-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads

ads
ads
Kaylule halk arasında;şekerleme yapmak, kestirmek, birazcık uyumak veya dinlenmek,  bir gölgede veya çayırda bir müddet uyumak yahut dinlenmek anlamına gelir.

Saadet asrında kaylule sözüne çok çok denk geliriz. Hz. Muhammed (s.a.v) kaylule yapardı ve bu sünnettir. Sahabeler de aynı şekilde  Peygamberimiz (s.a.v.)'e uyarlardı. 

Buhari'de yer alan bir Hadis-i Şerifte:

"Rasulüllah (s.a.v) bir gün kızı Hz. Fatıma (r.anha)'nın evine geldi. Hz. Ali (r.a)'i evde bulamadı. Fatıma'ya: "Amcam oğlu Ali nerede? " diye sordu. Fatıma. "Aramızda bir şey geçti, birbirimize darıldık, o da gündüz uykusu (kaylule)nu benim yanımda uyumadı" cevabını verdi. Rasulüllah (s.a.v), adamın birine; "Bak bakalım nerededir?" buyurdu. Adam gidip geldi ve: "Ya Rasulallah! Mescitte uyuyor" dedi. Rasulüllah (a.s.v) mescide gitti, onun, yan tarafına yatmış ve ridasının bir yanından sıyrılmış olduğunu, vücudunun da toprağa bulanmış olduğunu gördü. Mübarek eliyle vücudundan toprağı silerken; "Kalk eba turab, kalk eba türab! (toprak babası)" diye seslendi." (Buhari, Salat, 58) 

Kaylule Nedir, Ne Demektir?


Peygamberimiz  Hazreti Muhammed  (a.s.v) ve Ashabı Arabistan'ın oldukça  fazla sıcaklarından etkilenmemek ve geceleri de ibadet yapabilmeleri için güç toplamak yani dinç kalmak amaçlı kaylule yaptıkları olurdu.  Tabi  bu dinlenme durumu önemli herhangi bir işleri olmadığı zamanlarda yaparlardı. 

Ve günümüzde de aslında kaylulenin ne kadar önemli olduğu ve tıbben faydaları da ortaya çıkmıştır. 


Kaylule Ne Zaman Yapılır?

Kaylule gün ortasında yapılır. Yani genel açıklamasıda zaten gün ortasında uyumak ve uyuklamak anlamını  taşıdığı gibi gündüz istirahati de denilmektedir. Peki kaylûle ne zaman yapılmalıdır.

Kaylule zamanı iki görüştedir. Bazıları öğle namazından önce yapılması gerektiğini savunurken bazı alimler ise  öğle namazından sonra yapılması gerektiğini savunurlar. Tabi  normal olan  öğle vaktinde yapmaktır. İlim öğrenen kimseler öğlen vaktinin herhangi bir zamanında kaylûle yapmaları kendilerine çok iyi gelecektir. Yukarıda belirttiğimiz gibi  tıbben de oldukça  faydaları olduğu  ortaya çıkmıştır. Kaylule ortalama ne kadar olmalıdır. Yani gündüz istirahati kaç dakika olmalı? 45 dakika ile  1 saat olmalıdır. Bu zamanı geçmemek en doğrusudur. 

Aşağıdaki hadis-i şerif kaylûle hakkında geniş bilgi vermektedir ve zamanı hakkında da. 

Sehl Bin Yesâr (radıyallahu anh)'dan rivayet edildiğine göre kendisi şöyle buyurmuştur:

Bizler Peygamber  (aleyhissalâtü vesselam) zamanında öğle yemeğini Cuma namazından sonra yer ve yine kaylûleyi cumadan sonra yapardık.” (Buhari, Müslim)

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

4 yorum:

  1. kaylule sağlık açısındanda birçok faydası olan bir dinlenme şeklidir

    YanıtlaSil
  2. öğle uykusu anlamına gelir ve sağlık için çok faydalıdır önerilir

    YanıtlaSil
  3. öenmli insanlar kesinlikle yapar kayyuleyi bu sayede insan dinç oluyor

    YanıtlaSil
  4. günümüzdeki başarılı insanlara baktığınızda çoğunun öğle uykusu yaptığını görürsünüz.çok faydalı bir şey.

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.