-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » EDİMİN İFASINA FESAT KARIŞTIRMA

ads
ads
Edimin ifasına fesat karıştırma Türk Ceza  Kanunu’nun da bir suç olarak belirtilmiştir. Bu suç, Türk Ceza Kanunu 236.maddesinde düzenlenmiştir. 4734 ve 4735 Sayılı Kanunlar ile ihaleler, sözleşmeler ve bu sözleşmelerde uyulması gereken usul ve esaslar belirtilmiştir. Belirtilen bu usul ve esaslara uygun hareket sergilemeyen kamu  görevlileri ve diğer sorumlu olan kişilerin, taraflara uygulanacak cezai yaptırımlar düzenlenmiştir. Aynı zamanda ihaleye fesat karıştırma suçu ve edimin ifasına fesat karıştırma suçu 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nda kamu harcamaları ile ilgili suçlar olarak baştan düzenlenip belirtilmiştir.

EDİMİN İFASINA FESAT KARIŞTIRMA


Edimin ifasına fesat karıştırma suçu, ihalede hile, çıkar sağlama,anlaşma, irtikap, rüşvet kullanmak suretiyle ilgili ve yahut başka yollara başvurarak sözleşmeye ilişkin uygulanan ve uygulanacak işlemlere fesat karıştırmak ve ya bu suça teşebbüs etmeye çalışmak dahi bu suçun olmasına yeterlidir. Sözleşme konusuyla alakalı olarak sözleşmeye ilişkin sahte belge hazırlamak ve ya bunun teşebbüsünde bulunmak bu suçun oluşmasını sağlar. Yapılan sözleşmede belirtilen kurallara uymamak ve ya işin yapılmasında kullanılan malzemeden kısmak, fen ve sanat kurallarına aykırı  olarak işi yapmak,  eksik ve ya kusurlu, hasarlı üretim yapmak da bu suçu oluşturan etkenlerdir.

Sözleşmede belirtilen, karşılıklı olarak anlaşılan taahhüdü, sözleri yerine getirme işlemini gerçekleştirirken, mevcut idareye zarar vermek ve ya vermeye çalışmak da edimin ifasına fesat karıştırma suçunu oluşturur. Sözleşmeyle ilgili var olan bilgi ve deneyimini, idarenin zararına kullanmak ve ya kullanma teşebbüsünde bulunmak da edimin ifasına fesat karıştırma suçunu oluşturan etkenlerdendir. Bazı sebepler dışında, ihale dökümanına ve ve sözleşme şartlarına uygun olmaması halinde de bu suç oluşabilir.

İhale süresince malın ihale kararında belirtilen miktardan eksik ve ya kusurlu olarak teslim edilmesi halinde bu suç oluşur. İhale tarafları arasında sözleşme imzalandıktan sonra, sözleşmede belirtilen sürede edimin ifasını gerçekleştirmek zorunludur. Eğer ki, sözleşmede kanunda belirtilen edimin ifa süresiyle alakalı olarak ekstra bir değişiklik ve ya uzatma yapılmamışsa edimin o tarihte yapılması ifası zorunludur. Eğer ki bu belirtilen sürede teslim edilmezse, kanunda belirlenen hükümlerce bu edimin ifasının zamanında olmamasının oluşturduğu zararlar karşı taraftan istenilebilir. Aksi takdirde, edimin ihale kararında ve ya aralarında yaptıkları sözleşmede belirtilen sürede edimin ifası gerçekleşmemiş  ve süresinde gerçekleşmiş gibi kabul edilirse bu da edimin ifasına fesat karıştırma suçunu oluşturur.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.