
Google ve SSL Algoritması detayları
Yep yeni bir değişiklik yapan Google artık SSL (HTTPS şifreleme ) kullanım zorunluluğu getirdi. Bu ne demek oluyor kısaca açıklayalım:
SSL Sertifikası Nedir?
SSL anlamı terim olarak Secure Socket Layer kelimelerinden kısaltmadır. Secure = Güvenli , Socket = Soket ve Layer = Katman manalarında kullandılmaktadır. Türkçe veya İngilizce olarak açılımını bilmekteyiz.
SSL birbiri ile nasıl iletişim içinde olacağını protokol olarak bilenmekte olan iki uygulama arasında güvenli bir iletişim ağı oluşturmaktadır. Bu katmanlar içerisinden geçen veri o zaman için bilinen şifreleme ve geri açma formüllerine göre gizlenerek transfer edilebilme imkanına sahip. Bundan dolayo bahsi geçen iki uygulama arasındaki iletişim güvenli hale gelmektedir.
Yeni algoritma değişikliği ile Google artık güvenli olan sitelere öncelik tanıyacak bu şu demek: SSL sertifikası alan her bir site almayan sitelere göre daha güvenli ve daha üst sıralarda yer alacak. Bu nedenle spam siteler geride kalacak ve daha iyi bir optimizasyon olacaktır. SSL sertifikası alan kişiler almayanlara göre % 10 veya 15 civarı daha etkili gözükecektir.
SSL Sertifikası Almazsanız ne olur?
Yukarıda belirttiğimiz gibi pagerank değeriniz düşebilir veya yükselme oranınız oldukça azalır. Sıralamada gerilerde yer alabilirsiniz. Henüz bu uygulama yeni olduğundan tam olarak ne gibi sonuçlar getirecek bizlerde bilmiyoruz. Zamanla hep beraber göreceğiz.
Google'ın yaptığı orjinal açıklamaya aşağıdaki bağlantıdan göz atabilirsiniz.
http://www.googlewebmastercentral.blogspot.ch/2014/08/https-as-ranking-signal.html
Üyelik girişi veya kullanıcı bilgilerini alan siteler, e-ticaret siteler bunun gibi siteler kesinlikle SSL sertifikası almak zorunda, yapılan açıklamada tam olarak detaylar olmasa da blog veya kullanıcıya odaklı bilgileri almayan sadece yazı veya yararlı bilgiler sunan üye girişi bulunmayan siteler için SSL sertifikası şuan için söz konusu olduğunu düşünmüyoruz. Bundan dolayı bunun için acele etmemenizde fayda vardır.
Bende bir Yazar olarak buna karşıyım. Bugün istemiyor, ama yarın belli değil. Anlaşılan bir SSL sertifikası yazmaya başlamak zorunda kalacağım!
YanıtlaSil