Bilenle Bilmeyen Bir Olmaz Atasözü ve Anlamı
Bilgili insan her zaman her yerde kendini belli eder. Ya susarak yada bildiği konularda detaylı şekilde doğru biçimde konuşarak. Ancak bilgisiz olan insan nerede ve ne zaman konuşacağını ve susacağını bilemez.Buna rağmen bilgili olmayan kişiler bilgi insanlarmış gibi en ön saflarda yer alması veya öne çıkması toplumlar arasında kargaşaya neden olabilir. Bu sebepten dolayı, doğru-yanlış, güzellikler-çirkinlikler, kötüler-iyiler tabiri caizse birbirine karışır vaziyet alır. Bu yüzden bilimsel çalışmalarda dahil bu tür girişimlerin pek bir önemi kalmaz.
Bundan dolayı başa kötü insanlar geçer, ortada adalet denen bir şey kalmaz, zorbalıklar alır başını gider.
Konumuza Kur'an-ı Kerim'de Allah Teala'nın bize buyurduğu bir ayet ile son verelim:
"De ki: Bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Doğrusu ancak aklı selim sahipleri öğüt alır." (Zümer, 39/9).
Bir önceki konumuzda "Bilen Bilir, Bilmeyen Aslı Var Sanır" atasözünün anlamı ve açıklaması hakkında bilgiler yazdık.
ads
Çok gezen mi daha çok bilir, çok okuyan mı diye klişe sorulara güzel bir ayet ile çok güzel bir cevap verilmiş, yazı için teşekkürler.
YanıtlaSilBilen ile bilmeywn bir olmaz olmasına da birde günüöüzde bilmiş gibi olanlar var ya adıl onlara ne yapmak lazım,onlara nasıl davranmamız lazım
YanıtlaSilAtalarımız zamanında çok doğru sözler söylemiş, tıpkı bu söz gibi. Bilenle bilmeyen bir olmaz tabiki her insan hayatı boyunca yeni şeyler öğrenmeye çabalamalı bence..
YanıtlaSilbu ayet anladığım kadarıyla bileni övdüğü kadar bilenin sorumluluklarına da vurgu yapmakta.
YanıtlaSilBilen bilmeyene ogretmesi gerekirki ogrendiginin bir anlami dogsun kendine musluman olmamak lazim
YanıtlaSilHem İslam kültüründe hem de Türk kültüründe bilgiye fevkalade değer verilir. Bu anlayışın yansıması da halk deyişleri olan atasözlerinde yaşıyor.
YanıtlaSil