu dongu sasıyor. herseyin kaynağı bu stres.

      Sil
  5. finallerim başladığı zaman bu döngüm alt üst oluyor. stres gerçekten çok etkili.

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.