Paranoya Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır?
Paranoya, Çok abartılı şekilde şüphe, gurur, kuşku ve güvensizlikle ortaya çıkan psikolojik bir rahatsızlıktır. Kişide hezeyanlar oldukça fazla görülür. İnsanlar çevresinde olup bitenleri mantık çerçevesi içerisinde düşünerek, mantıklı biçimde çözümlere ve doğru sonuca ulaşır. Fakat bu düşünce reaksiyonları bozulduğunda paranoya denilen durum ortaya çıkar.Paranoya çeşitli şekillerde sınıflandırılabilir. Örneğin; bazı hastalar gerçek olmayan ancak olabilme ihtimali yüksek düşüncelere dalabilirler. Büyük bir altın madenine sahip olduğunu sanan kişi başkaları tarafından işlerinin altınlarının çalındığını düşünmesi gibi. Burada bazı miktarlarda altın olması durumu olanaktır ancak büyük bir altın madeni olma olasılığı doğru değildir.
Diğer bir paranoya ise olanaksız ve doğru olmayan özelliktir. Örneğin; kişi kendini bir film kahramanı zannedebilir. Ve bu şekilde herkese hükmedebileceğine inanır. Burada düşündüğü kahraman olası değildir ve mantıkla uyuşmaz.
Paranoya çeşitleri arasında aşırı kıskançlık, asillik, megalomanlık, suçluluk gibi çeşitleri insanlarda görülmektedir. Paranoya bu aşamada iki sınıfa ayrılır.
Sistematik olan paranoya
Örneklerde verdiğimiz gibi kişi bu düşünceler üzerinde oldukça ısrarcı olur. Aynı zamanda buna kendi tamamen inanarak, savunmasından hiç vazgeçmez.
Sistematik olmayan paranoya
Sistematik olmayanlarda ise hasta her an değişik düşüncelerle kendini belli eder. Bir öncekini ısrarla savunurken sonrada değişim göstererek farklı farklı şeyleri savunur.
Farklı kanıtlar ortaya sürerek hezeyanları ispatlamaya ısrarla çalışır. Paranoyaklar özellikle zeki kişiler ve yaşlarına, zekâlarına uygun şekilde genel olarak davranamadıkları doğrudur. Küçüklük zamanlarından itibaren kinci, inatçı, geçimsiz, hırçın, sinirli aynı zamanda arkadaşlarıyla iletişim kurmakta zorluk çeken , okul dönemlerinde cezalar almış kişiler olarak görülür. Paranoya hastaları ilaç ve telkin tedavisiyle belli ölçülerde iyi duruma getirilebilmektedir.
Bir önceki yazımızda "Hipertrikoz Nedir , Hipertrikoz Ne Anlama Gelir?" kurt adam sendromu, vücutta aşırı tüylenmenin sebepleri nelerdir? kurt adam sendromuna kimler yakalanır? kurt adam sendromu nedir? Tedavi yöntemleri var mı? detaylı bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.
Hiç yorum yok: