
Ölüm, insan duymak istemez adını hep kaçar düşünmekten kaçar ve yaşar ölümün hak olduğunu bildiği halde. Evet adı bile korkutur insanı ancak günahkar insanı Allah'ın emrettiği gibi yaşayan ölümden korkmaz sadece kavuşmak ister Allah ( c.c) Ölüm Müslüman için kurtuluştur. İmanı olmayanlar için kahroluş, pişmanlık ve azaptır.
İbret olarak insanlara ölüm yeter. Çokça ölümü hatırlamak lazım ancak ne yazık ki, insanoğlu düşünmek istemez ölümün geleceğini bildiği halde ölümün kapısını çalacağının farkında olduğunu bile bile yokmuş gibi yaşamak. Ölümden kaçış psikolojisinden kurtulamamak.
Ölüm anında; Ölümü meleği Azrail (a.s.) ve yardımcıları ile gelir. Ölecek kişinin ruhunu ayaklarından itibaren alınmaya başlarlar, ruh bedenden çıkmaya çalışırken boğaza gelir ve orada durdurulur. Ve Azrail (a.s.), kişinin ruhunu çıkarıp alır. Azrail (a.s.) yanında iki melek vardır. "Azap Melekleri" ve "Rahmet Melekleri" Ölen kişi Allah'ın emrettiği şekilde bir hayat sürdüyse Hz.Muhammed ( s.a.v.) Peygamberimizi örnek alarak hayatını sürdürdü ise, rahmet melekleri, kişi Allah'ın emrettiği gibi yaşamadıysa hayatını günahkar isyankar olarak bedbaht olarak geçirdiyse azap melekleri yanına gelir. Rahmet melekleri, kulun ruhunu alır yükseklere çıkarır misk kokulu halde, azap melekleri, kulun ruhunu aşağı doğru indirerek azap o kişi için, saadet hayatı da o kul için başlamış bulunuyor.
Ölüm anındaki acı; Bir çok sahih hadislerde bildirildiği üzere, ölüm anında acı var. Koma hali, ancak ölen bir kişinin çırpınmadığı bilinmektedir. Akıllara gelen sorular: Madem ölen kişi ölüm acısı ile ruhu bedeninden çıkıyor ve tarifi imkansız acı ile neden çırpınmıyor? Ölüm anında Azrail (a.s.)'ın yardımcıları ölüm döşeğindeki kişiyi sımsıkı tutarlar ve hareket edemez hale gelir. Kişi mümin ise, ölüm anındaki acı, o kişi için son çektiği acı, mümin değilse yaşadığı ilk acı olarak nitelendirilmiştir.
Ölen kişi, yeni hayatında "Cennetlik" mi? yada "Cehennemlik" mi? olduğunu görür. Kabri ya Cennet bahçelerinden bir bahçe, yada Cehennem çukurlarından bir çukurdur.
Hiç yorum yok: