
Politik ekonominin bu ağırlığı, erken kuramcıların Marksizmin, Marx'ın sıkı takipçisi Paul Lafargue'ın ifadesiyle; "ekonomik bir deterinizm" olduğu sonucuna vardıkları gibidir. Bu tarz yorum, bizzat Marx'ın; Marksizm buysa eğer, ben Marx, Marksist değilim" demesine neden oluyordu.
Rusya'da marteryalizm tarihi üzerine denemeler ve tarihin materyalist gelişimi üzerine denemesinden etkin marteryalizm üzerine yazdığı kitabına kadar Plehanov, 18. yüzyıl Fransız tipinde (Holbach'ınki gibi)bir materyalizm anlamında, Feurbach'ın Rus takipçisi Çernişevşki'nin felsefesinin saptırır. Düşünncesiyle oldukça etkili olmuş olan Lenin, onunla birlikte marteryalizm ve ampirik eleştricilikde pozitivizm ve mantıksal ampirizm arasında yarı yol kat etmiş bir bilim kuramına karşı savaşı sürdürür. Sonu batı felsefesinin son düşkünlüklerine varacak olan bu eğilime karşı Lenin, bütün gücüyle karşı koyar Fakat bunu materyalizm ve idealizmi boşu boşuna karşı karşıya getiren Descartes'çı geleneğin içinde yapar. Materyalizmle devrimi bir araya getirir. ( Hobbes materyalizminin daha çok sert bir tutuculuğa bağlı olduğu İngiltere için olduğu kadar, Saint Just'ün dediği gibi, 18. yüzyıl Fransız materyalizm geleneğinin Jakobenlerin iradeci teizmine karşı, Jironden ideolojisinin başkaldırısı olduğu Fransız devrimi için olarak da yanlıştır. Bu tarihsel bakış açısının Lenin'i bir yansıma olduğu şeklinde zararlı teorisini poitivizmle kirlenmesine yol açacaktır.
Yine de Bernstein'in opportunizmi uyandıran yavan evrimciliğe karşı verdiği savaşta kendi zamanında henüz yayınlanmamış olan 1844 elyazmalarından habersiz Lenin iradeci devrim anlayışının ruhunda nesnel koşullar tarafından taşınmış değildir. Çünkü Lenin, Kautsky'nin körükörüne Marksizmine, inanıyordu.
Kaynak >> 20. Yüzyıl biyografisi (Roger Garaudy) - Fecr
Lenin, Kautsky'nin körükörüne Marksizmine, inanıyordu.bu yazıda çok ilginc daha önce hiç rastlamadığım yazılar gördüm doğrusu biraz kafam karıştı.
YanıtlaSilbest54
felsefe gerçekten çok kafa karıştıran bir durum ; üstün körü okunmasını tavsiye ederim genelde :) paylaşım için teşekkürler
YanıtlaSiloldukça ilginç bir yazıydı. saolun
YanıtlaSilpaylaşım güzel olmuş bilgi hazinemize ekleyeceğimiz bir yazı....
YanıtlaSilKeyifle okuduğum bir yazı oldu.
YanıtlaSilKarl Marx üniversite döneminin her dönemindeki derslerde mutlaka karşınıza çıkar :)
YanıtlaSilOldu bitti felsefeyle aram olmadı, sanırım bu böyle devam edecek, baksanıza şuna
YanıtlaSilmarxism bir siyasi yapılanma ya da bir ekonomik durum değildir.
YanıtlaSil