-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » » » » » » Paranoyaklık Nedir? Paranoyak Düşünceler Ne Anlama Gelir?

ads
ads

Paranoya Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Paranoya, Çok abartılı şekilde şüphe, gurur, kuşku ve güvensizlikle ortaya çıkan psikolojik bir rahatsızlıktır.  Kişide hezeyanlar oldukça fazla görülür.  İnsanlar çevresinde olup bitenleri mantık çerçevesi içerisinde düşünerek, mantıklı biçimde çözümlere ve doğru sonuca ulaşır. Fakat bu düşünce reaksiyonları bozulduğunda paranoya denilen durum ortaya çıkar. 


Paranoyaklık Nedir? Paranoyak Düşünceler Ne Anlama Gelir?


Paranoya çeşitli şekillerde sınıflandırılabilir. Örneğin; bazı hastalar gerçek olmayan ancak olabilme ihtimali yüksek düşüncelere dalabilirler.  Büyük bir altın madenine sahip olduğunu sanan kişi başkaları  tarafından işlerinin altınlarının çalındığını düşünmesi gibi.   Burada bazı miktarlarda altın olması durumu olanaktır ancak büyük bir altın madeni olma olasılığı doğru değildir. 

Diğer bir paranoya ise olanaksız ve doğru olmayan özelliktir.  Örneğin; kişi kendini bir film kahramanı zannedebilir.  Ve bu şekilde herkese hükmedebileceğine inanır. Burada düşündüğü kahraman olası değildir ve mantıkla uyuşmaz. 

Paranoya çeşitleri arasında aşırı kıskançlık, asillik, megalomanlık, suçluluk gibi çeşitleri insanlarda görülmektedir.  Paranoya bu aşamada iki sınıfa ayrılır. 


Sistematik olan paranoya


Örneklerde verdiğimiz gibi kişi bu düşünceler üzerinde oldukça ısrarcı olur. Aynı zamanda buna kendi tamamen inanarak, savunmasından hiç vazgeçmez. 


Sistematik olmayan paranoya


Sistematik olmayanlarda ise hasta her an değişik düşüncelerle kendini belli eder. Bir öncekini ısrarla savunurken sonrada değişim göstererek farklı farklı şeyleri savunur. 

Farklı kanıtlar ortaya sürerek hezeyanları ispatlamaya ısrarla çalışır.  Paranoyaklar özellikle  zeki kişiler ve yaşlarına, zekâlarına uygun şekilde genel olarak davranamadıkları doğrudur. Küçüklük zamanlarından itibaren  kinci, inatçı, geçimsiz, hırçın, sinirli  aynı zamanda arkadaşlarıyla iletişim kurmakta zorluk çeken , okul dönemlerinde cezalar almış kişiler olarak görülür. Paranoya hastaları ilaç ve telkin tedavisiyle belli ölçülerde iyi duruma getirilebilmektedir. 

Bir önceki yazımızda "Hipertrikoz Nedir , Hipertrikoz Ne Anlama Gelir?" kurt adam sendromu, vücutta aşırı tüylenmenin sebepleri nelerdir? kurt adam sendromuna kimler yakalanır? kurt adam sendromu nedir? Tedavi yöntemleri var mı? detaylı bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.