Kahire mısır Müzesi ya da kısa mısır Müzesi, Mısırın başkenti Kahirede kâin ve eski darı uygarlığının en alaylı koleksiyonunu barındıran kazı bilimi müzesidir. Müzenin, önemli bir miktarı gösterimde cereyan etmek üzere, toplam 120.000 sayı eseri bulunmaktadır.
Müzenin tarihi 1835 yılna kadar gider. O tarihte mısır valisi Kavalalı Mehmet Ali ağırbaşlı emektar mısır uygarlığından kalan eserlerin ticaretini yasaklar ve Kahirede mevcut Ezbekiye bahçesinde kâin bayağı bir binada bu yapıtların korunması için istek verir. elan sonra burası Ezbekiye bahçesi müzesi niteleyerek anılacaktır. Mehmet Ali Paşanın ölümünden sonra, 1850 yılını takiben yıprak im ticareti gene başlar.
Mehmet Ali Paşanın halefleri Ezbekiye bahçesinde müterakim olan müzelik eserlerden bazılarını prestijli konuklarına ihsan etmeye başlar. nihayetinde Ezbekiye bahçesindeki müze Kahire Kalesindeki bir binaya taşınır. 1854 yılında Kahire Kalesindeki binaya taşınmış bilcümle eserler mısır Hıdivi Abbas paşa tarafından Avusturya Arşidükü Maximiliana armağan edilir. 1858 yılında, Fransız Mısırbilimci Auguste Mariette tarafından, Said Paşanın da desteği ile, Kahirenin bulak semtinde Nil kıyısında bir çatı yeni müze binası olarak seçilir.
Nihayet 1863 yılında, Hıdiv İsmail paşa döneminde pınar Müzesi açılır. 1878 yılında Bulaktaki baskın baskınından sonra bu müze de hapsedilmek zorunda kalınır. 1886 yılında kaynak Müzesi yeni baştan ama eğreti olarak açılır. 1890 yılında ise müzedeki tam asar Gizadaki Hıdiv İsmail Paşanın sarayına taşınır.Ama müzedeki artifaktların sürekli olarak çoğalış göstermesi hakkında Auguste Mariette ve öbür Mısırbilimciler henüz büyük ve mıhlı bir müze binasının seçilmesi için ısrar ederler.
1897 yılında, Kahiredeki tahrir meydanında, Hıdiv Abbas Hilmi paşa ve kazı bilimci Gaston Masperonun da eşliğinde, bugünkü darı Müzesinin temelleri atılır. takribî 5 yıl süresince yeni müze binasının inşaatı bitirilir. 1902 yılında az ay içinde Giza Müzesindeki bilcümle turfa eserler yeni müze binasına taşınır.
Nihayet 15 son teşrin 1902 tarihinde mısır Müzesinin resmi açılışı yapılır. Auguste Mariette müzenin tamamlanmasından birkaç yıl mukaddema ölmesine rağmen bu müzenin kuruluşunda en fena emeği geçen insan olduğu için müzenin kurucusu olarak akseptans edilir. Müzenin mimarı Fransız mimar Marcel Dourgnon olup müze binası neo-klasik mimari tarzında kurma edilmiştir.
Slider
İlgi Çeken Videolar
Sağlık
Teknoloji
Sinema
Televizyon
Ne Nedir?
En5 Konular
Ads1
19 Eylül 2013
Labels
Eğitim
Televizyon
Sağlık
Video
teknoloji
webmaster
Genel Sağlık
Android
ekonomi
Güzellik
Kadın Sağlığı
Erkek Sağlığı
Aşk - Evlilik
blogger
Turizm
Beslenme ve Diyet
Dekorasyon
Kemal Çerçibaşı
Bilim Felsefesi
wordpress
Bebek ve Çocuk Sağlığı
Yemek Tarifleri
Astronomi
astroloji
Misafir Yazarlar
Haber
Bonzai
Ağız ve Diş Sağlığı
Turkcell
Vodafone
Alexa
Avea
Misafir Yazar ol
Hiç yorum yok: