-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads

ads
ads
deprem fobisi

Çocuklarda Deprem Fobisi ve Kurtulma Yöntemleri Hakkında:


Deprem en kötü doğal felaketlerden biridir. En son 99 depremi ile sarsılmıştık ve bundan dolayı artık insanlarda deprem korkusu (fobisi) oluşmuş durumda. Büyüklerde olduğu kadar bu durum çocuklarda da vardır. Özellikle çocuklarda deprem korkusu daha çok belirginlik göstermektedir.

17 Ağustos 199 depremi sonrası yaklaşık 17 - 18 bin kişinin yaşamanı kaybettiğini hepimiz bilmekteyiz ve acısı hala dün gibi. Bu büyük depremin ardından deprem fobisi hemen hemen her insanda oluştu. Depreme engel olmak mümkün değildir ancak can kayıpları yaşanmaması için sağlam ve dayanıklı binalar yapılması gerekmektedir. Bu şekilde yüksek şiddetli depremlerde dahi can kaybına neden olacak bir durum gerçekleşmez.

Deprem Fobisi Nedir?


Özellikle 17 Ağustos Marmara depreminden sonra kişilerde oluşan, acaba bir daha olacak mı? deprem olsa ne olur? her an olabilir mi? gibi düşüncelerin geneline deprem fobisi denir. Yani insanı kaygıya sürükleyen olumsuz düşünceleri beyninde üreten aklından zaman zaman geçirmek anlamına da gelir. Daha net açıklamak gerekirse, korku ve endişedir.

Deprem Fobisinden Kurtulmak İçin Neler Yapılmalı?


İlk olarak yukarıda ki saydığımız belirtiler sizde varsa deprem fobisi vardır demektir. Deprem korkusunu yenmek için bir kaç öneri yeterli gelecektir.

* Korkularınızın üstüne inadına gitmeniz lazım. Örneğin: karanlık bir yerde uyumaktan korkan biriyseniz ışıkları kapatarak inat ederek karanlık ortamda uyuyun ve korkunuzu yendiğinizi zamanla göreceksiniz.

* Deprem olacak endişesi ile kapıları açık bırakmak gibi tutumlarınız varsa bu uygulamalardan uzaklaşmalı ve kötü düşüncelerin de üstüne gitmeniz gerekir.

* Deprem korkularınızı tanıdıklarınızla paylaşmanız sizin rahatlamanızı sağlayacaktır. (dertler paylaştıkça azalır gibi)

* Eğer fobiniz ileri düzeyde ise psikolojik destek almaktan çekinmeyiniz.


Ebeveynlerin Çocukların Deprem Fobisini Yenmesi için Neler Yapmalı?


Anne ve babalarda deprem fobisi olduğunu düşünürsek bu tutumları çocukları da etkileyerek çocuklarını da fobili hale getirebiliyorlar. Çocuklar güvende olduklarını hissetmeleri lazım. Burada en büyük görev ebeveynlere düşmekte, kendileri ne kadar sakin ve korkusuz olurlarsa çocuklarda o derece rahat ve huzurlu olacaklardır.

Çocuklar büyükleri her zaman örnek alır. Bu gibi deprem fobisi olan bireyler öncelikle çocuklarına yansıtmamalı ve fobisini yenerek iyi bir örnek görünüm sergilemelidirler.

Bir önceki konumuz  Hızlı kilo vermek istiyorsanız bu diyetler size göre  öneriler sunan yararlı makalemizi okumanızı önermekteyiz.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

8 yorum:

  1. Deprem fobisi gerçekten çok kötü birşey :(

    YanıtlaSil
  2. Deprem fobisindenziya de bende biraz farklı bir durum var. ara sıra sanki deprem oluyor gibi hissediyorum. Böyle sallanıyor gibi ama baş dönmesi falan değil yani.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende deprem yasadiktan sonra uzun bir sure sanki surekli deprem olacakmis gibi hissederdim. Ama gecti zamanla

      Sil
  3. 99 depremini yasamis biri olarak deprem fobisinj anlayabiliyorum. Surekli deprem olacakmis hissiyel yasiyosunuz

    YanıtlaSil
  4. Ben de durduk yere sallanıyor gibi oluyorum zaman zaman. Bu da deprem fobisi midir?

    YanıtlaSil
  5. Depremle yaşayan bir ülke olarak çok sayıda insanda bu hastalığın olması mümkün. Haliyle korkuyor insanlar.

    YanıtlaSil
  6. Ben depremden çok korkarım. Birde istanbuldayım heran deprem olcak gibi hissediyorum.

    YanıtlaSil
  7. 17 Ağustos 1999 depremini hala hatırlıyorum çok kötüydü inşallah öyle bir facia yaşamayız tekrar.

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.