-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » » » Anne Hakkı Nedir?

ads
ads
Anne  hakkı her yönüyle çok önemlidir. Özellikle İslam'i olarak çok önem arz etmektedir. Annemizin  hakkını ne yapsak zaten ödeyemeyiz. Ödeyebilirim diyenler belki olabilir ama asla ödenemez. Annelik duygusu çok farklı bir duygu olduğunu az çok biliriz her ne kadar bilmesek bile.  Bu duygu sadece insanlarda değil diğer canlılarda da aynıdır. 

Bizleri gerçek anlamda karşılıksız olarak seven tek kişi anne ve babadır. Özellikle annedir. Ondan gayrısı yalandır. Aşk, meşk bunlar hepsi hikaye ve sonuçta bir karşılık var. Ne kadar da tek taraflı olsa bile karşılık olabiliyor belki beni sever düşüncesi ile. Her neyse biz  annelerimiz hakkında yazmaya devam edelim. 


Anne Hakkı Nedir


Anne hakkı ödenmez ancak annenin rızasını kazanmak aslında çok kolay.  En güzeli nedir biliyor musunuz? Anneniz ne derse yapın ne yapmayın derse yapmayın yani söz dinleyin asi olmayın. Ve bu şekilde rızasını da kazanmış olursunuz. Tabi İslami konuda, namaz kılma, oruç tutma gibi sözler dinlenmez bunlar hariçtir. 

Ana sözü dinleyen büyük nimetlere kavuşur. Veysel Karanî hazretleri annesinin sözünü dinledi ancak sahabe olma şerefine nail olmadı. Bu aslında başlı başına bize bir örnek teşkil ediyor. Anne sözünün ne kadar önemli olduğu. Belki sahabe olamadı ama Kainat Efendisi Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi vesellem) hediye olarak hırkasını gönderdi. Düşünün bu ne büyük şeref, ne güzel bir şey. Ve halen ülkemizde  fatih yakınlarında bu hırka hırka-i şerif camisinde ziyaret edilmektedir. Ve ne kadar zaman geçmesine  rağmen halen dün ki gibi yep yeni. Çünkü Peygamberimizin (a.s.v) dokunduğu ve vücuduna değdiği bir şey zarar görmez ve haşere vs bunu kemirerek  eskitemez. Ve o gün ki gibi sanki Peygamberimizin (s.a.v.) kokusu duruyor hissedenler var hissetmeyenler var. Bu duruma göre değişir tabi. 

Anne sözü dinlemek insana Peygamber hırkası giydirir derler ya işte o söz buradan gelmektedir. Ne olursa olsun iyi şeylerde annemizin sözünü dinlememiz gerekir. İster size mantıklı gelsin ister mantıksız gelsin gene dinlemeniz ve gönlünü hoş etmeniz lazım. Yaşlandıklarında onları huzur evlerine göndermek yerine kendiniz bakarak büyük sevaplar ve bu netice ile de cenneti kazanmayı arzu edin. Ne mutlu annesi yaşlanıp da ona bakan yiğit evlatlara. Birçok kişi annelerine ve babalarına bakmadıklarından yani açıkça söylemek gerekirse hayırlı evlat olup onların rızasını almadıklarından birçok anne ve baba  huzur evlerinde hayatlarını sürdürmekte tabi bunların arasında istisnalar da vardır.

Bu konumuza çok güzel örnek olarak bir kıssa:

İmam-ı Azam Ebu Hanife (rahmetullahi aleyh), annesinin hatırına çok riayet ederdi. Hatta annesi şüpheye düştüğü bir meseleyle ilgili İmam-ı Azam'ın verdiği cevapla yetinmez, vaazlarıyla meşhur Ömer b. Zerr'in mecslisine  gidilerek ondan cevabın öğrenilmesini isterdi. O zaman İmam-ı Azam, hemen annesini bir eşeğe bindirip beraberinde onun yanına götürürdü.

İmam-ı Azam (rahmetullahi aleyh), vaize meselenin cevabını sorardı. Vaiz de, "Ey imam, sizin böyle şeyleri bize sormanızın manası yoktur" diye şaşırınca İmam- Azam hazretleri, "Annemin emri üzere sormaya mecbur oluyorum" derdi. Bunun üzerine Ömer b. Zer, "Öyleyse doğru cevap ne ise söyleyin de ben size onu bildireyim" der ve onun anlattığı şekilde cevabı söylerdi. O da annesine gelerek, 'İbn zer dediğiniz zat da benim gibi cevap veriyor. Artık kalbin müsterih olsun anneciğim' derdi.

Koskoca İmam-ı Azam Hazretlerinin bilmediğini o dönemde bilecek kişi  yok gibiydi ama buna rağmen  büyük imam o kadar bilgi sahibi olmasına rağmen ben en iyisini biliyorum gitmeye gerek yok bana inan ne gerek var o kadar yol gitmeye diyebilirdi. Ama Büyük imam İmam-ı Azam hazretleri de anne hatırının ne kadar önemli olduğunu bildiği için ve çok iyi bildiği için annesinin rızasını kazanmaya gayret gösteriyordu. Görüldüğü gibi sadece bu örnek bu konuyu tastamam özetlemeye yeter nitelikte. O sebeple fazla söze lüzum yok. 

"Sohbet vardır keskin bir kılıca benzer; bostanı, ekini kıs gibi kesip biçer. Sohbet vardır, ilkbahar gibidir. Her tarafı yapar sayısız meyveler verir." (Hz. Mevlana)

Bir önceki konumuzda "Portakal Yağı Nedir? Faydaları Neler?" portakal yağı hakkında çok geniş ve detaylı bilgi içeren yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

5 yorum:

  1. anne hakkı hic bir zaman odenemeyecek bir haktır. ne yapsak ne etsek bizleri doğurup yemeyip yediren besleyen annelerimiziin hakkını odeyemeyız

    YanıtlaSil
  2. bizim yıllar boyunca kahrımızı çeken bir varlık olarak annelerimizin hakkını ödeyemeyiz Allah bilir ama bence annelerin yeri cennettir..

    YanıtlaSil
  3. Anne hakki odenemez. Katiliyorum.allah annelerimizi basimizdan eksik etmesin

    YanıtlaSil
  4. cennet annelerin ayakları altındadır demiş kainat Peygamberimiz..daha başka söze gerek mi var

    YanıtlaSil
  5. bende bir anne olarak belirtmeliyim ki gerçekten annelik dünyanın en meşakkatli ve bir okdar da zevkli görevi

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.