Malign Melanom Deri Kanseri Nasıl Hastalıktır?
Çok kötü bir kanser türüdür "Malign Melanom". Genel olarak bu kanser türü kendini deri yüzeyinde belli etmeye başar ve bu yüzden deri üstünde belirmeye başlar. Aynı zamanda göz etrafında ve bağırsaklarda da meydana gelebilmektedir. Azda olsa saç diplerinde, tırnak altlarında nadir olarak da kendini belli eden kanser türüdür Malign Melanom.
Bu hastalığa yakalanan kişi sayısı dünya genelinde 160.000 ve daha fazlası olarak bilinmektedir. Eski zamanlarda bu rahatsızlık çok az kişide meydana gelirken, zamanımızda birçok insanda daha sık oluşmaktadır. Bundan dolayı bu kanser türü çok ciddi derecede kötü durum kazanmaya elverişlidir. İyi olan yönü tüm hastalıklarda olduğu gibi erken teşhis ile tedavi edilebileceği gibi geç teşhis edilmesi neticesinde hayati tehlikelinin daha üst düzeylerde olduğu saptanmıştır.
İnsan vücudunda benler genel olarak vardır. Fakat bazı benler ise kanser işareti olarak belirginleşmektedir. Yaz aylarında güneşe maruz kalan cilt ile meydana gelen lekeler sonucu Malign Melanom hastalığını tetiklediğini öne süren uzmanlar vardır.
Bu kanser türü yoğunluk olarak beyaz ve açık tenli kişileri etkisi altına almaktadır. Aynı zamanda kadınlarda daha fazla görülmekle birlikte erkeklerde daha az görüldüğü saptanmıştır.
Bir tür deri kanseri olan "Malign Melanom" oldukça tehlikeli türlerdendir. Bundan dolayı çilleri olan bireyleri ve güneşe dayanıksız olan insanları daha çabuk etkileyebilir.
Malign Melanom deri kanseri kadınlarda bacak bölgelerinde erkeklerde ise sırt bölgelerine yakın yerlerde kendini belli eder.
Sıcak bölgelerde yaşayan insanlarda en fazla görülen kanser türüdür. Ayrıca bu kanser türü kötü huylu olduğundan hayatı olumsuz etkilemekte ve yaşam tehlikesi ile karşı karşıya bırakabilmektedir. Bazı hastalıklar gibi bu hastalıkta aile içinde bazı kişilerde varsa olmayan kişilere göre daha fazladır.
Lentigo malign melanom, Yüzeysel yayılan melanom, Akral malign melanom ve Nodüler melanom türleri olarak ayrılan vaka, vücudun farklı yerlerinde belirginleşmektedir. Bu farklı yerlerde görülen çeşitli benler, hastalığın hangi türe sahip olduğunu belirmeye yardımcı olurlar.
Sürekli yapılan solaryum, aşırı kozmetik malzemelerin kullanımı veya bilinçsiz şekilde kullanımı sonucu Malign Melanom kanserini hızlıca yaymaya elverişli hale getirmektedir.
Yukarıda belirttiğimiz gibi insanda belirli derecede normal şekilde benler oluşur ve meydana gelir. Eğer iltihaplı ve kanamalı türde benler çıkıyorsa bu hastalığın belirtisi olma ihtimalini güçlendirir. Bu yüzden erken teşhis almak hastalığı yenmede en önemli etken olduğunu kesinlikle unutmamalı ve geciktirmemelisiniz.
Sınırsız ve oldukça kesin aynı zaman ve özellikle açık, kapalı renkler ile gölgelendirilmiş benlere çok dikkat etmeniz gerekir. Genişleyen ve kabarık bir şekle sahip olan benler, kanserin işaretçisi olabilmektedir. Aynı zamanda her ben kanser işareti olmayabilir bu yüzden fazla endişe etmenize gerek yok.
Ayrıca bu çeşitli bölgelerde çıkan benlerin kaşınması ve kanması da bir işaret olarak yeterlidir. Buna binaen genetik olma özelliği olacağını da unutmayın.
Özel olarak benler 9 veya 10 civarı vücutta kendini belirginleştirmeye başlar. Bu yaşlardan sonra benlerde bir çeşitlilik izlenimi görebiliyorsanız; kesinlikle uzmanı olan bir hekime danışmanız gerekmektedir, bu hastalığın önlenmesini ya da erken tedavisini gerçekleştirebilirsiniz. Sonradan çıkan açık ton benlere de dikkat etmek bu hastalığın teşhisi için çok faydalı olacaktır.
Malign Melanom tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi süreci hastalığın derecesine bağlı olarak değişmekte ve bazı aşamalardan geçmektedir. Vücutta şüpheli bulunan benlerden parçalar alınarak uzmanlar tarafından incelemeye alınır. Eğer kanser türü tespit edilirse hasta derhal ameliyata alınarak tedavi süreci başlar. Ve bu şekilde kötü huylu denilen benler temizlenir.
Erken teşhis ile hekime başvurmuş iseniz ameliyat aşaması olmaksızın ilaçlar veya aşı ile bu benler giderilir. İpilimumab, Vemurafenib, İnterlökin, Temozolamid ve Dacarbazin gibi yöntemler, günümüzde en fazla yapılmakta olan tedavi yöntemlerinin en başında gelir.
Günümüzde birçok insandan duymuşsunuzdur, benlerin alınması kanser yapar diye. Bu görüş sadece halk arasında yaygınlaşmış ve yanlış bir inanıştır. Benlerin alınması kanser yapmaz. Bunu öncelikle bilelim. Ve aynı zamanda benlerin hepsini aldırmak ise kanser olma riskini de azaltmaz veya tamamen riski kaldırmaz.
Sonuç olarak sağlığınızı düşünen kişilerseniz düzenli olarak ortalama bir kaç ayda bir benlerinizi kontrol edin, benlerde çeşitli yerlerde çıkması veya büyümesi aynı zamanda ve en önemlisi renk değişimlerini gözlemleyin. Aslında bunu çok basit olduğu gibi bu değişimleri en net şekilde yapmak için benlerin olduğu bölgelerin resimlerini çekerek her ay düzenli olarak o resimleri karşılaştırmalı ve gözle görülür farklılık hissediliyorsa hiç ve hiç zaman kaybetmeden hemen bir hekime başvurmanız sağlığınız açısından en iyi sonuç olacaktır.
Bir önceki konumuzda sağlığımız için çok faydalı olan "Maden Suyu Nedir? isimli konumuzda gerçek maden suyunun insan sağlığı açısından faydaları ve soda ve maden suyunun aynı olmadığı insan vücuduna maden suyunun ne kadar faydalı olduğu ile ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.
gözle muayene ile tespit edilebilmesi nedeniyle, cildi ben üretmeye yatkın kişiler bu muayeneyi ihmal etmeden yapmalılar.
YanıtlaSil