Toplumda en fazla ağızdaki bakterileri öldürücü ve ağrı kesici özelliği bilinen karanfilin içerisinde yer alan yararlı maddeler, birçok sorunlara çözüm oluyor.
Standart Referans Ulusal Besin Veritabanı göre, 100 gram karanfilde bulunan karbonhidrat 65g, protein 6g, toplam lipidler 13g, şeker 2g, enerji 274 kcal ve diyet lifi 33G’dir. Karanfil, mineraller kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, demir, sodyum ve çinko içerir. Karanfilde bulunan vitaminler C vitamini, thiamin, riboflavin, niasin, folat, B6 vitamini, B12 vitamini, A vitamini, E vitamini, D vitamini ve K vitaminidir.

Bazı biyolojik olarak aktif bileşikler, karanfilin faydalarını oluşturur. Bunlardan bazıları şunlardır: flavonoidler, heksan, metilen klorür, etanol, timol, öjenol ve benzen. Karanfilin biyokimyasal antioksidan, hepato-koruyucu, anti-microbia ve anti-inflamatuar özellikleri de dahil olmak üzere çeşitli özellikleri sahip olduğu rapor edilmiştir.
Karanfilin Sağlık Faydaları
Daha iyi Sindirim: Karanfil sindirim enzimlerinin salgılanmasını uyararak sindirimi geliştirir. Karanfil, şişkinlik, mide sinirlilik, dispepsi ve bulantı azaltmak için iyidir. Toz kavrulmuş karanfil sindirim bozukluklarında yardım için bal ile alınabilir.
Antibakteriyel Özellikleri: Çiğnendiğinde insan patojenlerine karşı antibakteriyel özellikleri ortaya çıkar. Karanfil özleri patojenleri öldürmek için yeterince güçlüdür. Karanfil ekstreler yayılır ve belirli bakterilere karşı etkilidir.
Kemo-Önleyici Özellikleri: Karanfil kemo-önleyici ya da anti-kanserojen özellikleri ile tıp camiasının ilgisini üzerine çeker. Testlerde karanfilin erken aşamalarda akciğer kanseri kontrolünde yardımcı olduğunu göstermiştir.
Karaciğer Koruma: Serbest radikallerin, özellikle karaciğer etkilerinden organları korumak için ideal olan yüksek antioksidan miktarını içerir. Karaciğerde antioksidanı düşürürken metabolizmada uzun vadede, serbest radikal üretimini önler ve lipid profili arttırır. Karanfil özleri kendi hepatokoruyucu özellikleri olan etkileri ile mücadelede yardımcı olur.
Diyabet Kontrol: Hastalıklar için kullanılan birçok geleneksel ilaçtan biridir. Diyabet hastalığında da etkilidir. Şeker hastası hastalarda, vücut tarafından üretilen insülin miktarı yeterli değilse ya da insülin hiç üretilmiyorda yardımcı olur. Çalışmalar karanfilden gelen özlerin belirli şekillerde kan şekeri düzeylerini kontrole yardım eden insülini taklit ettiğini ortaya koymuştur.
Kemik Koruma: Karanfil hidro-alkolik ekstreler flavonlar, izoflavon ve flavonoidler gibi öjenol ve türevleri gibi fenolik bileşiklerden oluşur. Bu ekstreler, kemik yoğunluğu ve kemikteki mineral içeriği korumak ile görevlidir. Aynı zamanda osteoporoz, kemik parçalarını çekme mukavemeti arttırılmasında özellikle faydalı olmuştur.
Anti-mutajenik Özellikleri: Mutagenler mutasyonları neden olarak DNA genetik yapısını değiştirmek için bulunmaktadır. Karanfilde bulunan biyokimyasal bileşikler, fenilpropanoidler gibi, anti-mutajenik özelliklere sahiptir. Bu mutajen tedavi hücreleri üzerinde uygulandığında önemli bir oranda mutajenik etkileri kontrol altına alınır.
Ayurveda geliştirilmesi ve bağışıklık sistemini korumada etkili olan bazı bitkilerden biridir. Bitkilerin faydaları zararları için sitemize göz atmayı unutmayınız. Bağışıklık sistemini arttıran karanfil, kurutulmuş çiçek tomurcuğu şeklinde oral yoldan alınabilir. Aşırı duyarlılık geliştirilmesi, beyaz kan hücresi sayımı artırarak bağışıklık sistemini geliştirmeye yardımcı bileşikler içerir. Bunlar dışında karanfil sadece ağzı güzel kokutmak için bile alınabilir. Her gün bir adet karanfil çiğnemek vücudunuza iyi gelecektir.
Sagolun bu güzel paylaşım için karanfil çok yararlı bir bitki çoğu bitki gibi
YanıtlaSilAlican
Yararli bir bilgi tesekkurler.
YanıtlaSilO yüzden lokantalarda karanfil var demek ki ama zaten faydaları duymuştum daha önce
YanıtlaSilAğız kokusunu gidersin diye kullanıyordum. Faydalarını da öğrendiğim iyi oldu
YanıtlaSilBilmediğimiz ne kadar çok faydası varmış
YanıtlaSilDiş ağrısı ve ağız kokusuna birebir iyi geliyor.
YanıtlaSil70 derde deva dedikleri bu olsa gerek.
YanıtlaSilçok faydalı bir bilgi oldu karanfilin bir çok faydasını öğrenmiş olduk
YanıtlaSilDiş ağrısı olduğunda karanfil kullanıyorum. Yazıyı okuyunca birçok duruma faydalı olduğunuda öğrenmiş oldum.
YanıtlaSil