Toplumsal sağlığı tehdit eden psikolojik rahatsızlıklardan biri davranış bozukluklarıdır. Davranış bozukları nelerdir? Davranış bozuklukları kişinin yaşına, toplumsal normlara, ahlak kurallarında veya yasalara uymayan davranışlar göstermesidir.
Davranış bozukluğu olan kişiler saldırganca hareketler sergileyebilirler. Suç işlerler. Şiddet uygulayabilir, hırsızlık yapabilirler. Yalan söylerler. İşledikleri suçları masum insanların üzerine atabilirler. Yaptıkları saldırganca hareketler nedeniyle pişmanlık duymaz, vicdani huzursuzluk hissetmezler.
Davranış bozuklukları sebepleri, genellikle küçük yaşta yaşanan olumsuz durumlarla ilişkilendirilir. Bu durumlar, istismar, cinsel taciz, şiddet, yanlış bakım, çocuğa bakan kişinin sürekli değişmesi, sevgi, bakım ve ilgi eksikliği, aşırı sorumluluk yükleme, terk etme, ebeveyn kaybı gibi durumlardır.
Elbette bu durumları yaşayan kişilerin hepsinde davranış bozuklukları görülmemektedir. Fakat davranış bozukluğu olan kişilerin bu tip bir geçmiş yaşantı deneyimi olduğundan söz edilebilir.
Çocuklarda davranış bozuklukları ve yetişkinlerde davranış bozuklukları, benzerlikler ve farklılıklar gösterebilir. Her iki durumda da saldırgan davranışlar, şiddet, yalan, uyumsuz tavırlar mevcuttur. Çocuklarda davranış bozukluklarının belirgin örnekleri, inatçılık, söz dinlememe, altını ıslatma, yaşıtlarıyla anlaşamama ve oyunlara katılmama, motivasyon eksikliği şeklinde görülebilir.
Yetişkinlerde davranış bozuklukları ise çok daha tehlikeli, toplumsal düzeni tehdit eden hareketlerdir. Çevresindeki insanlara şiddet uygulayabilir, küfür edebilir, uygun olmayacak birçok davranışta bulunabilirler.
Davranış bozuklukları çeşitli kişilik bozuklukları sonucunda da ortaya çıkabilir. Yine unutulmaması gereken en önemli nokta davranış bozukluklarının çocukluk döneminde yaşanan travmatik deneyimlerle ilgili olduğudur. Çocuğun ilk gelişim dönemi onun karakterinin belirlendiği, kişiliğinin oturduğu dönemdir. Ne verilirse onu alır, gördüğünü öğrenir.
Davranış bozuklukları olan kişileri suçlamadan önce onların hasta oldukları bilerek, durum ciddileşmeden tedaviye yönlendirmek gerekir. Çevrenizde ya da ailenizde bu tür davranışlar sergileyen kişiler varsa derhal tedaviye yönlendirmelisiniz.
Davranış bozukluklarının kişinin yalnızca kendisiyle ilgili olmadığını tüm çevresini hatta tanımadığı insanları bile tehdit eden bir durum olduğu unutulmamalı ve ciddiye alınmalıdır. Özellikle çocukluk çağında fark edilerek tedavi edilmesi, önemli sorunların ortaya çıkmadan önlenmesini sağlar.
Davranış bozukları tedavisi için madalyon psikiyatri merkezi uygun bir kurumdur. Ayrıca madalyon klinikte yalnızca bu konuda uzman olan ekip üyeleri bulunmaktadır.
çocuklarda en çok görülen hastalık davranış bozukluğu tedavi edilmezse ilerde çok büyük problemler çıkarır haberiniz olsun...
YanıtlaSil