Kilo Alma Nedenleri Nelerdir?
Vücutta aşırı biriken yağlar sonucu şişmanlık ortaya çıkar. Obezite dünyanın en büyük sorunlarından olup gün geçtikçe artmaktadır. Bir insanın ağır olması onun şişman olduğu anlamına gelmez. Kilo aşırı yağların birikerek sağlığı olumsuz etkilediği durumlarda kendini belli eder.
Şişmanlığın Sebepleri
Genel olarak anne ve babadan geçen genetikle beraber hareketsizlik ve yakılan kaloriden daha fazlasını almakla ortaya çıkar. Şişmanlık sağlık açısından oldukça riskli görülüp aşırı şişman kişilerin ömrünün kısa olduğu uzmanlarca bildirilmektedir. Bunun yanı sıra damar ve kalp hastalıklarına davetiye çıkaran aşırı kilolar tansiyon rahatsızlığına da yol açabilir.
Neden Kilo Alınır?
Fazla yemek yemek aynı zamanda tüketilen gıdanın az yakılması veya yakılandan daha fazla gıda tüketmek. Kadınlarda ise menopoz ve emzirme dönemlerinde daha çok kilo aldığı sabitlenmiştir. Hormon bozuklukları, tiroid bezi yetmezliği, yumurtalıklarda meydana gelen polikistik over rahatsızlığı ve böbrek üstü bezlerinin fazlaca kortizol üretmesi sonucu şişmanlık meydana gelebilmektedir.
Şeker hastası olan annenin çocuğu olmak, alkol kullanımı ve depresyon zamanlarında kilo alma durumları gözlemlenmiştir.
Hangi yaş gruplarında kilo alma eğilimi daha yüksektir?
Gebelik, 5-7 yaş arası çocuklarda, ergenlik döneminde, menopoz, erken erişkinlik, başarılı kilo verdikten sonra kilo alınır.
Şişmanlığın Genel Nedenleri
En çok şişmanlık görülen kişilerin anne ve babalarınında aşırı kilolu olmalarıdır. Anne ve babanın şişman olması çocuklarda %80-%40 oranında aynı durum görülmektedir.
Depresyon sonucu alınan kilolar, bazı insanlar sıkıntılı durumlarda genel olarak kendilerini aşırı gıda tüketmeye ve hareketsiz bir yaşam tarzını seçerek, çok uyumakla kilo alabilmektedirler.
Hızlı yemek yemek, az çiğnemek kilo almanın genel sebepleri arasındadır. Az su içmek ve düzensiz beslenmek şişmanlığa neden olan etkenlerdendir.
Hiç yorum yok: